Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑργολίδαΝαύπλιο: Οι κρατούμενοι συμπαραστέκονται στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών

Ναύπλιο: Οι κρατούμενοι συμπαραστέκονται στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών

Άλκηστις Κοντογιάννη
Της Άλκηστις Κοντογιάννη (Ομότιμη Καθηγήτρια)

Ένας έγκλειστος δεν είναι όπως ο κοινός νους τον φαντάζεται και τον ντύνει με τους φόβους και τις προκαταλήψεις που έχει αποκτήσει στη ζωή του. Από το 2014 που εισέρχομαι στις φυλακές Τίρυνθας και Ναυπλίου διαπιστώνω ότι μέσα υπάρχουν άνθρωποι με μπέσα, με λόγο, με συναίσθημα, με ευθύτητα και μερικές φορές με ιδιαίτερα χαρίσματα. Ναι, προσωπικά τους εμπιστεύομαι και προσπαθώ τώρα χρόνια να κινητοποιήσω και άλλους μαζί μου (οι εθελοντές, μεταπτυχιακοί και πολίτες, έχουν ξεπεράσει τους 400) να προσφέρουν σε αυτούς που βρέθηκαν δίκαια ή άδικα πίσω από τα σίδερα. Να προσφέρουν ένα μάθημα με σως συναισθημάτων ή SOS ενδιαφέροντος και αγάπης. Αντίστοιχα και εγώ και όλοι οι εθελοντές εισπράττουμε την αγάπη τους, την εμπιστοσύνη τους, την ευγνωμοσύνη τους, την καλή τους διάθεση, το χιούμορ τους, την αυτό-ειρωνεία τους.

-Βρε κυρία, αυτά τα περπατήματα, τα θεατρικά, είναι για παιδιά που παίζουν, κι εγώ δεν τα κάνω πολύ κέφι, αλλά τα κάνω για σας και τις κοπέλες και τους νέους που είναι τόσο καλές μαζί μας και έρχονται εδώ.

Η κυρία Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας επι τιμή του Αρείου Πάγου είχε πει σε μια κινηματογραφική βραδιά στην Τίρυνθα:

-To κράτος ενδιαφέρεται πολύ για την ασφάλεια των φυλακών. Δεν χρειάζεται να ρίχνει το βάρος του σε αυτό. Όπου και να πάει κάποιος που θα δραπετεύσει από τη φυλακή, η αστυνομία θα τον βρει. Εκεί που πρέπει να ρίξει το βάρος του είναι στα διαμάντια που υπάρχουν μέσα στις φυλακές!

Και αυτή την αλήθεια την αναγνωρίζουμε σε κάθε μας μάθημα. Ναι, πολλές φορές βρίσκουμε μυαλά, βρίσκουμε ευγένεια, βρίσκουμε καλοσύνη, βρίσκουμε αγάπη, βρίσκουμε ευρηματικότητα,

Προχτές είχα φτάσει στις φυλακές το μεσημέρι στις τρεις στο μάθημα μαζί με δύο μεταπτυχιακούς. Ερχόμουνα από Αθήνα και πήγα κατευθείαν στις φυλακές Ναυπλίου. Κατά τις πέντε που τελείωνε το μάθημα, αναφέρθηκε κάποιος έγκλειστος σε ένα φαγητό λιβανέζικο.

-Α, μην μιλάς για φαγητό, δεν έχω φάει για μεσημέρι, ήρθα κατευθείαν από την Αθήνα και τώρα πεινάω, είπα.

– Και εμείς σήμερα δεν φάγαμε από το πρωί, είπε ο Α.

– Γιατί; ρώτησα με απορία.

– Γιατί θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους γονείς που χάσανε τα παιδιά τους στα Τέμπη, τα αγγελούδια τους. Έχει σημασία εμείς να μη φάμε, που είμαστε κλεισμένοι εδώ μέσα. Έχει σημασία να πούμε πόσο μας κόστισε το ένα παιδί που χάθηκε και το άλλο και το άλλο, κι ας μη μας αγαπάει εμάς ο κόσμος. Σκέψου, αυτά τα παιδιά είναι σαν τα παιδιά μας…

Τους ζήτησα να μου γράψουν αυτές τις σκέψεις τους, γιατί έχει σημασία ένας έγκλειστος να στερείται κάτι από τα ελάχιστα που μπορεί να απολαύσει, το φαγητό του, για να συμμετέχει στο πένθος ενός άγνωστου. Έχει σημασία ένας έγκλειστος να σκέπτεται τόσο πολύ τους άλλους που υποφέρουν και να δακρύζει για αυτούς.

-Γράψτε μου βρε παιδιά σε ένα χαρτί αυτά που αισθάνεστε.

Χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες αμέσως και κάποιοι μίλαγαν, κάποιοι έγραφαν.

Σήμερα 13-3-2023 σε μια ένδηξει σεβασμού προς τους νεκρούς του ατυχήματος στα ΤΕΜΠΗ, εγώ μέσα από τη φυλακή σαν έλληνας συμπαραστέκομαι στις οικογένειες των νεκρών και δεν πήρα φαγητό όλη μέρα και εύχομαι να παίσει άπλετο φως και ποτέ να μην έχουμαι τέτοια ατυχήματα ποτέ

Αντρέας

Σήμερα συμπαρασταθήκαμε στις οικογένειες που χάσανε τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι κρίμα που φύγανε τόσα νέα παιδιά που είχαν τη ζωή μπροστά τους. Και ελπίζουμε από δω και πέρα όποια κυβέρνηση και αν είναι από εδώ και πέρα να κάνει κάτι για να αποφύγουν τέτοιες τραγωδίες , γιατί οι ανθρώπινες ζωές αξίζουν.

Πάρις

Κουράγιο στους γονείς, στους συγγενείς και να αγιάσουν αυτά τα πλάσματα που φύγαν έτσι.

Κωνσταντίνος

Σήμερα στις 13/03 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εγκληματικές αδιαφορίες των πολιτικών όλων των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήσαμε αποχή από τα γεύματα της φυλακής. Ακόμα οι κρατούμενοι κρατήσαμε ανοιχτή την εκκλησία του καταστήματος και ανάψαμε 57 κεριά, όσα και τα θύματα της τραγωδίας.

Αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων. ΤΕΜΠΗ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

(ανυπόγραφο – ομαδικό)

Σήμερα στο ΣΚ Ναυπλίου στις 13/03 όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής, προς τιμήν των θυμάτων στα Τέμπη, κάναμε αποχή στα γεύματά μας. Ως ένδειξη πένθους και συμπαράστασης στις οικογένειες που χάσανε τους δικούς τους ανθρώπους. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων.

Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

Θωμάς

Απήχαμε από τα γεύματα της φυλακής για να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων των Τεμπών. Είναι ντροπή να συμβαίνουν αυτά. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Η αγάπη μας στις οικογένειες των θυμάτων.

Στεφάν

Αγαπητοί έγκλειστοι, σας ευχαριστούμε για τη στάση σας, για τη συγκλονιστική συμμετοχή σας στον πόνο όλων μας.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα