ΑργολίδαΕνημέρωση από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων

Ενημέρωση από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων

1) Αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας είναι βάσει του Ν. 4662/2020 και όπως έχει εξειδικευτεί και εγκριθεί με το ΦΕΚ Β’ 4851/2020 είναι ο συντονισμός και η οργάνωση προκειμένου ο Δήμος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. 

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία δεν εκτελεί πυροσβεστικό έργο αλλά μεριμνά για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.  

Ιδιαίτερα δε για το Δήμο Άργους Μυκηνών που αναφερθήκατε, το όμορο Αυτοτελές Τμήμα έχει πολλάκις συνεργαστεί μαζί μας και μάλιστα έχουμε προσφέρει πολλές φορές τη γνώση μας αλλά και έχουμε συνεργαστεί και σε σχεδιασμό δράσης αλλά και σε από κοινού αντιμετώπιση περιστατικών. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα να είναι το ένα Τμήμα ανώτερο του άλλου, αλλά αντιθέτως το ένα συνεργάζεται αποτελεσματικά με το άλλο.

2) Πράγματι, η δεξαμενή στο Αραχναίο είναι κενή, αφού αυτή έχει αντικατασταθεί σε πλησίον σημείο από άλλη καινούρια, μετά από συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου μας.

3) Η οργάνωση και ο συντονισμός δεν γίνεται με τυμπανοκρουσίες. Ο σκοπός του Τμήματος είναι η ετοιμότητα και όχι η διαφήμιση. Για το λόγο αυτό δεν δημοσιεύσαμε κανένα δελτίο Τύπου για την απόκτηση φορητών τηλεματικών συσκευών και σταθμών εργασίας από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση των συμβάντων. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσής τους, θα συμβάλει στον από κοινού χειρισμό των συμβάντων σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό).

4) Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι από τους λίγους Δήμους που είναι κοντά στην ολοκλήρωση και υπογραφή ειδικών σχεδίων ασφαλούς απομάκρυνσης πληθυσμού για λόγους προστασίας σε περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης καταστροφής, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική.

5) Η επικοινωνία με τις εθελοντικές ομάδες δεν είναι πρόσφατη και ούτε τυπική. Μεταξύ του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων υπάρχει εδώ και περισσότερο από 7-10 χρόνια συνεργασία και συνέργια. Το Τμήμα έχει φροντίσει για την διαρκή επιμόρφωσή τους με την οργάνωση σχετικών σεμιναρίων αλλά και με την αποστολή ενημερωτικού υλικού. Η κάθε οργάνωση γνωρίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν κάθε φορά αλλά και είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Τμήμα για συνεχή καθοδήγηση.

6) Το προσωπικό του Αυτοτελούς Τμήματος μόνο εφησυχασμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και διαρκώς αναζητά νέες γνώσεις.

7) Η επιμόρφωση των μικρών συμπολιτών μας, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας, είναι μέρος της εξωστρέφιας της Υπηρεσίας. Η από κοινού παρουσία του Τμήματος με ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Ιδρύματος είναι ένα ακόμα παράδειγμα της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων.

8) Προφανώς η διάθεση για προσφορά στην Πολιτική Προστασία, είναι ευπρόσδεκτη. Με χαρά το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα επικαιροποιήσει τις γνώσεις του ατόμου που προτείνετε (έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές από το 2004) και θα ανταλλάξει ιδέες σχεδιασμού.

Προτού λοιπόν κατηγορήσετε, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε προηγουμένως για τη διαρκή και αποτελεσματική δράση του Τμήματος.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να γίνει μνεία και στις ενέργειες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου, σχετικά με το εντοπισμό, την ειδοποίηση αλλά και τον καθαρισμό οικοπέδων για λόγους πυρασφάλειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Καλούμε τους πολίτες να αρνηθούν τη χειραγώγηση τους από φτηνούς κι ανέξοδους  λαϊκισμούς που χρησιμοποιούν κάθε ζήτημα της επικαιρότητας (μεγάλα πύρινα μέτωπα) για να κάνουν πασαρέλα εκθέσεων ιδεών και αυταρέσκειας προς άγραν αφελών ανθρώπων!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα