ΑργολίδαΑργολίδα: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το Αρδευτικό ζήτημα

Αργολίδα: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το Αρδευτικό ζήτημα

Αδικαιολόγητη «επίθεση» με σκοπό την πτώση των τιμών των πορτοκαλιών επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον Αργολικό κάμπο. Στην σημερινή σύσκεψη της ΔΕΣΑ έγινα οι ακόλουθες διαπιστώσεις και κατατίθενται οι παρακάτω προτάσεις:

· Οι τιμές των πορτοκαλιών στην Ισπανία συνεχίζουν να είναι υψηλές: ΝΑΒΕΛ από 0,39 έως 0,46€/kg και LANE LATE 0,46 – 0,56€/kg.

· Το λιμάνι της Βαρκελώνης που είναι η κύρια πύλη εισόδου Αιγυπτιακών και Τουρκικών πορτοκαλιών στην ΕΕ έχει αποκλειστεί από 8 Φεβρουαρίου από τους Ισπανούς αγρότες και άρα η εξ Αιγύπτου «απειλή» δεν υπάρχει πλέον και θα γίνει εμφανές και στην περιοχή μας σε λίγες ημέρες μετά την εξάντληση των αποθεμάτων.

· Αυτό επιβεβαιώνει ότι η πρόταση της ΔΕΣΑ για ελάχιστη τιμή παραγωγού στην Αργολίδα 0,31€/kg είναι εφικτή, παρέχει ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους στις εμπορικές επιχειρήσεις και διασφαλίζει την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, που είναι το τελικό ζητούμενο για όλες τις πλευρές.

· Τις τελευταίες ημέρες η ανώτερη τιμή για τα ΝΑΒΕΛ καλής ποιότητας (μεγαλόκαρπα) στην Αργολίδα έχει διαμορφωθεί στα 0,38€/kg με 10% επιστροφή για χυμοποίηση.

· Έγιναν όμως και αγορές σε μικρόκαρπα ΝΑΒΕΛ σε τιμές κάτω από 0,30€/kg, που στην ουσία συνιστούν αδικαιολόγητη «επίθεση», διότι δημιουργούν την εντύπωση κατάρρευσης.

· Συνιστούμε σε όλους τους εμπλεκόμενους να αυξήσουν το ποσοστό % επιστροφής για χυμό στις περιπτώσεις μικρόκαρπων αγροκτημάτων, αλλά να μην προβαίνουν σε πράξεις με τιμές κάτω από 0,31€/kg, διότι πλήττεται ανεπανόρθωτα η βιωσιμότητα του κλάδου.

· Περιμένουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν αυξημένο αίσθημα εταιρικής υπευθυνότητας να στηρίξουν την πρόταση της ΔΕΣΑ για ελάχιστη τιμή 0,31€/kg και -αν απαιτείται- αυξημένο ποσοστό % επιστροφής για χυμό στις περιπτώσεις μικρόκαρπων αγροκτημάτων, για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω.

Αγροτικό Συλλαλητήριο Αθήνα 20/02/24

Την Τρίτη 20/02/2024 και ώρα 13:30, θα αναχωρήσουν (δωρεάν) λεωφορεία από την γεφυροπλάστιγγα του ΑΣ Δαλαμανάρας (οδός Ναυπλίου) για το Αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Η κινητοποίηση οργανώνεται συνεργατικά από τον Αγροτικό Σύλλογο «ΑΚΣΥΝΑ» και τους ΑΣ της Αργολίδας, οι οποίοι και καλύπτουν το κόστος των λεωφορείων. Οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώσουν μέχρι αύριο Δευτέρα 19.02.24 και ώρα 15:00 με mail προς την ΔΕΣΑ.

Αρδευτικό ζήτημα Αργολίδας

Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ που συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη της ΔΕΣΑ ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από την πλευρά των Βουλευτών Αργολίδας και της περιφέρειας Πελοποννήσου για τα ζητήματα που έχουν τεθεί εγγράφως και κατ’ επανάληψη.

Αποφασίστηκε να υπάρξει αναμονή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και στην συνέχεια θα οργανωθούν κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου για το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό διαρκές έγκλημα που συντελείται από τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: epitropicoop@gmail.com

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα