Home Άρθρα Το άγχος από τυχαίες εξετάσεις σε σύγκριση με τον προγραμματισμένο έλεγχο

Το άγχος από τυχαίες εξετάσεις σε σύγκριση με τον προγραμματισμένο έλεγχο

0
Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης

Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, ειδικός Ογκολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητής στο Metropolitan General, που δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Πειραιά και Αργος για το όφελος των προγραμματισμένων εξετάσεων κάθε ατόμου.

Συχνά επισκεπτόμαστε κάποιον ιατρό ζητώντας του να μας συνταγογραφήσει όλες τις εξετάσεις για να δούμε αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια και αν αυτός ο έλεγχος είναι αρνητικός τότε όλοι ησυχάζουμε πως όλα είναι καλά. Είναι όμως έτσι; Στα διεθνή πρωτόκολλα παρακολούθησης διαφόρων νόσων, αλλά και πρόληψης έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες εξετάσεις ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα για διάφορους τύπους καρκίνου λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου, το ατομικό ιατρικό αναμνηστικό του και το οικογενειακό ιστορικό. Και πολλοί διερωτώνται αν αυτά αρκούν. Γιατί δηλαδή να μην κάνει κάποιος για παράδειγμα ανά 6 μήνες όλες τις εξετάσεις;

Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σαν ένα καλά προγραμματισμένο εργοστάσιο, αλλά δεν είναι πάντα όλοι οι δείκτες στα φυσιολογικά (όπως έχουμε εμείς ορίσει) επίπεδα και συχνά κάθε άτομο έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία. Οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που έχουμε στη διάθεση μας δεν λειτουργούν σαν μαγικά φίλτρα. Κάθε εξέταση πρέπει να έχει το λόγο για τον οποίο την πραγματοποιούμε και να γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τι ψάχνουμε, αλλιώς είναι αγχωτικό και αρκετά πολύπλοκο να μπορέσεις να ερμηνεύσεις τυχαία ευρήματα από μια πληθώρα εξετάσεων. Αρκετά άτομα ξεκινούν μια διαδικασία διερεύνησης κάποιου αποτελέσματος μιας εξέτασης, προκαλώντας άγχος, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, χωρίς κάποιο ωφέλιμο αποτέλεσμα στο τέλος.

Τα πρωτόκολλα παρακολούθησης που διαθέτουμε έχουν τη δυνατότητα σε μεγάλο ποσοστό μιας έγκαιρης διάγνωσης, σαφώς όχι 100%, διότι στην ιατρική δεν υπάρχουν οι λέξεις ποτέ και πάντα. Ακόμα και όσες εξετάσεις έχουμε στη διάθεση μας δεν μπορούν να έχουν σωστή διάγνωση αν δεν γίνονται στοχευμένα και στη κατάλληλη περίοδο. Η βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης είναι σαφής στις χώρες που τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω όσο οι πολίτες επισκέπτονται τους λειτουργούς υγείας και όσο εμείς οι ιατροί ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα νέα δεδομένα.

Καταλήγοντας συνεπώς, αυτό που οφείλει κάθε πολίτης να κάνει είναι να επισκεφθεί έναν ιατρό προκειμένου να υπάρχει καταγεγραμμένο πλήρως το ιστορικό του, κατόπιν ο ιατρός θα τον καθοδηγήσει στον έλεγχο που θα πρέπει να ακολουθεί. Σαφώς και σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια παρατηρήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον οργανισμό του/της αυτό πρέπει να αναφέρεται στον ιατρό και να εκτιμάται αναλόγως.

Ας εκμεταλλευόμαστε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η ιατρική επιστήμη, καθώς όλοι οι επιστήμονες στα εργαστήρια εργάζονται για το δικό μας όφελος και η πρόοδος που σημειώνεται είναι ταχεία και αποτελεσματική για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Md, MsC, PhD Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης Ογκολόγος-Παθολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστεύσας της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας

Μέλος τη Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας

Χολαργός, Λ. Μεσογείων 264, Metropolitan General Hospital, 2106502114

Αθήνα, Κειριαδών 35, 6951414315

Πειραιάς, Κουντουριώτου 176, 6951414315

Αργος, Καποδιστρίου 23, 2751022938

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version