ΑργολίδαΠύλη Πολιτισμού Ναυπλίου: Συλλογικότητα Montpellier 2015-2023

Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου: Συλλογικότητα Montpellier 2015-2023

Ανεβαίνοντας στην ακρόπολη της Ασίνης, τα συναισθήματα όλων μας χθες, σήμερα και σίγουρα αύριο, είναι μια μίξη από χαρά, θαυμασμό, αίσθηση τύχης και εσωτερική έκφραση αγάπης για τον τόπο ετούτο. Έλληνες και ξένοι διαμορφώνουν το ίδιο σκεπτικό, αισθάνονται την ιστορία με τον ίδιο τρόπο, εκφράζουν την πεποίθηση πως οι ρίζες τους ξεπετάγονται μέσα από τούτα τα βράχια. Οι καταπληκτικές εικόνες που έχει ο επισκέπτης της Ακρόπολης προς το Τολό δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο. Δεν είναι τυχαίο πως οι Γάλλοι φίλοι μας έγραψαν δεκάδες εντυπώσεις από τα ταξίδια τους στην Ελλάδα και την Αργολίδα και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους με τους συμπατριώτες τους. Κλασικό κείμενο γραμμένο κάτω από τις φωτογραφίες τους:

Quelques photos du voyage organisé par AVA à Nauplie en Grèce. Rencontre avec nos amis grecques de l’association Pilipotismou “Porte de la culture” et découverte du Péloponnèse !

(Μερικές φωτογραφίες από το ταξίδι της ΑVΑ στο Ναύπλιο στην Ελλάδα. Συνάντηση με τους φίλους μας της Πύλης Πολιτισμού και γνωριμία με την Πελοπόννησο).

Είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε πως ο πολιτισμός αποτελεί το κύριο πεδίο συνάντησης με όλες εκείνες τις συλλογικότητες στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που προσπαθούν να εκφράσουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους στα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις των κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και είναι περισσότερο ευάλωτα και επιρρεπή στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Η κοινή πολιτισμική καταγωγή διαμορφώνει ένα στέρεο πλαίσιο αναφοράς. Όλα αυτά τα οκτώ χρόνια οι Γάλλοι φίλοι μας της Συλλογικότητας του Μονπελιέ, απέδειξαν στην πράξη, μαζί μας, πως η αλληλεγγύη είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα της ηθικής του πολιτισμένου ανθρώπου! Είναι ακριβώς οι ρίζες που βρίσκουν τον ελάχιστο χώρο ανάμεσα στις πέτρες, που επιτρέπουν να ζήσουμε κοινές εμπειρίες, να μοιραστούμε παραγωγικές ιδέες, να οργανώσουμε κοινές δράσεις. Αυτή είναι και η λογική στη βάση της οποίας οργανώθηκαν και οργανώνονται οι δράσεις της Πύλης Πολιτισμού. Πριν μοιράσουμε τα τρόφιμα για τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας, έχουμε μοιραστεί ιδέες, πίστη στον άνθρωπο και τον κοινό μας πολιτισμό.

Η Πύλη Πολιτισμού τιμώντας την παρουσία των μελών της Συλλογικότητας του Μονπελιέ, διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων όλα αυτά τα χρόνια ώστε οι φίλοι μας να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αργολίδα, αλλά και σύγχρονους χώρους που αναβιώνουν, συντηρούν και αναδεικνύουν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Μέρος αυτής είναι και η βιομηχανική μας ιστορία.

Οι εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Φουγάρο έχουν μια ιδιαίτερη αξία καθώς επέτρεψαν στους ξένους φίλους μας να γνωρίσουν την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης ενός εργοστασιακού χώρου και την δεύτερη ζωή του ως πολυχώρου Τέχνης. Βέβαια, στην Ευρώπη οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στο επίπεδο αυτό είναι ασύγκριτα πλουσιότερες σε αποτελέσματα, όμως και στη χώρα μας αρχίζει να αποδίδει η ευαισθητοποίηση πολιτών και κρατικών υπηρεσιών για τα ζητήματα αυτά. Στο Φουγάρο οι εκδηλώσεις μας, όπως και οι αντίστοιχες των Γάλλων στο Μονπελιέ, ενίσχυσαν μέσα από τη μουσική, τις απαγγελίες, τα κείμενα και τη διασκέδαση, τους δεσμούς μας και την αίσθηση της κοινότητας ιδεών, στόχων και δράσεων.

Ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, η Πύλη Πολιτισμού πιστή στην ιδέα της διάχυσης των πολιτισμικών αγαθών στους συμπολίτες, ενεργοποιεί πρόσωπα και δυνατότητες σε μια ποιοτική πολιτιστική παραγωγή που βρίσκει ανταπόκριση σε όλο και περισσότερους πολίτες, ενισχύοντας έτσι το έργο της αλλά και το κοινωνικό της προφίλ. Η κοινωνική συμμετοχή και οι διεθνείς συνεργασίες της, ιδιαίτερα με τη Συλλογικότητα του Μονπελιέ, αποτελούν την επιβράβευση αυτής της παρουσίας και μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα