ΑργολίδαΕργαστήριο: "Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός" - Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος

Εργαστήριο: “Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός” – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός».

Σε αυτό το εργαστήριο η συντονίστρια και οι συμμετέχοντες/ουσες θα ακολουθήσουν ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα, αλλά και πέρα από αυτό, στους αστέρες και τα μακρινά ουράνια αντικείμενα. Ξεκινώντας από το κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο, η συντονίστρια θα αναφερθεί σε βασικά στοιχεία ηλιακής φυσικής, θα περιγράψει τον τρόπο που ο Ήλιος επηρεάζει τη Γη, πως προκαλούνται οι ηλιακές καταιγίδες, τι είναι ο Διαστημικός Καιρός και πως προκαλείται το σέλας. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Διαστημικού Καιρού στους δορυφόρους και σε τεχνολογικά συστήματα στο κοντινό μας διάστημα αλλά και στο έδαφος. Συνεχίζοντας το ταξίδι προς το ηλιακό μας σύστημα η συντονίστρια θα αναφερθεί στις σημαντικότερες αποστολές που ο άνθρωπος έχει στείλει στο διάστημα και θα συζητηθούν οι αποστολές του μέλλοντος.

Στη συνέχεια, ένα βράδυ κάτω από τον σκοτεινό ουρανό του Ναυπλίου, η συντονίστρια μαζί με την ομάδα θα αναγνωρίσει τους λαμπερότερους αστέρες και θα συνδέσει τους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού με την ελληνική μυθολογία. Επιπλέον, θα αναφερθεί σε βασικές αρχές της αστρικής εξέλιξης, περιγράφοντας πως σχηματίζονται τα αστέρια, τι είναι οι ερυθροί γίγαντες, οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μελανές οπές.

Επίσης, η συντονίστρια θα περιγράψει τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων προκειμένου να αναφερθεί και σε σημαντικές πληροφορίες Παρατηρησιακής Αστρονομίας που περιείχε και θα αναζητηθούν οι λειτουργίες που το όργανο αυτό που εκτελούσε. Τέλος θα συνδέσει την Αστρονομία με την Μουσική μέσω του “Ήχου του Διαστήματος” και της “Μουσικής των Σφαιρών” αναζητώντας τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη.

Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Υπεύθυνη για δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 22 και 23 Απριλίου 2023, 11:00πμ-3:00μμ και είναι ανοικτό σε όλους (18 θέσεις). Η επιλογή θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 2 Απριλίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου «Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα