Του Γιώργου Νικολακόπουλου*
Περιγράψαμε λοιπόν τις λευκές διεθνείς ποικιλίες, βλέποντας τες στις περιοχές που γεννήθηκαν, σε αυτές που εκφράζονται καλύτερα, στην χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σειρά έχουν τώρα οι ερυθρές διεθνείς ποικιλίες και δεν γίνεται να ξεκινήσουμε από άλλη πλην της πιο πολυφυτεμένης σε όλο τον κόσμο την:CABERNET SAUVIGNON
Είναι γεγονός ότι είναι η πιο αναγνωρίσιμη ποικιλία. Δύσκολα σε περιοχή που καλλιεργείται αμπέλι παράγωγής οίνου δεν θα βρει κανείς και Cabernet Sauvignon. Μία ποικιλία που προέρχεται από συνδυασμό δύο άλλων σταφυλίων, του Sauvignon Blanc και του Cabernet Franc. Είναι όψιμη άρα ωριμάζει αργά, μία με δύο εβδομάδες αργότερα από τους συγκατοίκους της στο Μπορντώ, Merlot και Cabernet Franc. Είναι χοντρόφλουδο σταφύλι επομένως έχει αφθονία χρώματος, αρωμάτων, γεύσεων και ταννινών. Τα πιο γνώριμα χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα αρώματα μαύρων φρούτων και ειδικά φραγκοστάφυλου (Cassis), βατόμουρου, πράσινης πιπεριάς, κέδρου και καπνού.
Το Cabernet Sauvignon αγαπά πολύ το βαρέλι και σπάνια θα βρούμε κρασιά χωρίς αυτό. Οι πολλές και δυνατές ταννίνες του χρειάζονται την ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια ώστε να γίνουν πιο μαλακές και έτοιμες προς κατανάλωση ενώ από την άλλη βοηθούν τα κρασιά να παλαιώνουν πολλά χρόνια στη φιάλη. Άλλα χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι το βαθύ χρώμα της και η συνήθως άνω του μετρίου οξύτητα της. Το Cabernet Sauvignon προέρχεται από το Μπορντώ και μάλιστα καλλιεργείται στην αριστερή όχθη του ποταμού Gironde, δηλαδή στο νοτιότερο κομμάτι του, όπου μπορεί να ωριμάσει. Τα διάσημα κρασιά της περιοχής, που κάποιες φορές κοστίζουν τετραψήφιο νούμερο σε ευρώ, παράγονται από μίξη του Cabernet Sauvignon συχνότερα με Merlot αλλά και με Cabernet Franc και Petit Verdot.
Αυτό γίνεται ώστε το Merlot να μαλακώσει το πιο άγριο Cabernet, αλλά και δεδομένου ότι η ποικιλία ωριμάζει οριακά στη περιοχή, σε μια κακή χρονιά οι άλλες ποικιλίες (που ωριμάζουν ευκολότερα) να διασφαλίσουν τη καλή ποιότητα των παραγόμενων κρασιών. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η τεράστια φήμη των κρασιών του Μπορντώ στο οποίο παράγονται από απλά καθημερινά κρασιά έως και τα ακριβότερα του κόσμου. Από την υπόλοιπη Ευρώπη αξίζει να αναφέρουμε την Ιταλία και ειδικότερα την περιοχή της Τοσκάνης στην οποία παράγονται μεγάλα κρασιά από Cabernet Sauvignon που αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες και ειδικότερα το τοπικό Sangiovese, τα ονομαστά Super Tuscan.
Από απλά ως και μεγάλα κρασιά από Cabernet Sauvignon συναντάμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Καλιφόρνια. Ειδικότερα στην γνωστή στους φίλους του κρασιού και όχι μόνο, Napa Valley. Εδώ η ποικιλία δίνει μια πιο φρουτώδη και με πιο μαλακές ταννίνες έκφραση. Το άρωμα της πράσινης πιπεριάς δεν είναι τόσο σύνηθες και αντικαθιστάται από ζουμερά μαύρα και κόκκινα φρούτα. Παραμένουν βέβαια κρασιά με δομή που μπορούν να παλαιώσουν πολλά χρόνια στη φιάλη με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Εδώ θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία που αποκόμισα συμμετέχοντας σε ένα Masterclass που διοργάνωσε το Wspc με θέμα δοκιμή κρασιών από το οινοποιείο Promontory που βρίσκεται στη Napa Valley. Πρόκειται για Icon κρασιά που πωλούνται πάνω από 800 ευρώ η φιάλη και εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τις χρονιές του 14’, 15’ και 2016. Σίγουρα τα καλύτερα κρασιά που έχω δοκιμάσει ως τώρα, με τόσο ζωντανό φρούτο, γλυκά μπαχαρικά, βελούδινες και δομημένες ταννίνες, ατελείωτη επίγευση και απόλυτη ισορροπία.
Άλλη μια χώρα του Νέου Κόσμου με αξιόλογα κρασιά από Cabernet Sauvignon είναι η Αυστραλία. Κρασιά μονοποικιλιακά, σε χαρμάνι με το διάσημο Shiraz, αλλά και σε στυλ του Μπορντώ που συναντάμε στην περιοχή Margaret River. Η αλήθεια είναι ότι πλέον στις μέρες μας που το καλό εμφιαλωμένο κρασί έχει κερδίσει μεγάλο μέρος από την αγορά αλκοολούχων ποτών και οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο έχουν βελτιώσει τις τεχνικές τους και στο αμπέλι και στο οινοποιείο, μπορεί να βρει κανείς εξαιρετικά κρασιά από Cabernet Sauvignon σε όλο τον κόσμο.
Στην πατρίδα μας η ποικιλία πρώτο φυτεύτηκε στο Μέτσοβο από τον Ευάγγελο Αβέρωφ την δεκαετία του 60. Τότε από αυτά τα αμπέλια δημιουργήθηκε το Κατώγι Αβέρωφ ενώ σήμερα παράγεται με πολύ μικρές αποδόσεις το Rossiu di Munte – Γινιέτς. Στην συνέχεια το Cabernet Sauvignon καλλιεργήθηκε στην Χαλκιδική και μάλιστα από το 1982 συμμετέχει στο ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα μαζί με τον προγονό του Cabernet Franc και την ελληνική ποικιλία Λημνιό. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα η ποικιλία είναι ιδανική ώστε να συμμετέχει σε χαρμάνια με διεθνείς αλλά και ελληνικές ποικιλίες. Ένας καταπληκτικός συνδυασμός γίνεται με το δικό μας Αγιωργίτικο με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμβληματικό Μέγα Οίνο του Κτήματος Σκούρα.
Οι ποικιλίες αλληλοσυμπληρώνονται, από την μία η δομή, το χρώμα και η οξύτητα του Cabernet και από την άλλη η φρεσκάδα, τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά του Αγιωργίτικου μας δίνουν ένα εξαίσιο κρασί που μπορούμε να το απολαύσουμε άμεσα, αλλά και θα μας αποζημιώσει άμα έχουμε την υπομονή να το περιμένουμε μερικά χρόνια. Υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά παραδείγματα κρασιών από Cabernet Sauvignon στην ελληνική αγορά όπως ο Όβηλος από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Κατσαρού από το ομώνυμο οινοποιείο, το Αυλοτόπι του Κτήματος Τσέλεπου, ο Καπνιάς του Χατζημιχάλη και πολλά πολλά άλλα.
Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη ερυθρή διεθνής ποικιλία που εξερευνήσαμε. Στο επόμενο άρθρο θα ξανά επισκεφτούμε το Μπορντώ ώστε να «γευτούμε» έστω και μέσα από τις γραμμές ενός άρθρου το μεγάλο συνεταίρο του Cabernet Sauvignon το επίσης αγαπημένο Merlot.
Σας Ευχαριστώ.
*WSET LΕVΕL3
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.