Home Κορινθία Γ. Ψυχογιός: Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία πολιτών και επαγγελματιών

Γ. Ψυχογιός: Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία πολιτών και επαγγελματιών

0

Απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση

Σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, στην εκπομπή της Βούλας Κεχαγιά και του Νίκου Σβέρκου, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Για τα κόκκινα δάνεια και με αφορμή την έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, τόνισε ότι οι εικόνες στην σημερινή Ελλάδα παραπέμπουν στην Ισπανία του Ραχόι και στην Ελλάδα του 2012-2014 αλλά, τότε τουλάχιστον, υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας για να μπορεί να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, είτε με το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση των πλειστηριασμών, είτε με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη που η σημερινή κυβέρνηση έχει καταργήσει.

Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για την ακύρωση των πλειστηριασμών από τα funds, η απόφαση θα πάει στην Ολομέλεια 26/01/2023 όπου θα έχουμε και την τελική διευθέτηση. Αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση δεν τήρησε τον νόμο 4354/2015 αλλά με το σχέδιο «Ηρακλής» επέλεξε το νόμο του 3156/2003 που δεν είχε καμιά δικλείδα ασφαλείας και παραπέμπει τα δάνεια σε δευτερογενή αγορά, τα κάνει δηλαδή ομόλογα. Πρόκειται για καθαρή κερδοσκοπία στην πλάτη του κόσμου χωρίς να προβλέπει κάποια συμβιβαστική λύση που να σέβεται το δανειολήπτη και να είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη. Αν μάλιστα καταπέσει ο «Ηρακλής» και περάσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος, αυτό θα αυξηθεί έως και 18,7 δισ. ευρώ. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την απόφαση, και έστω και προσωρινά, να πάρει απόφαση μη εκτέλεσης πλειστηριασμών, δεν κάνει τίποτα αλλά συνεχίζει με όσα κατήργησε στο πτωχευτικό νόμο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε κάνει και πρόταση μομφής.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας και ήταν και ενισχυμένο. Με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, ρυθμίστηκαν συνολικά οι οφειλές, και με διαγραφή οφειλών και με δικαστική προστασία. Τότε δόθηκε τεράστια μάχη με τη Τρόικα η οποία ήθελε να αρθεί το πλαίσιο της πρώτης κατοικίας και τώρα, χωρίς μνημόνιο, η κυβέρνηση ήρθε να νομοθετήσει τον πτωχευτικό νόμο.

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «αριστερών του χαβιαριού» και το καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσε ότι η ίδια η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη της σε αυτή την κοροϊδία εφόσον μία είναι η λύση, η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα. Το καλάθι ενισχύει την ακρίβεια, ανακυκλώνει την αισχροκέρδεια και συγκεντρώνει όλους τους πελάτες στα μεγάλα καταστήματα.

Τέλος, όταν λέγαμε το 2020 ότι πετάνε έξω από τα σπίτια του ΕΣΤΙΑ και του HELIOS τους πρόσφυγες, αυτό ήρθε σήμερα να εξαπλωθεί και στην κοινωνική πλειοψηφία γιατί πρόκειται για μια ανάλγητη κυβέρνηση.

Πρέπει τώρα να έρθουν νέος πτωχευτικός νόμος, η δικαστική προστασία των δανειοληπτών, η παρέμβαση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων γιατί χάνονται οι ρυθμίσεις με την αύξηση τους και μια συνολική πολιτική για τη στέγη, γιατί και οι ενοικιαστές έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα.

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα στο σύνδεσμο: https://youtu.be/2bNkcYEwpac

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version