Home Αργολίδα Συμμετοχή στο Εργαστήριο “Διπολικότητα Αρσενικού και Θηλυκού στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο”

Συμμετοχή στο Εργαστήριο “Διπολικότητα Αρσενικού και Θηλυκού στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο”

0

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Διπολικότητα Αρσενικού και Θηλυκού στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο».

Αντλώντας στοιχεία από επιλεγμένα κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα, το εργαστήριο θα εστιάσει στους έμφυλους ρόλους και τα επικρατούντα στερεότυπα, αλλά και τις περιστασιακές ανατροπές τους στην ελληνική αρχαιότητα. Θα παρουσιαστεί το κοινωνικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα της κλασικής Αθήνας καθώς και οι ποικίλες, αποκλίνουσες μικροκοινωνίες της Αθήνας. Οι συντονιστές θα αναλύσουν την αναπαράσταση του ανδρικού και του γυναικείου σώματος στη γλυπτική και θα συζητηθούν οι έννοιες του κάλους, της εξιδανίκευσης, του μέτρου και της αιδούς. Αντλώντας στοιχεία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την ποίηση, την ιστορία, την πλαστική και την αγγειογραφία, η ομάδα θα αναστοχαστεί τη σωματικότητα, την αγάπη, την ερωτική επιθυμία, τις διακρίσεις και τις προκλήσεις των δύο φύλων.

Το εργαστήριο θα συντονίσουν ο Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, και η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος, Υπότροφος Ερευνήτρια του ΚΕΣ Harvard στις Συγκριτικές Πολιτισμικές Σπουδές 2021-2022. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 27 και 28 Μαΐου 2023, 11:00 πμ-3:00 μμ και είναι ανοικτό σε όλους (18 θέσεις). Η επιλογή θα γίνει με βάση την αίτηση από τον συντονιστή και τη συντονίστρια.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 1η Μαΐου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου «Διπολικότητα Αρσενικού και Θηλυκού στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version