ΆρθραΕργατική Πρωτομαγιά και λουλουδοστέφανα

Εργατική Πρωτομαγιά και λουλουδοστέφανα

Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Η πρώτη Μάη αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες των εργατών. Είναι μια ημερομηνία που χαρακτηρίζεται από τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών στο Σικάγο του 1886,που αποτελούσε και το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο στις Η.Π.Α. Αίτημα ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα “οχτώ ώρες δουλειάς, οχτώ ανάπαυσης και οχτώ ύπνος”. 600.000 συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τη χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πλατεία Haymarket. 1350 άτομα, από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν εκεί παρατεταγμένα, οπλισμένα με πολυβόλα και περίστροφα.

Τότε, εκτοξεύεται μία χειροβομβίδα από τους διαδηλωτές στους αστυνομικούς και 7 αστυνομικοί κατέληξαν επί τόπου. Οι συνάδερφοι τους ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιακρίτως και μέχρι σήμερα είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων και από τις δύο πλευρές.

Στη Γαλλία, η 1η του Μάη είναι μέρα διαδηλώσεων και τα συνδικάτα οργανώνουν παρελάσεις στις μεγάλεις πόλεις της χώρας, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάμε τώρα στην Ελλαδίτσα μας. Τα πρώτα εργατικά κινήματα εμφανίζονται μαζί με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία ξεσπά την Πρωτομαγιά του 1888 στη Δράμα, που ακόμα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Οι καπνεργάτες ζητούσαν 10ωρη εργασία, αφού μέχρι τότε δούλευαν 12 ως 13 ώρες ημερησίως. Φτάνουμε στο 1936 με διαδηλώσεις καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη.

Εναντίον των διαδηλωτών τάσσεται στρατός και αστυνομία. Οι εργατικές κινητοποιήσεις στην πόλη κορυφώθηκαν τον Μάιο του 1936 και η μεγάλη απεργία των καπνεργατών πνίγηκε στο αίμα. Συνολικά 12 νεκροί, ανάμεσά τους και ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η μητέρα του τον θρηνεί στη μέση της Εγνατίας οδού και η φωτογραφία της δημοσιεύεται στον Τύπο, δίνοντας έμπνευση στον Γιάννη Ρίτσο για τη συγγραφή συλλογής.

Ένα χρόνο μετά, το 1937, η Πρωτομαγιά καθιερώνεται από τον Ιωάννη Μεταξά ως Εθνική Εργατική Εορτή, στις 7 Απριλίου με το ΦΕΚ Α 135-09.04.1937.

Λίγοι σήμερα γνωρίζουν (ιδιαίτερα νέοι) ότι η ημέρα αυτή είναι ημέρα αγώνων, ημέρα μνήμης και αφύπνισης. Οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει αποκλειστικά με εκδρομές στη φύση, ακολουθώντας το έθιμο του στεφανιού. Έχω λοιπόν και γι’ αυτούς λίγες πληροφορίες.

Το στεφάνι, που με χαρά φτιάχνουμε, με τα λουλούδια κρατά ως έθιμο από την αρχαία Ελλάδα. Ο Μάης είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, που στην Ελλάδα,Ρώμη και Βυζάντιο, ήταν αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρα. Γιόρταζαν τα Ανθεστήρια, μιας και η θεά υποδεχόταν την κόρη της Περσεφόνη, που αυτόν το μήνα ανέβαινε στη Γη από τον Κάτω Κόσμο, που την κρατούσε ο ΄Αδης, ο σύζυγός της. Σύμφωνα πάλι με τη λαογραφία, το μαγιάτικο στεφάνι, φτιάχνεται από διάφορα αγριολούλουδα και κρεμιέται απ΄τα σπίτια μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι σύμβολο προστασίας, υγείας και καλής τύχης.

Συνοπτικά λοιπόν, υγειένετε, αυξάνεστε και πληθύνεστε. Ξαμολυθείτε σε αγρούς και βοσκοτόπια, λατρέψτε τη φύση, αλλά μην ξεχνάτε πως την αύριον “δουλεύουμε”. Και λέω δουλεύουμε, γιατί το”εργαζόμαστε” έχει δρόμο μπροστά του!!!!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα