Home Άρθρα Οι ποικιλίες του Κόσμου – μέρος 4ο

Οι ποικιλίες του Κόσμου – μέρος 4ο

0
Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Προχωράμε λοιπόν εξερευνώντας τα κρασιά του κόσμου με την δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία σταφυλιών το Merlot, παράφραση της γαλλικής λέξης merle που σημαίνει κότσυφας. Είναι μία ποικιλία σταφυλιού που παράγει κρασιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Τα αρώματα που το χαρακτηρίζουν είναι το μαύρο κεράσι και το δαμάσκηνο που προέρχονται από το σταφύλι, η βανίλια , η σοκολάτα και η καραμέλα από την παραμονή του στο βαρέλι, που το Μερλό αγαπά πολύ, και κάποια γήινα αρώματα από την παλαίωση στη φιάλη.

Οι λέξεις σαρκώδης και γλυκόπιοτη χαρακτηρίζουν απόλυτα την ποικιλία. Πατρίδα της είναι η Γαλλία και το Μπορντώ αλλά και αυτή, όπως ο συγκάτοικος της Cabernet Sauvignon έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία λοιπόν καλλιεργείται στο Μπορντώ και στις δύο όχθες του ποταμού Gironde. Στην αριστερή όχθη συμπρωταγωνιστεί με το Cabernet Sauvignon βοηθώντας το να μαλακώσει τις τανίνες και την οξύτητα του, συμπληρώνοντας τον αρωματικό του χαρακτήρα αλλά και διασφαλίζοντας στις κακές χρονιές, που ο καιρός δεν βοηθά την ωρίμανση των σταφυλιών, την υψηλή ποιότητα των κρασιών που παράγονται, δεδομένου ότι ωριμάζει γρηγορότερα και ευκολότερα. Στην δεξιά όχθη το Merlo είναι πρωταγωνιστής συμμετέχοντας με το μεγαλύτερο ποσοστό στο χαρμάνι έχοντας βοηθό το Cabernet Franc που το βοηθά στη δομή με τις τανίνες του και την οξύτητά του αλλά και στη πολυπλοκότητα με τα φυτικά του αρώματα. Κάποια από τα διασημότερα και ακριβότερα κρασιά του κόσμου προέρχονται από την ποικιλία Merlot όπως το Chateau Petrus και το Lafleur από το Pomerol αλλά και τα Ausone, το Pavie και Angélus από το Saint-Émilion. Εκτός από το Μπορντώ, η ποικιλία είναι ευρέως φυτεμένη στη νότια Γαλλία που και εκεί συμμετέχει σε χαρμάνι μαζί με το Cabernet Sauvignon.

Το Merlot είναι συνηθισμένο στην Ιταλία, ιδίως σε περιοχές όπως οι Friuli, Trentino-Alto Adige και Veneto. Στην Ευρώπη, η ποικιλία καλλιεργείται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ελβετία και πολλές άλλες χώρες. Στον νέο κόσμο, το Merlot καλλιεργείται μεταξύ άλλων στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Ουρουγουάη. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στις ΗΠΑ παρόλο την κρίση που η ποικιλία πέρασε το 2004 λόγω της ταινίας Sideways στην οποία ο πρωταγωνιστής εξυμνούσε το Pinot Noir ενώ περιφρονούσε το Merlot, ξαναβρήκε όμως το δρόμο της αφού πολλά αξιόλογα κρασιά παράγονται στην χώρα από αυτή.

Στην χώρα μας είναι μία αρκετά δημοφιλής ποικιλία. Την συναντάμε σε χαρμάνια με ξένες και ελληνικές ποικιλίες αλλά και σε μονοποικιλιακά κρασιά με αξιόλογα αποτελέσματα. Θα αναφέρω μερικά όπως ο εμβληματικός Κοκκινόμυλος από το Κτήμα Τσέλεπου που προέρχεται από αμπέλια φυτεμένα στα 750 μέτρα, ένα κρασί πληθωρικό με εξαιρετική δομή που έχει δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Το Chateau Julia Merlot από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ένα από τα κλασικότερα ελληνικά Merlot με εξαιρετική χρήση βαρελιού και σαρκώδη χαρακτήρα. Το Ίχνος από το Κτήμα Παλυβού ένα Merlot από υπερώριμα σταφύλια που θυμίζει λίγο Ιταλικό Amarone με γεμάτο σώμα, ώριμο φρούτο και μπόλικο αλκοόλ καλά όμως ενσωματωμένο. Σε ανάλογο στυλ ένα πληθωρικό κρασί χωρίς όμως να του λείπει και η φινέτσα είναι το Dame Rouge που προέρχεται από το Μπουτίκ Οινοποιείο Jima Winery και έναν οινοποιό και οινολόγο τον Πάνο Τζίμα με στόφα somellier, ο οποίος είναι και υποψήφιος Master of Wine ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Εμείς δεν μένει από το να απολαμβάνουμε τα κρασιά του και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία. Στην ελληνική αγορά θα βρούμε και αρκετά κρασιά σε στυλ Μπορντώ τα οποία έχω αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο που αναφέρεται στο Cabernet Sauvignon. Η πιο συχνή χρήση του Merlot σε χαρμάνι με ελληνική ποικιλία ίσως είναι με το Ξινόμαυρο. Χρησιμοποιούταν συχνά στο παρελθόν ώστε να μαλακώσει τις έντονες τανίνες και την υψηλή οξύτητα του αλλά και να του προσδώσει φρούτο στη γεύση, χρωματική ένταση και βαθύ χρώμα στο οποίο το Ξινόμαυρο υστερεί. Βέβαια σήμερα με τις μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης ο έντονος αυτός χαρακτήρας του Ξινόμαυρου έχει βελτιωθεί και μαλακώσει χωρίς την προσθήκη άλλων ποικιλιών.

Δεδομένου ότι το άρθρο αυτό θα κυκλοφορήσει την Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να αναφέρω ότι το Merlot είναι μία ποικιλία που θα ταιριάξει τέλεια με το αρνάκι στη σούβλα. Και τα μονοποικιλιακά, όπως ο Κοκκινόμυλος και το Chateau Julia που προέρχονται από περιοχές με πιο κρύο κλίμα, αλλά και τα κρασιά που το Merlot συνδιάζεται με το ελληνικό Ξινόμαυρο ή τα Γαλλικά Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc όπου οι τανίνες και η οξύτητα είναι πιο τονισμένες, θα αγκαλιάσουν με αγάπη την λιπαρότητα και τις πρωτεΐνες του σουβλισμένου αμνού. Αξίζει να αναφέρω το Day12 Odyssey από το Οινοποιείο Jima Winery, ένα Merlot που κυκλοφόρησε πρόσφατα και με την βοήθεια του Cabernet Franc δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα ταιριάξει απόλυτα με τον οβελία και με το νόστιμο κοκορέτσι.

Καλή Ανάσταση.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version