Home Συνεντεύξεις “Του ΕΠΑΛήτη η καρδιά βγάζει δημιουργία”

“Του ΕΠΑΛήτη η καρδιά βγάζει δημιουργία”

0
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Φυσικά με τη χρήση του ανωτέρω τίτλου, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αδικήσουμε τη Λαίδη, η οποία για να επιλέξει τον ΕΠΑΛήτη της, προφανώς και η ίδια είναι καλό παιδί… Όσοι δεν πιστεύουν σε θαύματα, θα υποχρεωθούν να ενδώσουν αν μη τι άλλο σε μικρά αλλά αληθινά θαύματα που δεν συντελούνται με μαγικά ραβδάκια παρά με προσήλωση στο στόχο, επιμονή και υπομονή και κυρίως πετώντας έξω από τις σχολικές αίθουσες τις προκαταλήψεις.

Στην ακόλουθη συνέντευξη που η κ. Αντιγόνη Λασκαρίδου Καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Κρανιδίου παρέθεσε στον εκδότη Κώστα Πρώιμο, μιλά ευθέως για όλα όσα δημιουργικά διαδραματίζονται στις ταπεινές αίθουσες της εν λόγω σχολικής μονάδας στην Ερμιονίδα.

Κώστας Πρώιμος: Κυρία Λασκαρίδου, τι κάνετε εκεί με τόσο ενθουσιασμό και πάθος στο ΕΠΑΛ Κρανιδίου;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Όταν έχεις να κάνεις με εφήβους 15 – 17 ετών ως εκπαιδευτικός οφείλεις να αναλάβεις πολύπλευρους ρόλους. Ένα κομμάτι είναι το γνωστικό, μέσα στην τάξη το οποίο όλοι συντεταγμένα κάνουμε, όμως το σημαντικότερο και δυσκολότερο αφορά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Τους προσεγγίζουμε με τρόπους που θα αναδείξουν οι ίδιοι ταλέντα και δημιουργικές πτυχές που δεν πίστευαν ότι είχαν. Συνήθως στα επαγγελματικά σχολεία έρχονται μαθητές με ένα κακό μαθησιακό παρελθόν και αυτό επειδή αυτή είναι η νοοτροπία απέναντι στα ΕΠΑΛ της χώρας μας. Συνεπώς διαχειριζόμαστε τις προσωπικότητες παιδιών που είναι κάπως μουδιασμένα και έχουν βιώσει την αποτυχία στο παρελθόν, Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι σε αυτά τα τρία χρόνια να μην τους προσφέρουμε μόνο ένα χαρτί, το απολυτήριο αλλά να μπουν στη διαδικασία να γνωρίσουν πράγματα που μέχρι πρότινος δεν είχαν. Ένα από αυτά είναι η Τέχνη.

► Ποια είναι η… “δημιουργική εκτροπή” στην οποία υποβάλλονται; Υπό την έννοια ότι δεν περιμένουν απλά να πάρουν ένα χαρτί και να πάνε να βρουν μια δουλειά;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Τους δίνουμε την ευκαιρία και το Βήμα μέσα στο σχολείο να κάνουν περισσότερα πράγματα πλην από στυγνό μάθημα. Τα παιδιά έρχονται οργανωμένα σε επαφή με την τοπική κοινωνία μέσω πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων. Δημιουργήσαμε μια ομάδα μαθητών που πλαισίωσαν πολλές σημαντικές γιορτές του Δήμου, όπως την Γιορτή Ροδιού, τη γιορτή της Ελιάς, το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Επίσης ετοιμάζουμε κάθε χρόνο μια παράσταση κουκλοθέατρο για όλες τις ηλικίες την οποία παρουσιάζουμε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Βάζουμε τα παιδιά στη διαδικασία να κατασκευάσουν μόνα τους τις κούκλες, να τις “εμψυχώσουν” να ορίσουν τους ρόλους και να αναλύσουμε μαζί την κεντρική ιδέα και τα βαθύτερα νοήματα της παράστασης. Ξαφνικά βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί ένα μικρό θαύμα, καθώς παιδιά που φαίνονται ανενεργά κοινωνικά τελικά διακατέχονται από εκπληκτικά ταλέντα, είτε στην χειροτεχνία, την ζωγραφική, στον Οργανωτικό τομέα, είτε στην υποκριτική… Τα ίδια ανεβαίνουν ψυχολογικά, εισπράττουν την αξία της δημιουργίας και της προσφοράς…

► Να υποθέσουμε πως το ένα φέρνει το άλλο εν προκειμένω… Αυξάνονται οι ιδέες και οι δράσεις….

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Ακριβώς, το μυαλό τους αρχίζει και γεννά ιδέες για νέες πολιτιστικές δράσεις… Μετά το κουκλοθέατρο, κάποιοι που ανακάλυψαν ταλέντο στην ζωγραφική και στα εικαστικά, φιλοτέχνησαν το κτίριο του 1ου νηπιαγωγείου Ερμιόνης.

► Αυτή την περίοδο με τι το δημιουργικό και νέο καταπιάνεστε στην σχολική σας μονάδα;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Έχει ενταχθεί ένα πρόγραμμα, μέσω ενός θεσμικού πλαισίου του Υπ. Παιδείας στο οποίο συμμετέχουμε ως ΕΠΑΛ Κρανιδίου, εκτός σχολικού ωραρίου. Είναι ένα εγχείρημα εκφραστικότητας και παιχνιδιού το οποίο τελικά θα οδηγήσει σε παράσταση. “Η Λαίδη και ο ΕΠΑΛΗΤΗΣ.”. Εννέα ρόλοι με παιδιά από όλες τις τάξεις και επειδή κάναμε ένα άνοιγμα και στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου θα λάβουν μέρος και μαθητές του. Εκτός από τους ηθοποιούς μαθητής θα επιμεληθεί τον ήχο, ένας άλλος μαθητής πάλι, θα είναι υπεύθυνος του Φωτισμού, χωρίς καμία παρέμβαση επαγγελματία εξωσχολικού. Είναι σημαντικό να πω ότι το διάσημο συγκρότημα Walkman the Band έκαναν το soundtrack της Παράστασης αφιλοκερδώς

► Προφανώς το ανωτέρω εγχείρημα φέρει την στήριξη συγκεκριμένων παραγόντων…

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Έτσι είναι, βρέθηκαν αρκετοί συνάδελφοι να στηρίξουν την εν λόγω παράσταση, όπως η Αγγελική Χρόνη η οποία είναι Καθηγήτρια Ηλεκτρολογίας αλλά έχει αναλάβει και καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος επίσης Καθηγητής Ηλεκτρολογίας, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έσπρωξε τη συγκεκριμένη ιδέα και μας εμψύχωσε για την υλοποίησή της, ο Πέτρος Καραϊσκος συνάδελφός τους και αυτός, και η Καθηγήτρια Αγγλικών Μιχαέλα Βοτουχίδου η οποία θα κάνει ένα βήμα παραπέρα δεδομένου ότι παίζει και ένα ρόλο επί σκηνής.

► Πότε θα γίνει η πρεμιέρα και που;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Η “ΛΑΙΔΗ και ο ΕΠΑΛΗΤΗΣ” θα ανέβει στις 30 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου στις 8 μμ, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε σύντομα.Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ματίνα Νταουλιάρη, η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα στον ενδυματολογικό τομέα της Παράστασης, και στην επικοινωνία με τους αρμοδίους φορείς του δήμου Ερμιονίδας, αναμφισβήτητα ο Πρόεδρος της δευτερο βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάννης Τσαμαδός μας διευκόλυνε σε πολλά. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους διευθυντές των δύο λυκείων, του Γενικού τον κ. Παναγιώτη Μάρα και του ΕΠΑΛ κ. Ανάργυρο Καραγιάννη, για την αμέριστη συνδρομή τους στις ανάγκες του έργου.

► Αν επιχειρήσουμε να “κατέβουμε από τα θεατρικά συννεφάκια”, πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα εντός του ΕΠΑΛ κ. Λασκαρίδου;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Το σχολείο μας βασίζεται κυρίως στο έμψυχο δυναμικό του και μια μικρή μονάδα με εκατό μαθητές έχουμε μια καλή εποπτεία και ξεφεύγουμε από την φήμη των ΕΠΑΛ που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εκεί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κακά τα ψέματα. Εδώ διατηρούμε ένα θετικό κλίμα το οποίο βοηθά σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή, αυτό είναι και το κομμάτι μου μας “ πονάει”. Ο χώρος είναι ασφυκτικά μικρός. Αναλογιστείτε πως οι καλύτερες μας αίθουσες είναι δύο λυόμενες. Ευτυχώς η θέρμανση είναι ικανοποιητική, δεν έχουμε όμως τα βασικά καθώς δεν υπάρχουν χώροι εργαστηρίων. Δηλαδή υποτίθεται πως υποστηρίζουμε τομέα Ηλεκτρολογίας και Γεωπονίας και δεν έχουμε εργαστήρια. Ωστόσο οι συνάδελφοι έχουν καταφέρει να αναπροσαρμόζουν χώρους ώστε να λειτουργούν τα εργαστήρια τελικά χωρίς τις αντίστοιχες αίθουσες. Ένα άλλο ζήτημα είναι το υπόστεγο καθώς όταν βρέχει τα παιδιά δεν προαυλίζονται. Από την άλλη πρόσφατα μας ήρθαν νέοι υπολογιστές, καινούργια μηχανήματα και διδακτικές πλατφόρμες για την Ηλεκτρολογία και την Γεωπονία, αλλά πολλά πράγματα παραμένουν στα κουτιά τους γιατί δεν βρίσκουν εφαρμογή λόγω έλλειψης χώρου.

► Κυρία Λασκαρίδου, τι “εισπράττετε” σε ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο εσείς μέσα από κάθε σχολική χρονιά;

Αντιγόνη Λασκαρίδου: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κάνουμε θαύματα. Δηλαδή ένας μαθητής με κακό μαθησιακό παρελθόν δεν θα γίνει αύριο Αστροφυσικός χάρις σε έμας. Και να πούμε ότι για να κρατήσει σε συνοχή την τάξη του ένας Καθηγητής σε ΕΠΑΛ πρέπει να είναι αρκετά έμπειρος. Ακόμη και ο εκάστοτε διευθυντής οφείλει να μπαίνει μπροστά και να μην διοικεί πίσω από το γραφείο του. Ασφαλώς υπάρχουν και μαθητές – λαμπρές εξαιρέσεις, οι οποίοι εισήχθησαν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην Πάντειο, ενώ έχουν αποκτήσει και Διδακτορικά προερχόμενα από το ΕΠΑΛ. Αυτό που εισπράττουμε όμως στο τέλος κάθε χρονιάς είναι μοναδικό και ανεκτίμητο, καθώς παιδιά ειδικά αυτά που έρχονται για πρώτη φορά, αναδεικνύουν μέσα από την ομαδική δουλειά και τις δράσεις ταλέντα που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι έχουν… Είναι γεγονός πως η αύξηση της αυτοπεποίθησης τους οδηγεί και σε βελτίωση της επίδοσης τους στα σχολικά μαθήματα. Περιμένουμε όλους να δουν ζωντανά τη ΛΑΙΔΗ και τον ΕΠΑΛΗΤΗ ώστε να γίνουν μάρτυρες και χειροκροτητές μιας θεατρικής υπερπροσπάθειας που χτίζεται αθόρυβα όλες αυτές τις ημέρες.

Αντιγόνη Λασκαρίδου

Με σπουδές αρχικά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια στην Αρχαιολογία, εργάζεται στην Ερμιονίδα από το 2009 ως Εκπαιδευτικός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Από το 2013 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης σε ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες, ενώ γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Παράλληλα υπηρετεί ως μουσικός στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ερμιονίδας και ασχολείται με τον αθλητισμό, τη ζωγραφική και τη λογοτεχνική συγγραφή. Στο χώρο της εκπαίδευσης έχει αναλάβει ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus+, αδελφοποίηση σχολείων) και πληθώρα προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά) ενώ έχει εμψυχώσει τη συμμετοχή των μαθητών της σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, ταινιών μικρού μήκους κλπ. Είναι έγγαμη και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version