Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΕλλάδαΤι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι για τον Δεκέμβριο

Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι για τον Δεκέμβριο

Από το γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της ΠΟΠΣ

Α) Διαπιστώνουμε εάν έχουμε προσωπική διαφορά και πόση.

Β) Διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και πόση.

Γ) Διαπιστώνουμε εάν έχει αποδοθεί το δικαιούμενο ποσό,ή έχει αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά,από την παροχή του νόμου4670/20 (νόμος Βρούτση).

Δ) Διαπιστώνουμε εάν η σύνταξή μας δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ μηνιαίως ή το ετήσιο εισόδημά μας δεν ξεπερνά τα 9600 ευρώ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Α) Εάν δεν έχουμε προσωπική διαφορά, τότε δικαιούμαστε και θα πάρουμε ολόκληρη την παροχή στη σύνταξή μας,των7,75%, αφαιρουμένων των κρατήσεων. Εάν έχουμε προσωπική διαφορά ίση ή μεγαλύτερη του7,75%,τότε η σύνταξή μας παραμένει ίδια στο χρηματικό ποσό και το ποσό που δικαιούμαστε από την αύξηση του7,75% θα μειώσει ή ενδεχομένως θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Εάν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη του7,75%, τότε θα μηδενιστεί η υπάρχουσα προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί η σύνταξή μας από το εναπομείναν αποδιδόμενο ποσό.

Β) Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης αφορά αυτούς που το εισόδημά τους, το ετήσιο,είναι μεγαλύτερο των12.000ευρώ. Αυτοί λοιπόν,που έχουν την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης θα δουν στη σύνταξή τους αύξηση από 1/1/2023 -τότε σταματά η παρακράτηση της εν λόγω Ειδικής εισφοράς-. Το ποσό που θα αυξήσει τη σύνταξή μας είναι από 1,80 έως 24 ευρώ μηνιαίως. Είναι διαφορετικό για τον καθένα και είναι αποτυπωμένο στο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης.

Γ) Με τον νόμο4670/2020 (νόμος Βρούτση), ύστερα από απόφαση του ΣτΕ που διέταξε την αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για τους συνταξιούχους με συντάξιμα έτη άνω των30 ετών,οι συντάξεις για5χρόνια θα αυξάνονται ετησίως κατά το1/5του1%και έως11%, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας του καθενός.Φέτος θα αποδοθεί η4 η δόση της πενταετίας.Ελέγχουμε εάν πράγματι μας έχει αποδοθεί η εν λόγω αύξηση ή έχει αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά.

Δ) Εάν η σύνταξή μας είναι έως 800ευρώ και το ετήσιο εισόδημά μας είναι έως 9600 ευρώ, τότε πρέπει να μας κατατεθεί έως τις 22/12/2022 το χριστουγεννιάτικο μπόνους των 250 ευρώ.

Άμεσες και τρέχουσες ενέργειες της ΠΟΠΣ

  1. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ,τα παρανόμως παρακατηθέντα δώρα (Χριστουγέννων 400 ευρώ,Πάσχα 200 ευρώ και Επίδομα αδείας 200 ευρώ)και οι παράνομες κρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις κατά το 11μηνο 15-6-2015 έως 16-5-2016 πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους,γιατί παρανόμως είχαν παρακρατηθεί. Δυστυχώς,σύμφωνα με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, τα χρήματα αυτά τα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν καταθέσει δικαστική προσφυγή. Οι υπόλοιποι,μέχρι στιγμής, αποκλείονται. Γίνεται κάθε προσπάθεια να αποδοθούν όπως είναι το σωστό και το δίκαιο σε όλους ανεξάρτητα ένα έχουν καταθέσει δικαστική προσφυγή ή όχι, γιατί η παρανομία δεν περιορίζεται μόνο σε μερικούς αλλά σε όλους.
  2. Γίνεται κάθε πιεστική προσπάθεια για την άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς. Εάν αυτό τελικά επιτευχθεί, όλοι οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν το 7,75%. Διαφορετικά 931.000 συνταξιούχοι δεν θα εισπράξουν τίποτα. Στο δημόσιο είναι περίπου 180.000.
  3. Να αποδοθεί άμεσα η συνδρομή των 0,20 ευρώ. Γίνονται οι τελευταίες προσπάθειες για να φανεί αξιόπιστη η δέσμευση του Πρωθυπουργού την οποία πρέπει να σεβαστεί ο αρμόδιος Υπουργός. Πάντως έχει δηλώσει ότι θα γίνει αυτό που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Σήμερα, 20/12/2022, δεσμεύτηκε ότι η απόδοση των χρημάτων θα γίνει πριν τη λήξη του χρόνου (2022).
  4. Ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης-ανεπίσημα μέχρι στιγμής-προκειμένου να εξομοιωθούν οι συντάξεις χηρείας με τη ρύθμιση:όλοι οι δικαιούχοι την1 η τριετία να εισπράττουν το70%του θανόντος και το ποσό αυτό να συνεχίσει για αυτούς που δεν έχουν άλλη σύνταξη για όλη τους τη ζωή. Οι υπόλοιποι (που έχουν 2 η σύνταξη) να συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% που ελάμβαναν κατά την πρώτη τριετία.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα