Άρθρα Πόσο κακοί είμαστε; Υπάρχει ελπίδα;

Πόσο κακοί είμαστε; Υπάρχει ελπίδα;

0
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Η σύγχρονη ψυχολογία δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη των ευάλωτων και αρνητικών πλευρών του ανθρώπου αλλά στρέφεται εξίσου και προς τις ανθρώπινες δυνατότητες και αξίες οι οποίες μπορεί να είναι διαρκή όπλα για τη ζωή.

O Maslow (1908- 1970) πρωτοστάτησε στη μελέτη των θετικών πλευρών του ανθρώπου. Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι κατά βάση καλοί ή ουδέτεροι ενώ η ρίζα του κακού βρίσκεται στη δομή της κοινωνίας. Στη βάση της πυραμίδας των ανθρωπίνων αναγκών του Maslow βρίσκονται οι βιολογικές όπως το φαγητό και το νερό ενώ στην κορυφή της πυραμίδας οι ψυχολογικές ανάγκες. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από τρυφερότητα, αυτοεκτίμηση και από την αίσθηση του ανήκειν σε μια οικογένεια, σε ένα σχολείο, σε μια φιλική παρέα, σε ένα σύλλογο, σε έναν εργασιακό χώρο.

Οι δυνατότητες του ανθρώπου δεν γνωρίζουν σύνορα αφού δεν υπόκεινται σε περιορισμούς ανάλογα με τους πολιτισμούς ή τις ιστορικές περιόδους. Οι Seligman και Peterson (2003) βρήκαν έξι θετικές δυνατότητες της ανθρώπινης προσωπικότητας, την αγάπη, τη σοφία, το θάρρος, τη δικαιοσύνη, τη μετριοπάθεια που περιλαμβάνει και τη συγχωρητικότητα και την υπερβατικότητα.

Είναι πλέον σίγουρο ότι τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν τη σκέψη μας, την ποικιλία των ιδεών μας κι επομένως και τις πράξεις μας. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ικανότητές μας, τα επιτεύγματά μας, να τεθεί σε γερές βάσεις η ευτυχία και η ψυχολογική υγεία μας, και κατά συνέπεια να χτιστούν ανθρώπινες γέφυρες. H αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη, η έμπνευση, η γαλήνη αλλάζουν τη βιοχημική ισορροπία του σώματός μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τα αμοιβαία θετικά συναισθήματα δημιουργούν τη φιλία, τους οικογενειακούς δεσμούς και το έμπρακτο ενδιαφέρον προς κάθε συνάνθρωπο.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, αυτό το Πάσχα του 2023 να είναι το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή, το πέρασμα από την κακία στην ψυχική αναγέννηση της ανθρωπότητας.

*Φιλόλογος,
Μεταπτυχιακό
«Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version