Home Κορινθία Γ.Ψυχογιός: Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι αμπελοκαλλιέργειες της Στυμφαλίας

Γ.Ψυχογιός: Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι αμπελοκαλλιέργειες της Στυμφαλίας

0

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κορινθίας Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε ως Αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο, επιστολή από την Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας , που αφορά στην αδικαιολόγητη απόρριψη αναγγελίας παγετού από τον ΕΛΓΑ Πάτρας, για τα αμπελοειδή της περιοχής.

Φέρνουμε στη Βουλή και υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών όπως περιγράφεται αναλυτικά στην ως άνω επιστολή του Δήμου Σικυωνίων και ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και στα αμπελοειδή, για τις περιοχές Καισαρίου, Ασπροκάμπου, Κεφαλαρίου Ψαρίου, κλπ.

Συνεχίσουμε σταθερά την στήριξη σε όλα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού.

Ακολουθεί η Αναφορά αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι αμπελοκαλλιέργειες στην Δ.Ε. Στυμφαλίας

Ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ως αναφορά την αριθμ. πρωτ. 16063/13.10.22 επιστολή της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες ΕΛΓΑ, που αφορά στην απόρριψη αναγγελίας παγετού από τον ΕΛΓΑ Πάτρας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στις 25/9/2022 υπήρξε έντονος παγετός, ο οποίος έπληξε τις καλλιέργειες, τόσο των κηπευτικών όσο και των αμπελοειδών. Ο ανταποκριτής του ΕΛ.Γ.Α. της Δ.Ε. Στυμφαλίας Δήμου Σικυωνίων έκανε τη σχετική αναγγελία στο Υπ/μα ΕΛ.Γ.Α. της Πάτρας, το οποίο όμως την απέρριψε με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε παγετός στην περιοχή.

Γεγονός όμως είναι ότι παγετός υπήρξε και έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες, πράγμα το οποίο διαπίστωσαν οι υπάλληλοι-γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας, οι οποίοι είχαν σταλεί από την υπηρεσία τους για να εκτιμήσουν άλλες ζημιές και τότε οι καλλιεργητές της περιοχής διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να ελέγξουν κτήματα που είχαν πληγεί από τον παγετό.

Αποτέλεσμα ήταν το Υπ/μα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας να δεχτεί την αναγγελία του παγετού μερικώς, δηλαδή μόνο για τα κηπευτικά. Η ζημιά όμως είχε γίνει και στις αμπελοκαλλιέργειες, η παραγωγή των οποίων δεν είχε συγκομιστεί ακόμη, στις τέσσερις από τις δέκα κοινότητες, που αριθμεί η Δ.Ε. Στυμφαλίας, δηλαδή στις Κοινοτήτες Καισαρίου, Ασπροκάμπου, Κεφαλαρίου και Ψαρίου, οι καλλιέργειες των οποίων είναι κατεξοχήν τα αμπελοειδή.

Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα για την οικονομική ζημία που υφίστανται, ενώ επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή τείνει πλέον να γίνει πάγια, όπως ακριβώς συνέβη με τον παγετό της 20ης Απριλίου 2022, όταν το Υπ/μα ΕΛ.Γ.Α Πάτρας έκανε και πάλι μερικώς δεκτή την αναγγελία, μόνο δηλαδή για τις δενδροκαλλιέργειες – εκτός από τις μηλιές – και όχι για τα αμπελοειδή, τα οποία είχαν πληγεί σε σημαντικό βαθμό.

Ζητούν από τους αρμόδιους να εγκύψουν με σοβαρότητα στο θέμα αυτό και να γίνει δεκτή η αναγγελία και για τα αμπελοειδή, καθώς τα προβλήματα που έχουν προκύψει δεν αφορούν μόνο την συνέχιση της παραγωγής, αλλά και την ίδια την επιβίωση των καλλιεργητών.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version