Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
ΑργολίδαΟι συγγραφείς της σειράς "Έγκλειστο Φεγγάρι" μιλάνε για αυτό

Οι συγγραφείς της σειράς “Έγκλειστο Φεγγάρι” μιλάνε για αυτό

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το 2014 ασχολείται καθημερινά και εφαρμόζει στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας και στις Φυλακές Ναυπλίου το πρόγραμμα «Αναπτύσσοντας Δεξιότητες Ζωής στους έγκλειστους του Κ.Κ. Τίρυνθας και Ναυπλίου» υπό την εποπτεία της Ομότιμης καθηγήτριας, Άλκηστις Κοντογιάννη. Αυτές οι εφαρμογές αποτελούν το «Έγκλειστο Φεγγάρι» από τον εκδοτικό οίκο Άπαρσις, σε 18 προς το παρόν βιβλία, γραμμένα από τους ίδιους τους εμψυχωτές-δασκάλους.

Ευχαριστούμε θερμά τους έγκλειστους για την άψογη συνεργασία ετών.

Πρώτος μας γράφει ο Δημήτρης Δίπλας και η Άννα Πολίτου:

Το εργαστήρι καταγράφηκε σε λέξεις με τον τίτλο: «Μικρές Στιγμές Συντροφικότητας».

Διαλέξαμε αυτό τον τίτλο γιατί η ζωή στη σημασία της είναι κάποιες μικρές στιγμές. Αν τύχει και είμαστε εκεί, συντελεστικά συμβαίνουν και τότε νιώθουμε πολύ δυνατοί και συντροφικά γεμάτοι. Οι στιγμές δεν χρειάζονται και πολλές λέξεις. Αρκεί ένα μουσικό – ηχητικό χαλί ή άλλες φορές η δημιουργία ενός μουσικού τοίχου, όπου όλοι μπορούν να καταγράψουν τις εμπειρίες τους. Αυτά θυμόμαστε από το εργαστήρι.

Συνεχίζει η Ελπίδα Κομιανού, θεατρολόγος και ο Στυλιανός Καρατάσος, δάσκαλος:

Μια εμπειρία ζωής που θα μείνει αξέχαστη.

Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει μια εξ αποστάσεως «επικοινωνία» των εγκλείστων με έφηβους μαθητές. Μέσα από προσωπικά, με μια ιδιότυπη παιδικότητα, κείμενα, έφηβοι μαθητές και έγκλειστοι αντάλλαξαν σημειώσεις ζωής. Είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με «ουτοπικά διαβατήρια» ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες με στόχο έναν κοινό προορισμό: Τη μοναδική αίσθηση της ελευθερίας της έκφρασης και της ψυχικής επαφής που δεν υποκύπτει πίσω από ψηλούς τοίχους.

Η Κατερίνα Κωστή, ΕΔΙΠ Παν/μίου Πελοποννήσου γράφει:

Το βιβλίο με τίτλο «Από τη φυλακή με αγάπη» αφορά σε εφαρμογές δημιουργικού δράματος που έγιναν από το 2016 ως το 2018 με ομάδες προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος με διδάσκουσα τη γράφουσα. Στο βιβλίο καταγράφεται η θερμή υποδοχή των τεχνικών του δράματος από τους εγκλείστους, αλλά και η πρόσληψη των επισκέψεων αυτών από τους φοιτητές.

Απαντά η Κωνσταντία Γραμματικοπούλου, Μάρκετερ -Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων M.Ed.:

Το βιβλίο μου έχει τον τίτλο «Εργαστήρια Δραματικής Τέχνης και Επιχειρηματικότητας στις Φυλακές». Καινοτομία αποτελεί ο σχεδιασμός ενός ερευνητικού προγράμματος με δράσεις για την επίλυση προβλημάτων, μέσα από την θεματολογία του Μάρκετινγκ και της Επιχειρηματικότητας. Σε αυτό χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικές τεχνικές από τη Δραματική Τέχνη με κυρίαρχη το «παιχνίδι ρόλου». Η εμπέδωση επιστημονικών γνώσεων γινόταν με βιωματικό τρόπο και παράλληλα καλλιεργήθηκαν προσωπικές δεξιότητες όπως η αυτοδιαχείριση, η αυτοπεποίθηση, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία, η συνεργασία, η ομαδική εργασία, η κριτική σκέψη.

Συνεχίζουν, η Αικατερίνη Δήμα και η Βαλεντίνα Μιχαήλ, Υποψήφιες διδακτόρισσες:

Το βιβλίο «Αλλαγή πορείας ζωής. Επανένταξη των κρατουμένων» πραγματεύεται ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2019 στα δύο Καταστήματα Κράτησης της Αργολίδας. Η δύναμη της εκπαίδευσης και της τέχνης στα σωφρονιστικά περιβάλλοντα είναι τόσο σπουδαία, καθώς η πορεία του έγκλειστου μετά την αποφυλάκιση φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της εκπαίδευσης που έλαβε στη φυλακή.

Το βιβλίο μας αναλύει την καινοτόμα παρέμβαση που ακολουθήθηκε ώστε να αναδυθούν οι δεξιότητες καριέρας 30 έγκλειστων ενηλίκων, ώστε να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που να αγαπούν και να είναι αποτελεσματικοί κατά την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Επίσης, η Αικατερίνη Δήμα μαζί με την Ελπίδα Στράτου σχολιάζουν αναφορικά με το άρθρο τους, «Επιστροφή στην Ιθάκη μου», στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης της Τίρυνθας την Άνοιξη του 2019. Στόχοι του προγράμματος ήταν να έρθουν σε επαφή οι έγκλειστοι με την ποίηση του Καβάφη και τις καινοτόμες πρακτικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό να ανακαλύψουν τη δική τους «Ιθάκη». Στη μνήμη μας είναι αποτυπωμένη η ανάγκη των εγκλείστων να ακολουθήσουν το «μαγικό» ταξίδι, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να ανασύρουν μνήμες από το παρελθόν και να ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Ο Κυριάκος Σάμιος ένας από τους πρώτους μας εθελοντές με θεατρική ομάδα στο Ναύπλιο γράφει:

Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία που ξεδιπλώνεται και σπέρνει στις σελίδες του, στιγμές, δράσεις, λόγια των συμμετεχόντων εγκλείστων των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας, γεγονότα, δημιουργικά διαλείμματα.

Μία εμπειρία που δεν είναι παρά προέκταση της εκφραστικής φωνής των εγκλείστων. Ταξιδεύουμε με όχημα το θέατρο και αφορμή και ερέθισμα θεατρικών κείμενων όπως το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαϊδη κ.ά. απολαμβάνοντας έτσι μια ιδιότυπη αποδρομή.

Συνεχίζουμε με δύο εκπαιδευτικούς, Άννα Ζεβελάκη καιΕλένη Κοτίνη:

Ανάσες ζωής, αυτό είναι η Δραματική Τέχνη για τους έγκλειστους!

Οι βαριές σιδερένιες πόρτες ξεκλειδώνουν, τα κελιά παύουν να είναι φυλακή και μεταμορφώνονται με τα μάτια της φαντασίας στους ονειρικούς κόσμους του Θεάτρου!

Με αφορμή ένα παραμύθι, θελήσαμε να προβάλουμε την έννοια της αναγέννησης και της αναδημιουργίας του ανθρώπου μέσα από το παιχνίδι των αντιθέσεων της ζωής, με στόχο να προσφέρουμε στους εγκλείστους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

H μηχανολόγος Ελένη Γρίβα μας μιλάει για το έργο της που έγινε βιβλίο:

Η πρωτοτυπία των παρεμβάσεών μας, οφείλεται στο συνδυασμό της ευεργετικής επίδρασης των δραματικών διαδικασιών με την επιστήμη της Μηχανικής, που αποτελεί μέρος των Φυσικών Επιστημών. Κάθε φορά, το παιχνίδι του μυαλού ενός εφευρέτη γινόταν παιχνίδι των δραστηριοτήτων μας, μέσα από τις οποίες λύναμε το πρόβλημα, που έθετε ο εφευρέτης πριν οδηγηθεί στην ανακάλυψη του.

Ενδεικτικά λόγια εγκλείστων:

«Το μάθημα ήταν πολύ εποικοδομητικό, μαθαίνω πράγματα που ούτε φανταζόμουνα. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μάθαινα τόσο δύσκολα πράγματα με τόσο απλές λύσεις». «Σας ευχαριστούμε που μας ταξιδέψατε, μας ανεβάσατε με τον γερανό την ψυχολογία».

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα