Για μερικούς ανθρώπους το κινητό συμβολίζει κοινωνική καταξίωση. Αλλά για τους νέους είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα, ένας τρόπος ζωής και έκφρασης.
Μια μεγάλη επανάσταση στον τομέα των επικοινωνιών είναι η αυξητική τάση στην κατοχή και χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά του δημοτικού. Επικοινωνούν με γονείς, διασκεδάζουν, διαμοιράζουν μηνύματα, επισκέπτονται ιστοσελίδες ή τα χρησιμοποιούν άσκοπα. Όμως τι σημαίνει ακριβώς η χρήση του κινητού από παιδιά;
Σημαίνει αλλαγή και εξέλιξη στη λειτουργία της οικογένειας και στις επαφές με τους φίλους και πιθανότατα στην ψυχική τους υγεία.
Οι φιλίες αναπτύσσονται πλέον και στον κυβερνοχώρο. Με τα μηνύματα μεταδίδουν τα συναισθήματά τους, κλείνουν ραντεβού, σχεδιάζουν το πρόγραμμά τους, λένε ένα γεια με φίλους. Η μεγάλη επιτυχία των κινητών επικεντρώνεται στην ανάγκη των παιδιών και των εφήβων να έχουν μια πιο στενή και ιδιαίτερη σχέση με τους συνομηλίκους τους σε ένα χώρο πιο προσωπικό. Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν κινητό δηλώνουν πιο ικανοποιημένα στη ζωή τους από εκείνα που δεν έχουν.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι παιδιά με γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου δεν έχουν κινητό. Αντίθετα, πιο πολλά είναι τα παιδιά οικογενειών χαμηλότερου κοινωνικομορφωτικού επιπέδου που έχουν κινητό, πιθανόν γιατί νιώθουν ότι έτσι ακολουθούν τις κοινωνικές προσταγές. Κυρίως τα πιο μικρά παιδιά νιώθουν ότι χωρίς αυτό απομακρύνονται από τις φιλικές παρέες.
Η απόκτηση κινητού με την είσοδο στο γυμνάσιο αποτελεί την κατάκτηση της αυτονομίας. Όταν είναι μόνα τους στο δωμάτιο με το κινητό στο χέρι θεωρούν ότι βρίσκονται στον ιδιωτικό τους χώρο, πράγμα που δυσκολεύει τον έλεγχο του γονιού. Τότε, η οικογενειακή επικοινωνία αποδυναμώνεται, ο ομφάλιος λώρος κόβεται και προκύπτουν διαφωνίες. Ας μην ξεχνάμε και τον κίνδυνο του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Τελικά, αν τα παιδιά μάθουν ότι η ουσιαστική επικοινωνία βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις το κινητό θα είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα – παιχνίδι που μπορεί να τα ενώνει και να τα κάνει χαρούμενα.
Σταυρούλα K. Γιαννουλοπούλου – Φιλόλογος,
Μεταπτυχιακό
«Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό
«Διδασκαλία της Ελληνικής
ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»