Στους δρόμους “181 χρόνια Ιστορίας” για το Άρθρο 19

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου η απεργία και η συγκέντρωση στη Βουλή που είχαν αποφασίσει οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ενάντια στην επιχειρούμενη αποκοπή του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), όπως προβλέπει το Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Σύλλογοι Ερευνητών και οι Σύλλογοι Εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το ΕΚΚΕ, το ΑΘΗΝΑ, το ΕΙΕ, το ΕΘΙΑΓΕ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚΙ), το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Αττικής (ΣΣΕΔΑ), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), ενώ την συγκέντρωση στήριζε και η Εκτελεστική Επιτροπή της
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Παράλληλα, την ίδια ώρα το ΙΤΕ προχώρησε σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο Ηράκλειο
Κρήτης.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης προσήλθαν αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και παρέλαβαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας των δύο συλλόγων του ΕΑΑ. Συγκεκριμένα, από το ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου, από το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος μαζί με την βουλεύτρια Αφροδίτη Κτενά, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς, από τη Νέα Αριστερά οι βουλευτές Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου και Πέτη Πέρκα, και από τη Νίκη ο βουλευτής Νικόλαος Βρεττός. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν στους συγκεντρωμένους εκφράζοντας την συμπαράστασή τους και την πλήρη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου. Στο τέλος της Συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των δύο Συλλόγων παρέδωσε το ψήφισμα στο Πρωτόκολλο της Βουλής προκειμένου να δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, και στα κόμματα που δεν το είχαν παραλάβει, όπως αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου
παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ οι θέσεις των Συλλόγων των ερευνητικών κέντρων. Μίλησαν οι Παναγιώτης
Μπούμης από το Σύλλογο Ερευνητών του ΕΑΑ, η Φιόρη Μεταλληνού από το Σύλλογο Προσωπικού του
ΕΑΑ, η Μαρία Κωνσταντοπούλου από την ΕΕΕ, ο Δημήτρης Κάσσης από την ΠΟΕΕΚΙ, η Μαρία Χατζηγιαννάκη και ο Γεράσιμος Κορρές από το ΕΛΚΕΘΕ, ο Θανάσης Σφέτσος και η Ελένη Μήτση από τους Συλλόγους Ερευνητών και Προσωπικού του Δημόκριτου, ο Γιώργος Κανδύλης από το ΕΚΚΕ, ο Γιώργος Παπαστεφανάτος από το ΑΘΗΝΑ, ο Ορέστης Λιόλης από το ΣΣΕΔΑ, και ο Παπαδάκης Δημήτρης από το ΣΕΡΕΤΕ.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ανέφεραν ότι ο ξεριζωμός του ΕΑΑ από το φυσικό του χώρο, αυτόν του
Νόμου για την Έρευνα (4310/2014, 4386/2016), συνιστά πράξη πλήρως ανορθολογική και καταστροφική, με δραματικές θεσμικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η επιχειρούμενη υπαγωγή στο Υπ. Κ.Κ.& Π.Π. δεν τεκμηριώνεται ούτε αιτιολογείται, καθώς το αίτημα ορισμού εκπροσώπων στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου (όπως προβλέπεται στο άρθρο 7) μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς αυτή την υπαγωγή, η παροχή υπηρεσιών σχετικών με φυσικές καταστροφές μέσω μνημονίων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών, ειδικά με δεδομένο ότι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της πολιτικής προστασίας.

Παραμένει ως ερώτημα αν τελικά ο σκοπός της ρύθμισης είναι η αλλαγή Διοίκησης, η οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την έρευνα δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται από διεθνές εκλεκτορικό σώμα, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργασιακή σχέση του υπηρετούντος προσωπικού. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η καταστροφική αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης επιδεινώνει τον κατακερματισμό του ερευνητικού ιστού, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και είναι εντελώς αντίθετη με τις υφιστάμενες διεθνείς πρακτικές και τα μοντέλα αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται στα Ερευνητικά Κέντρα.

Κοινή διαπίστωση όλων των Συλλόγων ήταν ότι η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ και των
Ερευνητικών Κέντρων απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία, που είναι το βασικότερο συστατικό της έρευνας
όπως αυτό διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, και αυτή την ακαδημαϊκή ελευθερία η κυβέρνηση προσπαθεί σαφέστατα να ελέγξει με την υπαγωγή στο Υπ. Κ.Κ. & Π.Π.. Επιπρόσθετα, όλα τα Ερευνητικά Κέντρα ζήτησαν να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό καθώς και να εξασφαλιστεί σταθερή κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες των κτηριακών κι εργαστηριακών υποδομών.

Οι Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ζήτησαν έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να αποσυρθεί το καταστροφικό άρθρο 19 και ότι αναφέρεται σε αυτό, πράξη που δεν θα αποτελεί υποχώρηση της Κυβέρνησης αλλά επίδειξη σοβαρότητας και ευθύνης στα 181 χρόνια Ιστορίας και συνεχούς παρουσίας του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου της χώρας. Οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη