ΚορινθίαΤο Γεφύρι Ξεριά στο Σολομό Κορίνθου υπό κατάρρευση...

Το Γεφύρι Ξεριά στο Σολομό Κορίνθου υπό κατάρρευση…

Πρόκειται για ένα μονότοξο, επιβλητικής κατασκευής γεφύρι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κάστρο της Ακροκορίνθου, επί του χείμαρρου Ξεριά που διασχίζει το χωριό Σολομός και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο, περνώντας μέσα από την πόλη της Κορίνθου, την οποία κατ’ επανάληψη έχει πλήξει με τις καταστροφικές πλημμύρες του. Δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση γιατί τα βάθρα στις βάσεις του είναι διαβρωμένα, με άμεσο κίνδυνο καταστροφής του. Είναι χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1890 (συγκεκριμένα το 1892) με παραλληλόγραμμες λαξευτές πέτρες, έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, άγνωστο όμως από ποιους και πρόκειται για μια σπουδαία και χρήσιμη κατασκευή για την εποχή του. Είχε στηθαία, που είναι εντελώς κατεστραμμένα, εξαφανίστηκαν, και ίχνη τους μόνο διακρίνονται στο βόρειο μέρος του και μια σειρά καμαρολιθιών (θολίτες). Η βάση της επιφάνειάς του είναι καλυμμένη με άσφαλτο και σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος του (8μέτρα), φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι σχετικά πρόσφατα ως τμήμα του εθνικού δρόμου Κορίνθου-Άργους.

Οι διαστάσεις του είναι: Μήκος: 35 μέτρα Άνοιγμα τόξου: 8,10 μέτρα Ύψος: 6,20 μέτρα Πλάτος: 8 μέτρα Πλάτος καμαρολιθιού: 0,70 μέτρα Ύψος στηθαίου: 0,30 μέτρα Πηγή Κειμένου: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου: http://agpelop.blogspot.com/2014/03/b…

Η γέφυρα είναι σε τραγική κατάσταση, παραμελημένη και αφημένη στην τύχη της με φανερά προβλήματα που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στην κατάρρευση της εάν σύντομα δεν αναλάβουν οι αρμόδιοι την αποπεράτωση και την αναστήλωση της όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί. Επίσης, μπορεί εύκολα κάποιος να διακρίνει την επικίνδυνη κλίση που έχει πάρει από τη μία πλευρά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινη ζωή!

DroneDays gr: Γιώργος Σοφούλης.

Κάτοχος άδειας χειριστή ΣμηΕΑ (Drone) με πιστοποίηση Υ.Π.Α.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα