Η δωρεά ωαρίων ως πράξη αλτρουισμού

Ελίνα Καραματζιάνη
Της Δρ.Ελίνας Κ. Καραματζιάνη*

Οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα, που άπτεται πολλών πλευρών της ηθικής, διχάζοντας την κοινή γνώμη και εγείροντας πολλαπλά ερωτήματα, ενώ οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί δε συγκλίνουν, αφού αναδύονται φως πολλών φοβικών προκαταλήψεων και θρησκευτικών αναστολών. Ασφαλώς η καθημερινή ζωή και η πορεία μας στον χρόνο έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι πολλά ζευγάρια δεν είναι σε θέση να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, εξαιτίας πολλών παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία και τον τρόπο ζωή τους, όπως του προγράμματος ωορρηξίας, της γονιμότητας του συντρόφου, των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή των αυτοάνοσων ασθενειών ή ακόμα και του ορίου ηλικίας. Απόρροια αυτού, η δωρεά ωαρίων ως συνειδητή πράξη να αποτελεί ύψιστη πράξη αλτρουισμού.

Ο ωφελιμισμός είναι κανονιστική θεωρία με κύριους εκπρόσωπους τους Jeremy Bentham και John Stuart Mill, σύμφωνα με την οποία «σκοπός των πράξεών μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ωφέλεια για τον μεγαλύτερο κατά το δυνατόν αριθμό ατόμων». Άτομο και κοινωνία είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με σχέση αλληλεξάρτησης, αλληλεπίδρασης, αμοιβαίου ετεροπροσδιορισμού, δηλαδή δε νοείται κοινωνία χωρίς το άτομο και κοινωνία δίχως να μετέχει το άτομο μέσα σε αυτή σ’ όλες τις λειτουργίες της επιδιώκοντας το συλλογικό καλό. Ακολούθως, η ύπαρξη κοινωνικών αισθημάτων, όπως της αλληλοβοήθειας, της φιλαλληλίας, του αλτρουισμού, της αγάπης και της αυτοθυσίας, είναι αναγκαία και αναμενόμενη. Η τελευταία αποκτά κοινωνικό περιεχόμενο, όταν κάποιος θυσιάσει τον εαυτό του για να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους. Βέβαια, κατά τον Mill αναπόφευκτα αποτελεί βασικό στοιχείο για την ευτυχία του συνόλου, χωρίς όμως να περιθωριοποιούνται οι ευγενείς ατομικές επιδιώξεις, κάθε φορά που το ίδιο το άτομο μεριμνά για την ανθρωπότητα, αφού δρα ενισχυτικά σ’ αυτήν. Έτσι και στην περίπτωση της δωρεάς ωαρίων επιβάλλεται να μην παραβλέπεται η ψυχολογική και η σωματική επιβάρυνση της δότριας. Άλλωστε μελέτες δείχνουν ότι περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας κάποια στιγμή στη ζωή του. Στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας εντοπίζεται το ένα τρίτο περίπου του προβλήματος των περιπτώσεων. Σ’ αυτές προκύπτει πως οι ωφελιμιστές με τις θέσεις τους εκφράζουν ότι η δωρεά ωαρίων δύναται να αποτελέσει τη λύση για την πραγματοποίηση ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί εμπεριέχοντας το στοιχείο της αλληλεγγύης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Peter Singer: «Aν είναι στη δική μας ευχέρεια να αποτρέψουμε κάτι κακό να συμβεί, χωρίς να θυσιάζουμε οτιδήποτε άλλο συγκρίσιμης ηθικής σημασίας, τότε είναι επιτακτική ανάγκη, είναι καθήκον μας να το κάνουμε». Για να γίνουμε σαφέστεροι οτιδήποτε μας ανήκει και το οποίο μας περισσεύει, έχουμε την ηθική υποχρέωση να το δωρίσουμε, παραλληλίζοντας τα περίσσια αγαθά με το επιπλέον νερό που υπάρχει σε κανάτι συγκεκριμένης χωρητικότητας. Αυτό το νερό οφείλουμε να το διοχετεύουμε στα κανάτια των συνανθρώπων μας που η σκληρή μοίρα τους τα άφησε να αδειάσουν. Έτσι, με την πράξη της δωρεάς ωαρίων αυτό που θυσιάζουμε δεν συγκρίνεται με το αποτέλεσμά της, στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το θαύμα μιας γυναίκας, μιας οικογένειας να κρατήσει στα χέρια της το δικό της μωρό σε κάποιο μέρος του κόσμου και αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ!!

*Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη