Home Αργολίδα Δήμος Ερμιονίδας: Μηδενική ανοχή στους συκοφάντες

Δήμος Ερμιονίδας: Μηδενική ανοχή στους συκοφάντες

0

Συκοφαντικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, αναφέρουν ψευδώς ότι την Τετάρτη 08-02-2023, κατά την διάρκεια ελέγχου αστυνομικών του Α.Τ. Ερμιονίδας σε απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Ερμιονίδας, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις  της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την κυκλοφορία του, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν οι πινακίδες και να ακολουθήσουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινικές διώξεις.

Η αλήθεια είναι ότι κατόπιν σχετικής συκοφαντικής καταγγελίας του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας (Σ.Ε.Τ.Α.) προς το Α.Τ. Ερμιονίδας, η αστυνομία εντόπισε το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Ερμιονίδας (για το οποίο έγινε η καταγγελία), ακινητοποιημένο μέσα στο χώρο συνεργείου, όπου είχε μεταφερθεί για πλύσιμο και για την προγραμματισμένη αλλαγή των ελαστικών του.

Προσκομίστηκαν στους αστυνομικούς που διενεργούσαν τον έλεγχο, όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την νόμιμη κυκλοφορία του απορριμματοφόρου και τελικά η μόνη «παράβαση» που διαπιστώθηκε ήταν τα φθαρμένα ελαστικά του οχήματος (για την αλλαγή των οποίων είχε μεταφερθεί στο συνεργείο όπου ελέγχθηκε).

Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτουν από το βιβλίο συμβάντων του Α.Τ. Ερμιονίδας της 8ης Φεβρουαρίου 2023:

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πολύ κακώς οι αστυνομικοί διενήργησαν έλεγχο στον εν λόγω απορριμματοφόρο, το οποίο δεν ήταν σε κίνηση και βρισκόταν ακινητοποιημένο μέσα σε συνεργείο για πλύσιμο και αλλαγή των ελαστικών του.

Επίσης, κάκιστα πράττοντες και κατά παράβαση του καθήκοντός τους, αφαίρεσαν προσωρινά τις πινακίδες του συγκεκριμένου απορριμματοφόρου, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στο βιβλίο συμβάντων της 8ης Φεβρουαρίου.

Τις πινακίδες βέβαια τις επέστρεψαν την επόμενη μέρα, αφού αντελήφθησαν εκ των υστέρων το μέγεθος του σφάλματός τους.

Ουδέποτε, λοιπόν, υπήρξε κάποια αυτόφωρη διαδικασία ή η οποιαδήποτε ποινική δίωξη, σχετική με τα παραπάνω συμβάντα.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αποφασισμένος να δείξει μηδενική ανοχή στους συκοφάντες, όρισε δικηγόρο, ο οποίος κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου αυτοί που συκοφαντούν να υποστούν τις ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Όλοι οι Δημότες της Ερμιονίδας έχουν αντιληφθεί ότι τα προβλήματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, δημιουργούνται εσκεμμένα από δύο μόνο υπαλλήλους, ενοχλημένους από την εφαρμογή της 6ήμερης πεντάωρης εργασίας στο Τμήμα της Καθαριότητας.

Αυτοί οι κύριοι χωρίς καμία συστολή και σε αγαστή συνεργασία με το Σ.Ε.Τ.Α., προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ανυπόστατες καταγγελίες και αναφορές, αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα προς πάσα κατεύθυνση, θέλοντας με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.

Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να αμφισβητούν τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων στον Δήμο Ερμιονίδας, όταν είναι γνωστό ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε συντήρηση του στόλου των οχημάτων του σαν την τρέχουσα και εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) των εργαζομένων σαν την παρούσα.

Ο Δήμος Ερμιονίδας διαθέτει Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας, οι οποίοι κάνουν άριστα την δουλειά τους και οι υποδείξεις τους εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Τηρούνται τα βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων στον Δήμο και γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και τα προβλεπόμενα εμβόλια, ενώ υπάρχουν οι προβλεπόμενοι φωριαμοί για τους εργαζομένους στην καθαριότητα.

Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους της Ελλάδας που διαθέτουμε την προβλεπόμενη από την νομοθεσία Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου.

Υπάρχει το Βιβλίο Παρατηρήσεων Τεχνικού Ασφαλείας, όπου καταγράφονται οι έλεγχοι του Τεχνικού Ασφαλείας και οι παρατηρήσεις του.

Σε όλους τους εργαζομένους έχουν μοιρασθεί τα προβλεπόμενα από τον νομοθεσία Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και τους έχει γίνει εκπαίδευση για την χρήση τους από τον Τεχνικό Ασφαλείας του Δήμου Ερμιονίδας.

Η εκπαίδευση αυτή επαναλαμβάνεται από τον Τεχνικό Ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και γίνεται οπωσδήποτε σε κάθε καινούργιο εργαζόμενο στον Δήμο μας.

Επίσης, έγιναν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ασκήσεις πυρασφάλειας και εκπαίδευση πυρασφάλειας σε όλους τους εργαζομένους του Δήμου Ερμιονίδας.

Τέλος, ο Δήμος Ερμιονίδας ξεκίνησε από το Καλοκαίρι του 2022 ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εβδομαδιαίου ελέγχου όλων των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου που διαθέτει, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Εξειδικευμένος μηχανικός επίβλεψης λειτουργίας – συντήρησης, διεξαγάγει στα 24 οχήματα και μηχανήματα έργου του Δήμου μας, εβδομαδιαίες μετρήσεις ραδιενέργειας, θορύβου υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων, υγρασίας, θερμομέτρησης χώρου σημείου δρόσου και θερμοκρασίας υγρού βολβού, θερμοκάμερα υπέρυθρων, λουξόμετρο και φωτόμετρο.

Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής υπηρεσίας είναι το εξής: 

  • Παρακολουθείται από τον μηχανικό επίβλεψης λειτουργίας – συντήρησης, η ορθή και ασφαλής λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των Οχημάτων και των Μηχανημάτων Έργου του Δήμου µας, ανά εβδομάδα και καταγράφεται πάσης φύσεως ζημιά ή φθορά.
  • Τηρείται βιβλίο συντηρήσεως για κάθε όχημα ή μηχάνημα έργου.
  • Τηρείται γενικό βιβλίο – ημερολόγιο επισκέψεων επιβλέποντα μηχανικού για υποδείξεις και παρατηρήσεις.
  • Τηρείται τριπλότυπο μπλοκ για την έκδοση του σε καθημερινή βάση, ώστε να συνοδεύει το όχημα κατά τη κίνηση του (διαταγή πορείας – δελτίο κίνησης).
  • Τηρείται μητρώο συντηρήσεως, τεχνικού ελέγχου οχημάτων και μηχανημάτων έργου, καθώς και αδειών οδήγησης και κατάλληλων εγγράφων οδηγών και χειριστών.
  • Τηρείται μητρώο μετρήσεων θορύβου, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ραδιενέργειας για οχήματα και Μ.Ε.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται μόνο σε ελάχιστους Δήμους της χώρας.

Τώρα, σε όσους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης «κόπτονται» για την εφαρμογή της 6ήμερης πεντάωρης εργασίας στο τμήμα της Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας (σιγοντάροντας έτσι για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας τους δύο ενοχλημένους υπαλλήλους), θα τους υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι αυτή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΜΙΜΗ, ότι εφαρμόζεται η ίδια απόφαση σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας.

Θα τους υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας έλαβε την υπ’ αρ. 25/2021 (ΑΔΑ:608ΓΩΡΡ-Υ7Γ) απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, κρίνεται επιβεβλημένη η καθιέρωση εξαήμερης εργασίας από Δευτέρα έως και Σάββατο έως 31.12.2023, για το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και η λειτουργία δύο απορριμματοφόρων τις εξαιρέσιμες ημέρες (Κυριακή και αργίες), για το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, λόγω των αυξημένων αναγκών καθαριότητας.

Στο προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες θα καταβάλλονται οι όποιες προσαυξήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η εν λόγω απόφαση έλαβε νομιμότητα στις 26 Απριλίου 2021 από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου και στις 13 Μαΐου 2021 αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1908 Β 13/05/2021).

Έτσι έγινε Νόμος του Ελληνικού Κράτους και βάσει αυτής εφαρμόζεται η 6ήμερη πεντάωρη εργασία στο τμήμα της Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Σε κάθε περίπτωση οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας δεν αλλάζουν και παραμένουν αυτές που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή 32.

Σήμερα, αυτός ο αριθμός των 32 ωρών διαιρείται δια του 6 και δίνει αποτέλεσμα 5 ώρες και 20 λεπτά ημερήσιας εργασίας, ενώ πριν διαιρείτο δια του 5 δίνοντας αποτέλεσμα 6 ώρες και 24 λεπτά ημερήσιας εργασίας.

Η εφαρμογή της 6ήμερης πεντάωρης εργασίας στο τμήμα της Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρείται η πανέμορφη περιοχή μας πεντακάθαρη κατά την διάρκεια όλου του έτους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όταν αναλάβαμε καθήκοντα ως νέα Δημοτική Αρχή, παραλάβαμε μια κατάσταση θλιβερή στον τομέα της καθαριότητας, με την Ερμιονίδα να έχει μεταμορφωθεί σε μια απέραντη χωματερή.

Αφού επιλύσαμε οριστικά και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ το χρόνιο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, με την αδειοδότηση και λειτουργία του Δημοτικού ΣΜΑ Ερμιονίδας, δεσμευτήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε πεντακάθαρη την Ερμιονίδα.

Στην κατεύθυνση αυτή, προμηθευτήκαμε δύο καινούργια απορριμματοφόρα, μία τροχοφόρα σκούπα οδοκαθαρισμού και προχωρήσαμε σε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Μάλιστα, είναι έτοιμο και λειτουργεί το πρώτο απορριμματοφόρο όπου τοποθετήθηκε ο γερανός για την  αποκομιδή των υπόγειων κάδων.

Πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την καθαριότητα του Δήμου Ερμιονίδας, διότι είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της τελευταίας δεκαετίας με τα σκουπίδια χύμα στους δρόμους, στις πλατείες και στα χωράφια, με το μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, μαζί με την τεράστια δυσφήμιση της τουριστικής περιοχής μας.

Καλά θα κάνουν, λοιπόν, να πάψουν να παραπληροφορούν τους Δημότες.

Τους ενημερώνουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν οριστικά ένα ζοφερό παρελθόν για τον πανέμορφο τόπο μας.

Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,

Γεώργιος Πιτσάς

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version