Home Αργολίδα 3 Μαΐου 1993: Άργος – Abbeville

3 Μαΐου 1993: Άργος – Abbeville

Του Γιώργου Κόνδη

Τι θα μπορούσε να ήταν η αδελφοποίηση μεταξύ δυο πόλεων με μεγάλη ιστορία εκτός από περιστασιακό γεγονός; Όταν το Μάιο 1993 μαζί με τις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης του Άργους Αγ. Πέτρου, επικυρωνόταν από τον αείμνηστο Δήμαρχο Δημ. Παπανικολάου η αδελφοποίηση των δυο πόλεων, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και η πίστη σε μια κοινή πορεία ακόμη μεγαλύτερη. Η εποχή κατά την οποία η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας ανοιγόταν στον κόσμο και πρωτοστατούσε σε σημαντικές δράσεις και προγράμματα (π.χ. Δίκτυο αρχαιότερων ευρωπαϊκών πόλεων), δυστυχώς δεν απέδωσε κάτω από το βάρος μικρόνοων πολιτικών και αντιλήψεων που στερούσαν από την πόλη τον ιστορικό της δυναμισμό και την καταδίκαζαν στον εγκλεισμό του επαρχιωτισμού και της απαίδευτης μικροαστικής θολούρας περί πολιτισμού. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη εκείνη ελπιδοφόρα υπογραφή αδελφοποίησης, δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε κάποια στοιχεία θετικά που να προκύπτουν από την αδελφοποίηση με εξαίρεση την ίδρυση των δυο συλλόγων που προσπαθούν να διατηρήσουν τις επαφές μεταξύ των δυο πόλεων υπενθυμίζοντας τις αρετές που θα μπορούσαν να έχουν αυτές σε ευρύτερα πεδία. Εξάλλου είναι πασίγνωστο πως οι πόλεις που έχουν πραγματικά προοδέψει και αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως για παράδειγμα τα Τρίκαλα, στηρίχτηκαν και στις σχέσεις τους με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις πόλεις του κόσμου. Η αδελφοποιήσεις είχαν και έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό: την πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική όσμωση.

Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξακολουθούν να υπηρετούν πολίτες από τις δυο πόλεις που διατηρούν ακόμη ζωντανό το όραμα και τη θέληση να μοιραστούν εμπειρίες και να κάνουν κοινούς βηματισμούς. Ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitié έχει τιμήσει τη φιλική αυτή σχέση με δεκάδες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μας έχει προσφέρει στιγμές χαράς βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει σε όλα τα σημεία της όμορφης Abbeville και ταυτόχρονα η Αργολίδα και ιδιαίτερα το Άργος να ακούγονται σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης. Η Abbeville είναι μια όμορφη μεσαία πληθυσμιακά πόλη σε ένα σταυροδρόμι ιστορικό διαχρονικά και φορτωμένο με μεγάλα γεγονότα και πλούσια πολιτισμική ιστορία.

Ξεκινώντας από το κέντρο της, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις μεγάλες εκκλησίες της και την χωρική της οργάνωση που επιτρέπει την ανάδειξη δεκάδων όμορφων σημείων (κτίρια, πλατείες, μικρούς και μεγάλους δημόσιους χώρους….). Να θυμίσουμε αρχικά τους δυο εμβληματικούς γοτθικούς ναούς της πόλης: τον κεντρικό ναό του St. Vulfran και εκείνον του Saint-Sépulcre του 15ου αι. περίπου και οι δυο. Ο πρώτος αποτελεί ένα μεγάλο μουσείο και ένα αρχιτεκτονικό έργο μεγάλης αξίας, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός για τα βιτρώ του μεγάλου καλλιτέχνη Alfred Manessier. O πρώην αντιδήμαρχος της πόλης Jean Francois Cocquet, που πρωτοστάτησε στις διαδικασίες αδελφοποίησης με το Άργος, ήταν εκείνος που παρουσίασε σε ένα πόνημά του το έργο του Manessier και τα βιτρώ και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το Δεκέμβριο του 2019 στο Δημαρχείο της πόλης.

Ένα από τα κοσμήματα της πόλης, το πάρκο Emonville φιλοξενεί την ιστορική βιβλιοθήκη της πόλης με σημαντικά αρχεία και παλιές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και μερικές που αναφέρονται στο Άργος. Ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί αδιάψευστο σημάδι του ενδιαφέροντος της πόλης για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής της κληρονομιάς. Αποτελεί όχι μόνο κέντρο για ερευνητές, αλλά κυρίως δημόσιο χώρο για τους πολίτες που, στην καρδιά της πόλης, αναζητούν ένα σημείο ευχάριστης ανάπαυλας από την καθημερινότητα. Η πόλη διαθέτει και δεύτερη βιβλιοθήκη με πλούσια δράση στο επίπεδο των σχολείων και με μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς λειτουργεί και ως δανειστική. Σημαντικές επίσης είναι και οι ομάδες τέχνης με σπουδαίο έργο και πολλές επιτυχίες. Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο Άργος αντιπροσωπεία που εξέτασε τις δυνατότητες για μια ομάδα νέων καλλιτεχνών «τέχνης του δρόμου», να δημιουργήσουν έργα τους στην πόλη του Άργους. Παρά τη «φυσιολογική» αδιαφορία των περί τον πολιτισμό υπευθύνων της πόλης, η ομάδα θα επανέλθει και θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στο… Ναύπλιο και αλλού!

Η ελληνική εβδομάδα της Abbeville αποτελεί μια σημαντική στιγμή στη σχέση των δυο πόλεων, που επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο. Από τις σελίδες της «Αργολίδας» έχουν ήδη δημοσιευτεί πολλά από εκείνα που, ήδη από την ημέρα της υπογραφής της αδελφοποίησης, αναδεικνύουν τον πλούτο που πηγάζει από μια τέτοια σχέση και θα συνεχίσουμε να τα αναδεικνύουμε.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version