Δυσοίωνη για τα Ελληνικά λιμάνια η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Πλαισίου “Fit for 55”

Southeast Europe Connectivity Forum» (SECF), στη θεματική ενότητα για τις θαλάσσιες μεταφορές και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Η μεταφορά δια θαλάσσης παραμένει η πλέον πράσινη μεταφορά, ίσως η πιο πράσινη ακόμη και από το τρένο, διότι το τρένο στο μεγαλύτερο κομμάτι είναι ηλεκτρικό, αλλά θα πρέπει να δει κανείς και η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει αν προέρχεται από πράσινη ενέργεια, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης εν Ελλάδι, Αντώνιος Βενιέρης.

Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου «Fit for 55», που αφορά τη φορολόγηση των εκπομπών ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές, με στόχο τα ποσά που θα πληρώνουν τα πλοία για τους ρύπους που παράγουν να κατευθύνονται στην έρευνα για την πράσινη μετάβαση στην ναυτιλία.

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ περιπλέκει τα πράγματα, δημιουργεί ένα πολύ σύνθετο μέλλον που μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για τα ελληνικά λιμάνια και τα λιμάνια της ΝΑ Ευρώπης, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «οι ναυτιλιακές εταιρείες που προσεγγίζουν έναν ευρωπαϊκό λιμένα από εξωτερικό λιμένα θα πληρώνουν το 2024 το 40% των ρύπων που έχουν παράξει επί της τιμής του ρύπου που θα προσδιοριστεί το 2024, το 2025 θα είναι το 60%». «Πρακτικά η ΕΕ είχε μία πολύ ωραία ιδέα, έναν τρόπο να φορολογήσει τους ρύπους που παράγει η ναυτιλία ώστε να κατευθυνθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, όμως αυτό που ξέχασαν είναι ότι η Ευρώπη νομοθετεί μέχρι την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ισπανία, και υπάρχουν και οι χώρες που δεν τις επηρεάζει όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τουρκία, το Ισραήλ».

«Στη ρότα μεταφοράς αγαθών από την Ασία προς Ευρώπη, εντός της Μεσογείου, ένα πλοίο αν έλθει π.χ. στον Πειραιά θα πληρώσει 40%, 60% ρύπων από Ασία έως Πειραιά, ενώ αν κάνει στάση σε λιμάνι που δε διέπεται από τη νομοθεσία, μηδενίζει τους ρύπους, και θα πληρώσει μόνο για το κομμάτι μέχρι τον Πειραιά. Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε φορτίο που διαχειρίζεται η Ευρώπη, αλλά και το περιβάλλον δεν έχει κερδίσει τίποτε, διότι όταν θα ”μηδενίζει” το κοντέρ των ρύπων η ΕΕ θα παίρνει ένα κλάσμα των κερδών, στα οποία υπολογίζει, όμως θα έχει φύγει ο όγκος του φορτίου από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Είναι ένα φορτίο που υπάρχει και πάμε να το δωρίσουμε και δε θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό για το περιβάλλον», εξήγησε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
bias savvas
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη