Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΆρθραΓιατί να πανηγυρίζουμε που το φυσικό αέριο θα μπει στα σπίτια με...

Γιατί να πανηγυρίζουμε που το φυσικό αέριο θα μπει στα σπίτια με δημόσια χρηματοδότηση;

Του Βλάση Οικονόμου

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε ότι 12 εκατ. € θα δαπανηθούν από το ΕΣΠΑ για την περιοχή της Κορίνθου και Τρίπολης (Δήμος Κορινθίων) για τις συνδέσεις των καυστήρων φυσικού αερίου. Παρά τα καλά λόγια του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλος για την έλευση του αερίου, μάλλον ξεχνάμε πως αναφερόμαστε στο ακριβότερο καύσιμο στη θέρμανση (με βάση και τις αναμενόμενες τιμές), με αρκετά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις εναλλακτικές, ενώ από το 2026 με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία το κόστος του για θέρμανση στα σπίτια θα εκτιναχθεί.

Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;

Σε μελέτη που εκπονήσαμε στο IEECP για τους δύο δήμους, παρουσιάζουμε ότι τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά έχει πολύ περισσότερο νόημα τα 12 εκατ € να δαπανηθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών (των πιο ευάλωτων νοικοκυριών), σε Φωτοβολταϊκά στη στέγη και σε αντλίες θερμότητας, ενώ η χειρότερη επιλογή είναι να πάνε σε καυστήρες φυσικού αερίου (περισσότεροι από 3-4000 νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα).

Αν ήθελαν οι δήμοι, θα μπορούσαν να αιτηθούν τα χρήματα αυτά και να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επεμβάσεις που είναι αποδοτικότερες αντί του αερίου. Αλλά δεν θέλουν. Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί δεν εξηγούν ότι το κόστος θα αυξηθεί σε 3 χρόνια από τώρα κατά 20-30% με τη νέα νομοθεσία; Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι βιώσιμη και χρήσιμη επένδυση για τους κατοίκους του Δήμου; Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση πάνω στο θέμα με ξεκάθαρες θέσεις.

Ας μην ξεχνάμε απλά οτι η εμμονή της χώρας με το αέριο μας έχει φέρει να έχουμε σταθερά τις υψηλότερες τιμές χονδρικής και να δαπανάμε το 4-5% του ΑΕΠ μας για να είμαστε στο μέσο όρο τιμών λιανικής με την ΕΕ. Μάλλον δεν είναι μονόδρομος!

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα του IEECP http://ieecp.org/…/uploads/2023/01/Study_natural_gas.pdf.

Οικονόμου Βλάσης – Institute for European Energy and Climate Policy

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα