ΆρθραΤι είναι η αρρώστια τελικά;

Τι είναι η αρρώστια τελικά;

Βανέσσα Γιαννοπούλου
Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Είναι ίσως χρήσιμο να ορίσουμε την αρρώστια ως έλλειψη ρώμης, κοινώς ως αδυναμία. Ακούγοντας συχνά ανθρώπους να κατηγορούν ένα είδος ιατρικής έναντι κάποιου άλλου, έχω να πω πως αυτή η επίθεση διόλου μας βοηθά.

Με το παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω απλά, να μας κάνω να θυμηθούμε όλοι και δη οι γιατροί, πως ο ασθενής είναι ένα άτομο που του λείπει το σθένος, το θάρρος, η τόλμη, η αντοχή, η δύναμη, η ισχύς και γενικά η ρώμη κάθε είδους, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενη, κατανοώ πως μόνο μια συνταγή φαρμάκων δεν αρκεί.

Το κακό με τον δυτικό τρόπο σκέψης είναι πως δεν αφήνει συχνά να δούμε, πως οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα δεν είναι ανεξάρτητο και αποκομμένο από την ψυχή – πνεύμα. Ως ένα σημείο έχουμε διανθίσει τη νόησή μας μέσω της πρόσβασης στην πληροφόρηση. Αλλά και πάλι μόνο ως ένα σημείο. Ξέρουμε πως είμαστε αυτό που μας είχαν πει οι αρχαίοι “σωμανούς”. Άρα, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Έχουμε στις μέρες μας, τόσες ιατρικές ειδικότητες και παρόλα αυτά οι ασθένειες παντός είδους καλπάζουν, αντί να μειώνονται.

Αυτό καταδεικνύει πως στρεφόμαστε στο δέντρο και όχι στο δάσος. Στο μεμονωμένο ως πάθηση και όχι στο όλον.

Φυσικά δεν είμαι κατά των γιατρών, ούτε προσπαθώ να πω πως αν έχω κάτι ανίατο ή αυτοάνοσο εγώ φταίω, που με τον νου μου το προκάλεσα. Δεν κατηγορείται κανείς. Προσπαθώ απλά να εκφράσω πως κάθε ασθένεια είναι μια υπόθεση ολιστική. Ένας γιατρός, λόγω της εξειδίκευσής του, αν έχουμε πονοκέφαλο, θα μας δώσει ένα παυσίπονο. Το παραπέρα όμως; Θα μας ρωτήσει ας πούμε για το πώς αναπνέουμε;

Φυσικά δεν κατηγορώ τα φάρμακα, ίσα ίσα έχω καταφύγει συχνόπυκνα σε αυτά. Θεωρώ όμως, πως από μόνα τους δε λύνουν κανένα πρόβλημα, απλά το ανακουφίζουν προσωρινά. Άλλο ένα παράδειγμα. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις – που οπωσδήποτε χρήζουν αγωγή – είναι προσαρμοσμένοι και σε ειδικό διαιτολόγιο; Αυτό σημαίνει πως, αν δεν τρώω καλά θα αρρωστήσω; Ή τρώγοντας καλά και προσέχοντας δε θα αρρωστήσω ποτέ; Όποιος πιστέψει κάτι τέτοιο, απλά θα έχει παρανοήσει.

Όπως άγνωστο και άπειρο είναι το σύμπαν, έτσι άγνωστο και αδιερεύνητο σε μεγάλο βαθμό είναι το σώμα.

Δε λέει κανείς να μην πάμε στον γιατρό. Λέω απλά πως ο γιατρός δεν είναι ο μοναδικός ειδικός. Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να κάνω κι άλλα πράγματα. Πρέπει απλά κι εμείς να βοηθάμε το σώμα να φροντίζει το σώμα. Το αν θα φύγει η πάθηση, είναι παντελώς άγνωστο. Σίγουρα όμως δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες, όταν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα ολιστικά.

Είμαστε ψυχοσωματικοί και δεν μπορούμε να αποκόβουμε την ψυχή από το σώμα. Θα ήταν χρήσιμο, να εξοικειωνόμαστε λοιπόν με τις αρρώστιες μας, γιατί είναι έκφραση σωματοψυχική.

Καθένας στο τέλος επιλέγει αυτό που τον εκφράζει ως αντιμετώπισή. Γιατί ακόμα και η θεραπευτική μέθοδος είναι θέμα χαρακτήρα.

Σημασία έχει εμείς να αφουγκραζόμαστε ΕΜΑΣ!!!

*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα