
ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΣΙΚΝΕΣ:
-Χρησιμοποιήστε ψαχνό κρέας και, αφαιρέστε το δέρμα, κόψτε το λίπος πριν από το μαγείρεμα.
– Μαρινάρετε το κρέας σας.
– Μην τοποθετείτε κοντά στα κάρβουνα το κρέας.
– Τοποθετήστε τη σχάρα ή το τηγάνι σε θέση μακριά από την πηγή θερμότητας.
– Προαιρετικά πριν το ψήσιμο κάντε ένα “πέρασμα” από το φούρνο για
5-10 λεπτά.
– Αποφεύγετε να τρώτε μαυρισμένο ή απανθρακωμένα κρέας.
– Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο (εξωτερικά) και προαιρετικά τυλίξτε σε
λαδόκολλα (εσωτερικά).
ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
Μαρινάδες που περιέχουν ξύδι, ελαιόλαδο ή/και χυμούς εσπεριδοειδών, σκόρδο, κουρκουμά, δενδρολίβανο μπορούν να προστατεύσουν το κρέας και να μειώσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες (ΗCAs– ετεροκυκλικές αμίνες) ακόμα και κατά 65% !
Αντίθετα, μαρινάρισμα με σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των HCA στα 10 και 15 λεπτά.



ΓΙΑΤΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ;
Για να αποφύγουμε επιβλαβείς ουσίες όπως οι PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Όταν το λίπος από το κρέας στάζει ελεύθερα στα κάρβουνα ή σε καυτή επιφάνεια σχηματίζονται οι PAH, που είναι ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες.PAH μπορούν να σχηματιστούν και στα καμένα, πολυψημένα κρέατα..
ΝΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
– ξύσμα από 2 λεμόνια
– 1/3 φλιτζ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
– 1/3 φλιτζ φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
– 1/4 φλιτζ φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
– 1/4 φλιτζ χοντρό μαύρο πιπέρι
– 1 κουταλιές της σούπας αλάτι
Αναμείξτε τα υλικά μέχρι το σκόρδο, τα βότανα και το ξύσμα λεμονιού να γίνουν «ένα». Αποθηκεύετε το υλικό καλά καλυμμένα στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμη η σχάρα, περάστε με ένα στρώμα την επιφάνεια του κρέατος (μπριζόλες, χοιρινές μπριζόλες, στήθος κοτόπουλου κα).
ΥΓ: τα ψητά λαχανικά δεν παράγουν HCA και PAH και είναι γευστικότατα !
*Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.