Εκδηλώσεις για την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη, με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Μαρτίου 2023.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του ΙΛΜΕ, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Ερμιονίδας, προσκλήθηκε ο κ. Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα του Μουσείου με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παρακαταθήκες 100 χρόνια μετά».

Το θέμα επελέγη για να τιμηθεί το ιωβηλαίο των 100 χρόνων από τη συνομολόγηση και υπογραφή της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, που υπήρξε η ληξιαρχική πράξη θανάτου της στρατηγικής της Μεγάλης Ιδέας και σηματοδότησε την έναρξη της Εθνικής ομογενοποίησης της Ελληνικής Επικράτειας.

Η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ, κα Τίνα Αντωνοπούλου, προλογίζοντας κατά την εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, αλλά και στις σημαντικές συνθήκες μετά από αυτήν, με αναφορές στο Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας του Λονδίνου (1830) και στις δύο συνθήκες, αυτή των Σεβρών (1920) και αυτή της Λωζάννης, που σημάδεψαν με τη σημασία τους τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Ο κ. Χρήστου στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε ελληνοτουρκικής υφής ζητήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική διότι η Συνθήκη ορίζει και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στο συγκείμενο της Λωζάννης με το οποίο διευθετήθηκαν θέματα κυρίως που αναφέρονται πρώτον στον διάπλου των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δεύτερον στην αποπληρωμή των ομολογιούχων (Γάλλων και Άγγλων) του δημόσιου οθωμανικού χρέους, τρίτον στη διατήρηση των παραχωρήσεων δημόσιων έργων και υπηρεσιών που είχαν γίνει προς ξένες εταιρείες σε όλη την οθωμανική ενδοχώρα, όπως η τελευταία ήταν πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τέλος στην επισφράγιση ότι ο χώρος της Μέσης Ανατολής είχε αποσπασθεί οριστικά και αμετάκλητα πλέον από την Οθωμανική Επικράτεια και είχε τεθεί υπό το καθεστώς της βρετανικής και γαλλικής εντολής.

Ακολούθως ο ομιλητής είπε ότι η Λωζάννη ήταν ουσιαστικά μία Συνθήκη που έβαζε τέρμα στον βίο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ έθετε τον ακρογωνιαίο λίθο για τον εδαφικό διαχωρισμό της Μέσης Ανατολής σε κράτη και προσδιόριζε τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε τρεις μήνες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 1923.

Επιπλέον η Συνθήκη ρύθμιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη μεταγενέστερη γειτνίαση των δύο χωρών, όπως τον καθορισμό των συνόρων των δύο χωρών (πλην των Δωδεκανήσων, τα οποία προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1947), το επώδυνο θέμα της ανταλλαγής πληθυσμών, καθώς και την παραμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το σύνολο των διαπραγματεύσεων με τις αφετηρίες και τους πρωταγωνιστές στο πλαίσιο αυτής της Συνθήκης Ειρήνης παρουσίασε ενδελεχώς ο κ. Χρήστου με τη διάλεξη αυτή, 100 χρόνια μετά, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της συμβίωσης των δύο γειτονικών κρατών (Ελλάδας και Τουρκίας) στον μείζονα χώρο της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Μετά το πέρας της διάλεξης τέθηκαν ερωτήσεις από αρκετούς ακροατές και δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις από τον ομιλητή.

Τέλος η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρήστου για την μεστή και εμπεριστατωμένη διάλεξή του, του προσέφερε την επανέκδοση του βιβλίου του Ιωάννη Μάλλωση με τίτλο «Η εν Ερμιόνη Γ΄ Εθνοσυνέλευσις», του οποίου η Α΄ έκδοση έγινε το 1930.

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 12 Μαρτίου) έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κα Ελένη Βλάσση Δημαράκη, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των ερμιονιτών οπλαρχηγών Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. Τελετάρχης ήταν η εκπαιδευτικός κα Τζωρτζίνα Σιάννα Τζίερη, Γραμματέας του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ. Ακολούθησε ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ στην ιστορική αίθουσα του Μουσείου (Βουλευτικό) όπου διεξήχθησαν οι πρώτες 17 τακτικές συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827.

Οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, του κ. Κων/νου Σκούρτη, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με ερμιονίτικες παραδοσιακές φορεσιές.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους καθώς και τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, τον Αντιδήμαρχο κ. Δαμιανό Κουτούβαλη, τον Πρόεδρο του Ν.Π.Κ.Π.&Α.Π.Π κ. Παναγιώτη Μέξη, τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης κ Γεώργιο Μέλλο, το μέλος του Ερμιονικού Συνδέσμου κα Μαρίκα Κανέλλη Τουτουτζή, που συνεργάστηκαν για την επιτυχία των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων.

Ο εορτασμός της επετείου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, είναι αφορμή για να μην ξεχνάμε τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την νεότερη εθνική ιστορία μας και τα οποία διαδραματίστηκαν στον τόπο μας.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη