ΣυνεντεύξειςΣ. Κωτσιόπουλος: Τα δισκοπωλεία είναι μικρές κοιτίδες πολιτισμού

Σ. Κωτσιόπουλος: Τα δισκοπωλεία είναι μικρές κοιτίδες πολιτισμού

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Υπάρχει χώρος πιο μαγικός από ένα δισκοπωλείο; Για τους αυθεντικούς μουσικόφιλους σίγουρα όχι. Η μαγεία που εκπέμπει το βινύλιο, είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Ό,τι είναι πολύτιμο αντέχει στο χρόνο και τελικά πάντα αποφεύγει τις συμπληγάδες της λήθης. Ο δίσκος (LP) των 33 στροφών πρωτοεμφανίστηκε το 1948 από την Columbia records αλλάζοντας μορφή στην μουσική βιομηχανία του πλανήτη αλλά και επιδρώντας σημαντικά στα ήθη και τα έθιμα….

Διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο Σταύρος Κωτσιόπουλος – ιδιοκτήτης του θρυλικού Μusic Center στην Τρίπολη παρέθεσε στον Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Κωτσιόπουλε, πόσα χρόνια λειτουργεί το δισκοπωλείο σας στην Τρίπολη;

Σταύρος Κωτσιόπουλος: Το Δισκοπωλείο μας συμπλήρωσε αισίως φέτος 41 χρόνια ζωής! Ανοίξαμε τον Απρίλιο του 1982 έχοντας στις προθήκες του καταστήματος τότε αποκλειστικά δίσκους βινυλίου και κασέτες.

► Aπό το 2021 Καταγράφεται μια παγκόσμια τάση επιστροφής στο θρυλικό βινύλιο κυρίως στις ΗΠΑ. Συνέβη κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα; Εσείς το “εισπράττετε;”

Σταύρος Κωτσιόπουλος: Ποτέ δεν φανταζόμασταν πως 41 χρόνια μετά έχοντας ακολουθήσει όλες τις μεταλλάξεις της μουσικής βιομηχανίας πως το βασικότερο μουσικό format στο κατάστημά μας θα ήταν και πάλι το βινύλιο. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι δίσκοι βινυλίου άρχισαν δειλά – δειλά να εμφανίζονται πάλι στο μουσικό προσκήνιο και ένας από τους βασικότερους λόγους που συνέβη αυτό είναι ο θεσμός του RECORD STORE DAY.Αυτή η κινητοποίηση ξεκίνησε το 2007 από μια σειρά ανεξάρτητων Δισκοπωλείων στις ΗΠΑ τα οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γλιτώσουν από τον αφανισμό.
‘Ηταν η εποχή της ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών αρχείων μέσω του διαδικτύου που οδήγησε στο κλείσιμο τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων παγκοσμίως. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει η RECORD STORE DAY είναι πως τα Δισκοπωλεία είναι οι μόνοι κατ΄εξοχήν χώροι μέσα από τους οποίους θα πρέπει να προωθείται και να διανέμεται η μουσική. Λίγα χρόνια αργότερα το κίνημα αυτό ήρθε και στην Ευρώπη και σήμερα είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που γιορτάζεται κάθε Απρίλιο και εξυμνεί το βινύλιο με ιδιαίτερες κυκλοφορίες κάθε χρονιά.
Το κατάστημά μας συμμετέχει σε αυτήν την γιορτή της μουσικής από την πρώτη χρονιά που ήρθε στην Ελλάδα κλείνοντας με την φετινή δέκα χρόνια. Αυτός ήταν ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που καταφέραμε να παραμείνουμε στον χώρο και όλα τα χρωστάμε σε αυτό το διαχρονικό μουσικό format που ονομάζεται Δίσκος Βινυλίου. Οι πωλήσεις δίσκων είχαν συνεχώς ανοδική πορεία χρόνο με τον χρόνο με αποκορύφωμα το 2021 που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις πωλήσεις δίσκων της τελευταίας 30ετίας! Αντίστοιχα και το 2022 κατέρριψαν άλλο ένα ρεκόρ και συνεχίζουν…

► Ποιές ηλικίες αγοράζουν ακόμη και σήμερα δίσκους; Από ποιες δεκαετίες και ποια ακούσματα κυρίως χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης;

Σταύρος Κωτσιόπουλος: Το κοινό που αγοράζει σήμερα δίσκους βινυλίου είναι όλων των ηλικιών. Οι μεγαλύτερες ηλικίες βρήκαν μια καλή αφορμή να ξαναβάλουν σε λειτουργία το παλιό τους πικ απ αλλά κυρίως να ζωντανέψουν τις πρώτες τους μουσικές αναμνήσεις όταν έβαζαν για πρώτη φορά την βελόνα στον καινούργιο δίσκο που μόλις είχαν αγοράσει. Οι νεότερες γενιές γνώρισαν και κυρίως συμμετείχαν ενεργά στην ακρόαση της αγαπημένης τους μουσικής μέσα από μια πρωτόγνωρη μαγική διαδικασία. Γιατί η ακρόαση της μουσικής με δίσκους βινυλίου αποτελεί μια ιεροτελεστία…
Η σχέση με τον ακροατή είναι αμφίδρομη…αυτός του χαρίζει αγάπη και φροντίδα και αυτό την ανταποδίδει με έναν ζεστό και γλυκό ήχο… Κάθε γενιά έχει τις δικές της μουσικές προτιμήσεις…καθένας μπορεί να βρει σήμερα μέσα από μια τεράστια ποικιλία επανεκδόσεων αλλά και καινούργιων κυκλοφοριών τη μουσική που του αρέσει…Οι περισσότερες πωλήσεις δίσκων αφορούν τις δεκαετίες 60′ ,70′, 80′ και 90 αφού αυτές ήταν και οι σημαντικότερες στο φάσμα της μουσικής…

► Πολλά δισκοπωλεία είναι online. Το δικό σας; Υπάρχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα; Μήπως όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία μιας επίσκεψης σε ένα δισκοπωλείο;

Σταύρος Κωτσιόπουλος: Το κατάστημά μας δεν διαθέτει προς το παρόν e-shop αλλά είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.Σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προώθηση των προϊόντων μας και εκτός συνόρων της περιοχής μας. Διαθέτουμε ωστόσο ενεργές σελίδες στο facebook και στο instagram, γεγονός που έχει αποδείξει πως μόνο θετικά λειτουργεί σε αυτόν τον τομέα.
Τα καταστήματα δίσκων διαχρονικά αποτελούσαν τόπο συνάντησης των απανταχού μουσικόφιλων. Ήταν οι χώροι που αντάλλασαν μουσικές απόψεις και προτιμήσεις και πάντα εύρισκαν κάτι νέο να τους συγκινήσει… Δεν μπορεί να συγκριθεί πιστεύουμε η ενέργεια και η μαγεία που εκπέμπει ο φυσικός χώρος ενός δισκοπωλείου με μια απλή οθόνη ενός υπολογιστή… Τα δισκοπωλεία είναι μικρές κοιτίδες πολιτισμού και πιστεύουμε πως έχουν λόγο ύπαρξης γιατί υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη της μουσικής που μας κάνει όλους καλύτερους και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Αγοράστε τον αγαπημένο σας δίσκο…ξεσφραγίστε τον…βάλτε τον πάνω στο πλατώ…ξεσκονίστε τον…ακουμπήστε προσεκτικά την βελόνα στο πρώτο αυλάκι του και αφεθείτε στον μαγικό ήχο του…δεν νιώθετε καλύτερα τώρα; Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας.

Φωτογραφίες ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα