Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό συμβούλιο της, το κορυφαίο Αυτοδιοικητικό, Συνδικαλιστικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύρια αποστολή να διεκδικήσει τα πάγια αιτήματα για μια ποιο αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
Βεβαίως πάντα θα υπάρχουν επιμέρους διαφορές, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές πολιτικές αξιολογήσεις από τις 4 Αυτοδιοικητικές παρατάξεις που διαμορφώθηκαν και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν μεγάλες συμφωνίες, κοινά συμπέρασμα, αυτονόητες διεκδικήσεις, δίκαια αιτήματα που απαιτούνται να προβληθούν και να διαμορφωθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.
Αυτό που χρειάζεται είναι τα αυτονόητα που και εμείς από την δική μας πλευρά θεσμικά συνεχώς έχουμε διατυπώσει:
α) επαρκής στελέχωση των Δήμων με το απαραίτητο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με μόνιμα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξουν τους Δήμους στην υλοποίηση των στόχων τους, σύμφωνα με το Προϋπολογισμό τους. Η πολιτική της κεντρικής διοίκησης να μην κατανοεί αυτήν την αναγκαιότητα να μην αποδέχεται το αίτημα να μην δίνει τις κατάλληλες εγκρίσεις έτσι δημιουργεί τις συνθήκες οι Δήμοι να μην ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους ρόλο, καθώς επίσης να ιδρύονται και να λειτουργούν έξω θεσμικά επιχειρηματικά κέντρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, και μη σωστής διαχείρισης του Δημοτικού χρήματος.
β) η έννοια της πραγματικής αποκέντρωσης σημαίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων με αντίστοιχους πόρους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να ενισχυθούν οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντί να καθιερωθούν θεσμικά μόνιμοι και ετήσιοι πόροι για τους Ο.Τ.Α συνεχίζεται το βιολί τους ιδιαίτερα τώρα, όλα να θέλουν να ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση, από την παρούσα Κυβέρνηση.
Συνεχίζονται οι χρηματοδοτικές ενέσεις, σε δράσεις που δεν τις αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά έρχονται κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από τα υπουργεία.
γ) η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο που έγινε νόμος του Κράτους χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταργηθούν τα Νομικά πρόσωπα, οι σχολικές επιτροπές, οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτέλεσε καταστρατήγηση του Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων, ακύρωσε στην πράξη την μεθοδολογία της δημοτικής διακυβέρνησης, τον τρόπο διοίκησης των Δήμων τα τελευταία 25 χρόνια. Αποτέλεσε μια αντιμεταρρύθμιση που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από θέλει να επιλύσει. Αντί να ενισχύουμε τα συλλογικά όργανα, τα καταργούμε ,τα μετατρέπουμε σε μονοπρόσωπα όργανα αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
δ) το ζητούμενο να υπάρχει ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων να υπάρχει και να υλοποιείται η έννοια της σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα δράσης σε κάθε τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε τόπο απαιτείται να υπάρχει ευελιξία διαφορετικών χρηματοδοτήσεων για τις αυτονόητες ανάγκες. Σε κάθε τόπο να προηγούνται χρηματοδοτήσεις για έργα άμεσης προτεραιότητας και ανάγκης πχ πρώτα φροντίζουμε το οδικό δίκτυο και μετά αποδεχόμαστε χρηματοδοτήσεις για την πολυτελή οδική σήμανση, πρώτα γίνεται αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και μετά αποδεχόμαστε χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις κτλ.
Η έννοια της σύγκλισης, η έννοια των αυτονόητων προτεραιοτήτων σε κάθε τόπο αποτελεί προϋπόθεση σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.