Άρθρα “κάνω beef” – “είσαι σλατίνα” …Τι θέλει να πει ο ποιητής;

“κάνω beef” – “είσαι σλατίνα” …Τι θέλει να πει ο ποιητής;

0
Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Ακούς κι εσύ τις εκφράσεις “κάνω beef”, “είσαι σλατίνα”, “dissάρω”, και σπας το κεφάλι σου να καταλάβεις τι εννοεί ο έφηβος που έχεις απέναντί σου;

Μάλιστα, δε σου λείπει ο πανικός που ενίοτε μας καταβάλει, είτε για την καταστροφή της γλώσσας από τον ακατάσχετο αγγλικό δανεισμό, είτε για την ηθική κατάπτωση της νέας γενιάς.

Λέξεις που σου ακούγονται στην καλύτερη ως χειρότερες και στη χειρότερη ως ασθένειες. Αν μιλούσες με τη μητέρα μου, θα είχε την αίσθηση πως έχεις μπλέξει σε αδιέξοδες καταστάσεις που περιλαμβάνουν όπλα, ναρκωτικά και κακόφημα καταγώγια.

Εγώ απλά εντυπωσιάζομαι όταν μαθαίνω. Πρόσφατα έμαθα πως “γκανγκ” δεν είναι η συμμορία αδίστακτων γκάνγκστερ, αλλά το πολύ όμορφο παρεάκι.

Βρήκα – ρωτώντας κάποιους μαθητές μου – πως το ρήμα “κριντζάρω” το χρησιμοποιούμε, όταν νιώθουμε αηδία, αποστροφή, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με μια αμηχανία, εξαιτίας συμπεριφορών ενός άλλου ατόμου.

Καλά, φανταστικό; Μιλάμε για λεξιλογικό πλούτο άλλου επιπέδου!!!

Πες τώρα εσύ ο αμέριμνος και αδαής κηδεμόνας ότι το τέκνο είχε ένα “μπιφ” στο σχολείο. Πριν πάθεις κρίση πανικού να σου πω πως απλά είχε μια λεκτική μονομαχία, χωρίς κλωτσομπούνια και λοιπές ευγενείς πρακτικές.

Όταν δε ένας έφηβος “κρασάρει”, σημαίνει πως παίρνεις βαθιές ανασούλες και αποδέχεσαι ότι την πατήσαμε από έρωτα.

Έχω και άλλα δύο τρία sosaκια, για να σε διαφωτίσω.

Είσαι κάπου τώρα ας πούμε και σου γεννιέται η επιθυμία να περιαυτολογήσεις και να κάνεις την επίδειξη σου. Τότε απλά κάνε “φλεξ”.

Και πάω σε εσένα μόνιμα υποψιασμένη μάνα. Αν ο κανακάρης σου βγαίνει με “φασαία”, άρχισε να προβληματίζεσαι. Σημαίνει πως η wanna be νύφη σου φοράει καρό πουκάμισα, καπνίζει κυρίως στριφτό και άμα λάχει συναναστρέφεται και με άλλους πλην του γιόκα σου. Μπερμπάντισσα κοινώς η λεγάμενη.

Συνεχίζω τώρα εγώ… Θυμάσαι βρε, που άκουγες τη λέξη “καριέρα” και κάπως χαιρόσουν; Πάρτο αλλιώς. Η λέξη αυτή έχει τώρα άλλο νόημα. Στην εφηβική γλώσσα η καριέρα έρχεται όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι επίπονο και κουραστικό.

Αν πανικοβλήθηκες, να σου θυμίσω πως και εσύ κάπως έτσι συμπεριφερόσουν ως ατίθασο νιάτο. Αν πάλι δεν ήσουν, κρίμα για σένα.

Οι σημερινοί νεολαίοι φέρνουν στην προφορική επικοινωνία την διαδικτυακή, θεωρώ περισσότερο για να κριτικάρουν σουρεαλιστικά την πραγματικότητα και όχι για να καταγγείλουν τα πάντα!!!

Θέλοντας να ονοματίσω κάπως αυτή τη διάλεκτο, θα την αποκαλούσα απλά “ψηφιακή” και δε θα κινδυνολογούσα.

Θα την αποδεχόμουν, προσπαθώντας συνάμα να ενημερώνω για τον δόκιμο όρο.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά βρίσκω εντελώς γοητευτικούς τους γρίφους της ήβης!!!!

* φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version