ΑργολίδαΉρα Φραγκούλη - Βελλέ: Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του Γεωργίου Καρακατσάνη

Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ: Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του Γεωργίου Καρακατσάνη

Από την επιστολή του κ Γ. Καρακατσάνη δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιες εσφαλμένες εντυπώσεις δημιούργησα με το άρθρο μου στο περιοδικό « στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα»-« Λίνος Μπενάκης και ΙΛΜΕ οφειλόμενο χρέος» και ποια παραπληροφόρηση παρέχω στους αναγνώστες.

Γίνομαι περισσότερο σαφής:

Ας μη συγχέουμε το ιστορικό κτίριο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης με το σωματείο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης»

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης- ΙΛΜΕ- ( του οποίου τη σφραγίδα παραθέτω) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ερμιονικού Συνδέσμου ,και συγκεκριμένα 24 μελών του, και εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Ναυπλίου το 2000. Ο σκοπός του Σωματείου διατυπωμένος με ακρίβεια από το Λίνο Μπενάκη είναι, εν συντομία, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ιστορικής οικίας όπου άρχισε τις εργασίες της η Γ ΄Εθνοσυνέλευση το 1827, ως Εκθεσιακού Κέντρου της τοπικής ιστορίας και του λαογραφικού πλούτου της Ερμιόνης.

Η αναστήλωση της ιστορικής οικίας Οικονόμου, χώρου των εργασιών της Γ΄Εθνοσυνέλευσης, ( που είχε απαλλοτριωθεί το 1976 από το Υπουργείο Πολιτισμού), ολοκληρώθηκε το1998 με την αυτεπιστασία του Ερμιονικού Συνδέσμου , όπως το καταγράφει και ο Ιω. Ησαϊας στο βιβλίο του (και στην ίδια σελίδα 234). Εγώ δεν αναφέρθηκα στις αρχικές ενέργειες, πρωτοβουλίες, σχεδιασμό κλπ, ούτε υποτίμησα τις επί χρόνια εργώδεις προσπάθειες της Κοινότητας Ερμιόνης για την ανέγερση του κτιρίου, αλλά παρουσίασα την συμβολή του Λίνου Μπενάκη (αντιπροέδρου τότε του Ερμιονικού), στην συνεχή παρακολούθηση και φωτογραφική τεκμηρίωση του έργου, απαραίτητη για την εκταμίευση των χρημάτων .

Σήμερα, στη δεύτερη 10ετία του, το ΙΛΜΕ του οποίου υπήρξα πρόεδρος επί 14 χρόνια, έχει επιτελέσει, νομίζω, το σκοπό του καταστατικού του. Το ιστορικό κτίριο, το « Βουλευτικό» της Γ΄ κατ΄ επανάληψιν Εθνοσυνέλευσης, είναι ένα μικρό καλαίσθητο Μουσείο με αξιόλογη λαογραφική και ιστορική συλλογή, αλλά και μια εστία πολιτισμού με ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τη λαογραφία και την ιστορία της Ερμιόνης, καθώς και το εδώ έργο της Γ΄ κατ΄ επανάληψιν Εθνοσυνέλευσης. Στο άρθρο μου εκφράζω χρέος ευγνωμοσύνης στον αείμνηστο Λίνο Μπενάκη για όλες τις μορφές βοήθειας και συμπαράστασης που μας παρέσχε από τις αρχές του 2000 ως τα τελευταία του χρόνια .

Ποια « παραπληροφόρηση, εσκεμμένα ή ακούσια » διαρρέω στην τοπική κοινωνία;

Το ΙΛΜΕ δεν είναι έργο κανενός ανθρώπου και κανενός Συλλόγου.

Είναι πρωτίστως έργο όλων των Ερμιονιτών, που κατέθεσαν τα αγαπημένα τους προσωπικά κειμήλια- αντικείμενα.

-Πώς άλλωστε μπορούσε να συσταθεί μια μουσειακή συλλογή;

Σ΄ αυτό το έργο συντελούν τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, τα Μέλη του Σωματείου με την μικρή ετήσια συνδρομή τους, και όσοι συντοπίτες μας πρόσφεραν χρηματική ενίσχυση μικρή ή μεγάλη, αλλά και εθελοντική προσφορά εργασίας.

Αυτά εκ μέρους μου προς « πλήρη, ορθή και αντικειμενική ενημέρωση»

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με τιμή

Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα