Άρθρα Οι ποικιλίες του Κόσμου – μέρος 6ο

Οι ποικιλίες του Κόσμου – μέρος 6ο

0
Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Οι περιπλανήσεις μας στους αμπελώνες του κόσμου μέσα από τις ποικιλίες σταφυλιών κοντεύουν να τελειώσουν, αφού όμως λάβει μέρος και το τελευταίο ταξίδι με συνοδοιπόρο το αγαπημένο μου Syrah. Όταν οι φίλοι μας οι Γάλλοι διαφωνούν για το ποια περιοχή παράγει τα καλύτερα κόκκινα κρασιά, το Μπορντώ (Cabernet Sauvignon, Merlot) ή η Βουργουνδία (Pinot Noir) εγώ θέλω να φωνάξω Ροδανός, την περιοχή που παράγει τα καλύτερα Syrah της Γαλλίας. Παλιότερα πίστευαν ότι η καταγωγή της ποικιλίας ήταν από την Περσία και από την πόλη Σιράζ που παράγει το κρασί Shirazi. Μία γενετική μελέτη στο DNA του σταφυλιού απέδειξε ότι προέρχεται από την ένωση δύο ποικιλιών του Dureza και του Mondeuse Blanche που πατρίδα τους είναι η Νότια Γαλλία.

Το Syrah ευδοκιμεί στα ήπια και ζεστά κλίματα αλλά δεν ωριμάζει στα πολύ ψυχρά. Έτσι στη Γαλλία καλλιεργείται από την Νότια Γαλλία έως και τον Βόρειο Ροδανό, το βορειότερο μέρος που το σταφύλι μπορεί να ωριμάσει. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ποικιλίας δεδομένου ότι τα σταφύλια είναι μικρά με χοντρή φλούδα, είναι το βαθύ χρώμα, το γεμάτο σώμα, η μέτρια (+) προς υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες και τα αρώματα μαύρων φρούτων όπως κεράσι, βύσσινο, φραγκοστάφυλο, μαύρο πιπέρι, ευκάλυπτος, σοκολάτα, δέρμα, μαύρη ελιά, μπέικον, καπνός και βανίλια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μικρές διαφορές στα κρασιά που παράγονται σε πιο κρύα κλίματα όπως οι πιο έντονες τανίνες πιο υψηλή οξύτητα τα πιο φινετσάτα αρώματα λουλουδιών και φρέσκων φρούτων. Ενώ στις θερμότερες περιοχές έχουμε πιο γεμάτο σώμα, βαθύ χρώμα, πιο μαλακές τανίνες, περισσότερο αλκοόλ και συμπυκνωμένη γεύση μαύρων φρούτων. Το πιο χαρακτηριστικό άρωμα του Syrah είναι αυτό του πιπεριού. Είναι μια ποικιλία που χρησιμοποιείται σε χαρμάνια αλλά συναντάται συχνότερα σε μονοποικιλιακά κρασιά δεδομένου ότι είναι αυτάρκης και έχει όλα τα χαρακτηριστικά για την παραγωγή ενός πολύ κάλου κρασιού.

Ας ξεκινήσουμε από τον Βόρειο Ροδανό όπου παράγονται τα καλύτερα κρασιά από Syrah στην Γαλλία. Όπως έχει πει ο MW και δάσκαλός μου Κων/νος Λαζαράκης στις περιοχές που ένα σταφύλι ωριμάζει οριακά, την κακή χρονιά μπορεί να μην παραχθεί καθόλου κρασί ενώ την καλή χρονιά να παραχθούν μεγάλα κρασιά. Γνωστότερη για τα μεγάλα Syrah είναι η περιοχή Hermitage μια απότομη πλαγιά πίσω από την πόλη Tain-l Hermitage. Άλλες περιοχές στο Βόρειο Ροδανό που κυριαρχεί το Syrah από το νότο προς το βορρά είναι οι Cornas, Crozes Hermitage, Saint Joseph και Cote Rotie. Η τελευταία σημαίνει «ψημένη πλαγιά» και συνορεύει με το Condrieu την περιοχή του Viognier, έτσι επιτρέπεται στα κρασιά με την ένδειξη Cote Rotie AOC εκτός από Syrah να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Viognier που προσδίδει στο κρασί μία αρωματική ανθική φρεσκάδα και τα κάνει να ξεχωρίζουν από αυτά του Hermitage. Κάποιοι από τους γνωστότερους παραγωγούς είναι ο E. Guigal και ο M. Chapoutier.

Στο Νότιο Ροδανό τώρα οι φυτεύσεις του Syrah είναι σημαντικές αλλά εδώ συμπρωταγωνιστεί στο χαρμάνι με άλλες δύο ποικιλίες το Grenache και το Mourvedre παράγοντας τα γνωστά GMS. Η πιο γνωστή περιοχή του Νότιου Ροδανού είναι το Chateauneuf-du-Pape όπου εκτός από το Syrah επιτρέπονται άλλες 12 ποικιλίες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το Syrah καλλιεργείται σε όλες τις νότιες χώρες Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία.

Ας κάνουμε μία βόλτα στο Νέο Κόσμο όπου εδώ η ποικιλία αλλάζει όνομα και λέγεται Shiraz χωρίς να έχει καμία άλλη διαφορά. Αυτό ξεκίνησε μάλιστα από την Αυστραλία οπού η ποικιλία βρήκε την καλύτερη της έκφραση έτσι θέλοντας να την κάνουν δική τους άλλαξαν το όνομά της. Πραγματικά, κάποια από τα καλύτερα Shiraz στο κόσμο παράγονται εκεί. Οι πιο γνωστές περιοχές για τα ποιοτικά τους κρασιά με πρώτη την Barrosa Valley είναι οι Mclaren Vale, Geelong, Heathcote και Hunter Valley. Το στυλ των κρασιών διαφέρει λίγο εδώ, έτσι έχουμε πιο γεμάτο σώμα, λιγότερη οξύτητα, πιο μαλακές τανίνες, αρώματα γινομένων μαύρων φρούτων, πιπέρι αλλά και σοκολάτας που νομίζω ότι χαρακτηρίζει τα Syrah από τις ζεστές περιοχές τις Αυστραλίας. Οι γνωστότεροι οινοπαραγωγοί της χώρας είναι οι Penfolds, Henschke και Jim Barry. Κάποιοι από αυτούς παράγουν κρασιά από Shiraz που πλησιάζουν σε κόστος τα 1000 ευρώ όπως το Grange του Penfolds. Κρασιά από Syrah ή Shiraz βρίσκουμε και σε άλλες χώρες του λεγόμενου Νέου Κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Αργεντινή και η Νότιος Αφρική.

Στην Ελλάδα μας τώρα η ποικιλία ταιριάζει γάντι, έτσι καλλιεργείται από την Θράκη έως και την Κρήτη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως προείπαμε το Syrah είναι αυτόνομη ποικιλία που στέκεται άριστα σε μονοποικιλιακά κρασιά αλλά δεν λείπουν και στη χώρα μας προσπάθειες να συμβάλλει η ποικιλία σε χαρμάνια που το αποτέλεσμα δικαιώνει τους δημιουργούς. Θα αναφέρω κάποια από τα καλύτερα (κατά την γνώμη μου) ελληνικά κρασιά και από τις δύο παραπάνω κατηγορίες ξεκινώντας από την Βόρεια Ελλάδα και το Syrah από το Κτήμα Κίκκονες . Ένα κρασί που πλησιάζει στο Ευρωπαϊκό στυλ και είχα την τύχη να το δοκιμάσω αφού είχε ξεκουραστεί 8 χρόνια στη φιάλη. Οφείλω να πω ότι με ενθουσίασε. Μένοντας στη Βόρεια Ελλάδα πολύ καλά κρασιά είναι τα Syrah του Κτήματος Florian και Γεροβασιλείου. Κατηφορίζοντας νότια θα κάνουμε στάση στο Κτήμα Μίγα που φέτος το Syrah του ανακηρύχτηκε καλύτερο κρασί στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκης.

Περνάμε στην Εύβοια, στο Κτήμα Αβαντίς και τον Mr Syrah κύριο Μούντριχα που από την οικονομικότερη ετικέτα του έως την ακριβότερη είναι όλα εξαιρετικά Syrah. Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ετικέτα Αγιος Χρόνος που με την προσθήκη μικρού ποσοστού Viogner μιμείται το Cote Rotie δημιουργώντας ένα κρασί φινετσάτο που σε ενθουσιάζει.

Κατεβαίνουμε στην Πελοπόννησο και στο Κτήμα Παπαργυρίου που παράγει ένα κρασί από Syrah που «φωνάζει» Αυστραλία και Νέο Κόσμο. Πραγματικά ρωμαλέο κρασί με υψηλό αλκοόλ, πολλές αλλά μαλακές τανίνες, γεμάτο σώμα και αρώματα από γλυκά μαύρα φρούτα. Στην γειτονιά μας τώρα παράγονται δύο εξαιρετικά κρασιά, Ένα είναι το Fleva του Σκούρα εξαιρετικό κρασί που κατά την γνώμη μου ακροβατεί ανάμεσα σε Παλιό και Νέο Κόσμο και δεύτερο το Deu Diex (Δύο Θεοί) του Κτήματος Αιβαλή που παντρεύει δύο θεϊκές ποικιλίες το Syrah με το Αγιωργίτικο. Τα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα είναι ευνόητα, δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε. Τελειώνουμε φτάνοντας στη Κρήτη που το κλίμα βοηθά να παραχθούν πολύ καλά κρασιά από Syrah στο στυλ του Νέου Κόσμου. Ένα από τα καλύτερα είναι το Nostos Syrah από την Οινοποιεία Μανουσάκη.

Όπως θα παρατηρήσατε η βόλτα στην Ελλάδα ήταν λίγο μεγαλύτερη σήμερα, αυτό γιατί πιστεύω ότι το Syrah είναι η διεθνής ερυθρή ποικιλία που ταιριάζει περισσότερο στη χώρα μας και όντως δίνει καταπληκτικά κρασιά.

Αυτό ήταν το τελευταίο άρθρο για τις ποικιλίες του κόσμου, ελπίζω μέσα από αυτά τα νοητά ταξίδια να γνωρίσατε τον διεθνή οινικό γίγνεσθαι, πράγμα που θα σας βοηθήσει κατά την γνώμη μου να γνωρίσετε καλύτερα και να εκτιμήσετε το ελληνικό κρασί.

Ευχαριστώ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version