ΚορινθίαΝ. Σταυρέλης: Σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων 3.000.000 €, με ζημιά 1.100.000 € για...

Ν. Σταυρέλης: Σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων 3.000.000 €, με ζημιά 1.100.000 € για την Κόρινθο και το Δημόσιο

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος της Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μου με σχετικές δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στις 16/1 και 24/1/23 επιβεβαιώθηκαν. Με μόνη διαφορά ότι ενώ μιλούσα για πιθανή έκπτωση 1% τελικά είχαμε 3%.

► Η Οικονομική Επιτροπή με 5 έναντι 3 αρνητικών ψήφων επικύρωσε την πρόταση του Δημάρχου για έγκριση των πρακτικών δημοπρασίας τριών διαγωνισμών Αγροτικής Οδοποιίας προϋπολογισμού 1.000.000 € το κάθε ένα με την εξευτελιστική έκπτωση 3%.

Πρόκειται για τρία έργα Ασφαλτοστρώσεων με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 3.000.000 €

Α) Αμόνι-Καλογερολίμανο-Ε.Ο. Ισθμός- Επιδαύρου

Β) Άγιος Ιωάννης-Φανερωμένη

Γ) Μαψός-Σπαθοβούνι

Οι λόγοι που καταψηφίσαμε την πρόταση αυτή είναι:

1. Στη διακήρυξη των έργων είχε τεθεί όρος προσκόμισης 6 ISO (σελ. 47 παρ. 23.7)

Α) ISO 9001 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Β) ISO 14001 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Γ) ISO 45001 Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Δ) ISO 39001 Σύστημα Διαχείρισης Οδικής Ασφάλειας

Ε) ISO 22301 Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (Πιστοποιεί ότι η εταιρεία έχει «μέλλον» και «προοπτική»

Στ) ISO 19600 Σύστημα Διαχείρισης Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Παρέχει καθοδήγηση ώστε η εταιρεία να δείξει τη δέσμευσή της για συμμόρφωση στους νόμους, καθώς και με τα πρότυπα καλής εταιρικής διακυβέρνησης των βέλτιστων πρακτικών, της ηθικής και των προσδοκιών της κοινότητας στην οποία εντάσσεται).

Προφανώς τα ISO Νο 5 και 6 είναι απόλυτα αναγκαία για τη σωστή Ασφαλτόστρωση των ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ!!!!!!

► Όσον αφορά τα δύο τελευταία σκοπίμως τα έθεσε η Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας ότι για να εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές πιστοποίησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας. Άρα όσοι τα είχαν στην ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει καλώς. Οι υπόλοιποι δεν προλάβαιναν. Η προκήρυξη έγινε 29/12 και η υποβολή προσφορών έληγε 16/1/23.

Αν αυτό δεν λέγεται περιορισμός συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς ας μας πει ο Δήμαρχος πως λέγεται.

2) Ο Δήμος Κορινθίων μέχρι σήμερα ουδέποτε έβαλε τέτοιο όρο στις διακηρύξεις έργων. Έψαξα όλες, μα όλες τις διακηρύξεις της τελευταίας 4ετίας και τέτοιος όρος δεν βρέθηκε σε καμία διακήρυξη. Άρα κάποιος λόγος επέβαλε αυτή την επιβολή.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

3) Κοιτάξαμε και διακηρύξεις άλλων φορέων:

– Υπουργείο Υποδομών (23/11/22 Αντιπλημμυρικά Λουτρακίου 18.548.387 €. Περιλαμβάνονται μόνο τα πρώτα τρία ISO).

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (3/1/23 Κατασκευή κόμβων σε Αγίους Θεοδώρους και Αρχαία Κόρινθο 4.563.000 €. Περιλαμβάνονται μόνον τα πρώτα τρία ISO).

Μόνο στο Δήμο Κορινθίων σοφίστηκαν αυτή την εφεύρεση περιορισμού της συμμετοχής.

4) Τελικά τι έγινε στους τρεις διαγωνισμούς; Πόσοι συμμετείχαν και τι εκπτώσεις έδωσαν; Όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της επιτροπής:

Α) Για το έργο «Άγιος Ιωάννης-Φανερωμένη Χιλιομοδίου» συμμετείχαν τρεις εταιρείες με εκπτώσεις 2,31%, 2% και 1%. Φυσικά κατακυρώθηκε στην εταιρεία με την τρομερή έκπτωση 2,3% .

Β) Για το έργο «Αμόνι-Καλογερολίμανο-ΕΟ Ισθμού Επιδαύρου» συμμετείχαν οι ίδιες εταιρείες με εκπτώσεις 3%, 2% και 1% με διαφορετική βέβαια σειρά. Κατακυρώθηκε στην εταιρεία με την μέγιστη έκπτωση 3%.

Γ) Για το έργο «Σπαθοβούνι-Μαψός» συμμετείχαν οι δύο από τις τρεις πιο πάνω εταιρείες με εκπτώσεις 3% και 1% με διαφορετική σειρά. Κατακυρώθηκε στην εταιρεία με έκπτωση 3%.

► Υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι παίχτηκε;

5) Άντε όμως και ξεφύγαμε από τους περιοριστικούς όρους που προανέφερα. Οι εκπτώσεις αυτές του 3% είναι συμφέρουσες για το Δήμο και το Δημόσιο;

6) Μία ματιά στο διαγωνισμό της επόμενης ημέρας (17/1/23) στο γειτονικό Δήμο Νεμέας πείθει για του λόγου το αληθές. Οι ίδιες ακριβώς εταιρείες που έδωσαν προσφορά 3% σε εμάς, προφανώς σε συμφωνία, στη Νεμέα έδωσαν προσφορά 61,3%, 53% και 36% ομοίως για έργο Οδοποιίας προϋπολογισμού 195.112€. Αλλά εκεί ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός. Δεν είχε περιορισμούς και συμφωνίες. Δεν είχε τα τερτίπια και τις εφευρέσεις των ISO.

7) Και μην μου πει κανείς ότι τα δικά μας είναι δύσκολα έργα και έχουν εκβραχισμούς και εκσκαφές. Επιστρώσεις με 3Α και ασφαλτοτάπητας σε υπάρχοντες δρόμους είναι.

8) Οι ίδιες εταιρείες σε παρόμοια έργα του Δήμου μας στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δώσει προσφορές πολύ πάνω από 40%. Τι έγινε τώρα και δίνουν 3%;

Και καλά οι εταιρείες κάνουν τη δουλειά τους. Το συμφέρον τους κοιτάνε, το κέρδος τους. Εμείς τι κάνουμε; Πως διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον;

9) Οι διαφορές από τις συνήθεις εκπτώσεις (για μένα 40% θα ήταν μία καλή έκπτωση) ανέρχονται σε 37% κάθε έργο (40-3=37).

► Άρα 370.000 € για κάθε έργο του ενός εκατομμυρίου.

► Μιλάμε για 3 έργα.

Άρα ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 1.100.000 € πάρα πάνω ως ΖΗΜΙΑ.

10) Συμμέτοχοι δεν θα γίνουμε στις πράξεις σας αυτές. Η πράξη αυτή όμως θα σας βαρύνει. Αν αυτό δεν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ εσείς βαφτίστε το όπως θέλετε.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα