Ελλάδα28ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

28ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) διοργανώθηκε από 31 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου 2023 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι τελευταίες ανακαλύψεις», με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Uni Systems και της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕAA, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και συνεχίζοντας την 27ετή πρωτοπόρο προσφορά του στην εκπαίδευση, ολοκλήρωσε με επιτυχία το 28ο Θερινό Σχολείο στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του υβριδικά (δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά).

Φέτος καταγράφηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός 225 αιτήσεων συμμετοχής από τις οποίες 165 αφορούσαν την δια ζώσης συμμετοχή, πολύ περισσότερες από τον αριθμό των 50 μαθητών/μαθητριών που είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε για τη δια ζώσης παρακολούθηση. Πενταμελής επιτροπή από το ΙΑΑΔΕΤ επέλεξε τους 50 μαθητές/τριες Λυκείου (κυρίως από την Αττική αλλά και ένα μικρό αριθμό μαθητών/τριων από την υπόλοιπη επικράτεια) που το παρακολούθησαν δια ζώσης. Παράλληλα, αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε μόλις 90 άτομα για τη διαδικτυακή παρακολούθηση του σχολείου, τελικώς η δυνατότητα αυτή δόθηκε σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές/μαθήτριες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το σχολείο και δεν ήταν δυνατόν να το παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία.

Η θεματολογία που επιλέχθηκε αυτή τη χρονιά αφορούσε, αφενός μεν στην ενημέρωση των μαθητών για τις εξελίξεις στο τομέα της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, αφετέρου δε στην εξοικείωσή τους με ερευνητικά μεθοδολογίες και θέματα που απασχολούν το ερευνητικό προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ. Ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες εξελίξεις σε καινοτόμα θέματα όπως η αστρική εξέλιξη, η αστροφυσική υψηλών ενεργειών, οι μαύρες τρύπες, τα βαρυτικά κύματα, η κοσμολογία, η ηλιακή φυσική, η ιονόσφαιρα και οι εξωπλανήτες. Τέλος πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης επτά ομαδικές εργαστηριακές ασκήσεις (με αντίστοιχες τελικές παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων από τους μαθητές/τριες παρουσία και συγγενικών τους προσώπων), δύο διαδικτυακές εργαστηριακές ασκήσεις, καθώς και μια κεντρική ομιλία για όλους με θέμα τον δορυφόρο μας τη Σελήνη. Στο πρόγραμμα του σχολείου υπήρχε επίσης νυχτερινή παρατήρηση αλλά και ηλιακή παρατήρηση (η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά) με τα τηλεσκόπια του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Πληροφορίες για το 28ο Θερινό Σχολείο του ΕΑΑ και το πρόγραμμα του μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.astro.noa.gr/diaxisi-epistimis/therino-sxoleio-astrofysikhs/

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα