ΑργολίδαΔ. Ορφανός: Συνεχείς παρακρατήσεις ποσών από τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου...

Δ. Ορφανός: Συνεχείς παρακρατήσεις ποσών από τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου που υπονομεύουν τη μελλοντική του βιωσιμότητα

Ως παράταξη που διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και με αίσθημα ευθύνης έναντι τους, έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένως την τραγική και καθεστωτική οικονομική κακοδιαχείριση της απερχόμενης δημοτικής αρχής του κ. Κωστούρου, που υπονομεύει το μέλλον του Δήμου.

Αδιαφανείς διαδικασίες απευθείας αναθέσεων αντί για διαγωνισμούς, έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου, μεγάλα χρέη σε φορείς που επιτελούν ύψιστη κοινωνική αποστολή όπως αυτή της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά προπάντων οι υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα απλήρωτα τιμολόγια σε προμηθευτές του δήμου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία της κακοδιαχείρισης.

Με αφορμή τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές του Δήμου το Υπουργείο Εσωτερικών παρακράτησε στις 24/12/2021, από την 12η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Υπουργείου Εσωτερικών 104.498,44 € από τα 417.993,77 € της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου. Έκτοτε, παρακρατούνται αντίστοιχα ποσά ανά τρίμηνο, με τελευταία την παρακράτηση 145.293,34 € από τα 484.311,14 € που δικαιούται ο Δήμος, από την 9η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 73695/7-9-2023 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους αφορούν σε υποχρεώσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παραμένουν ανεξόφλητες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών, με αποτέλεσμα την παρακράτηση ρευστότητας από την αγορά και την ταλαιπωρία των δικαιούχων. Το ποσό που παρακρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης που δικαιούται ο Ο.Τ.Α. για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Το ποσό που παρακρατείται από τον Δήμο Ναυπλιέων σε όλη αυτή την περίοδο, είναι το ανώτερο που μπορεί να παρακρατηθεί.

Και ο Δήμος δεν κάνει τίποτα για να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, ώστε να εξοφλούνται οι προμηθευτές του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ξαναρωτάμε τον κ. Κωστούρο:

Πόσες είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου;

Που οφείλεται το γεγονός ότι οι προμηθευτές του Δήμου, στερούνται ρευστότητας με υπαιτιότητα του Δήμου, για περισσότερο από 90 ημέρες;

Τηρείται η αυστηρή χρονολογική σειρά κατά την εξόφληση των τιμολογίων ή κάποιοι προμηθευτές εξοφλούνται κατά προτεραιότητα;

Επιπλέον, από την 8η κατανομή 2021 με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2021 και κάθε μήνα, εδώ και 26 μήνες, μέχρι σήμερα, παρακρατείται από την τακτική κατανομή των ΚΑΠ ποσό ύψους 15.861,11 € σύμφωνα με το αρ. 43 της από 30/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπολογίζεται ότι έχουν παρακρατηθεί μέχρι σήμερα 412.388,86 €.

Σύμφωνα με την παρ. 5. α. του αρ. 43 της ΠΝΠ: «Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δύνανται να αιτούνται οικονομική ενίσχυση από τους μετόχους ΟΤΑ α’ βαθμού (Δήμο Ναυπλιέων), με ταυτόχρονη εκχώρηση μέρους των μελλοντικών τους εσόδων, έως την πλήρωση του ποσού της ενίσχυσης. Η εν λόγω επιχορήγηση παρακρατείται σε δεκαοκτώ (18) ισόποσες δόσεις, από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ και είναι δυνατή η αύξηση των δόσεων έως εβδομήντα δύο (72), για λόγους ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Ο Δήμος Ναυπλιέων έκανε χρήση των 72 δόσεων;

Ο Δήμος Ναυπλιέων για την κάλυψη των αναγκών και χρεών της ΔΕΥΑΝ ζήτησε και πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών 1.142.000 €, το οποίο παρακρατείται και θα παρακρατείται από τις μελλοντικές μηνιαίες τακτικές κατανομές του Υπουργείου;

Τέλος, γιατί στην τελευταία μηνιαία τακτική κατανομή του Οκτωβρίου 2023, παρακρατήθηκε ένα ποσό ύψους 80.550 € ως προκαταβολή;

Τι προκαταβολή πήρατε κ. Κωστούρο;

Πρόκειται μόνο γι’ αυτά τα 80.550 € ή θα υπάρχουν και άλλες μελλοντικές τέτοιες παρακρατήσεις ως προκαταβολές;

Δυστυχώς, η απερχόμενη δημοτική αρχή υπονομεύει συνεχώς με τις ενέργειές της τη μελλοντική βιωσιμότητα του Δήμου.

Δεσμευόμαστε ότι την επόμενη μέρα που θα αναλάβουμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, με σεβασμό στα χρήματα των συνδημοτών μας και με διαφάνεια, θα αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»

Δημήτρης Ορφανός

Υπ. Δήμαρχος Ναυπλιέων

ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα