ΑργολίδαΦΟΥΓΑΡΟ: Πανδαισία εκδηλώσεων

ΦΟΥΓΑΡΟ: Πανδαισία εκδηλώσεων

Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 μμ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7μμ, το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται ξανά στη Βιβλιοθήκη την Όλια Λαζαρίδου σε μια βραδιά ανάγνωσης.

Η καταξιωμένη ηθοποιός, η βαθιά σχέση της οποίας με τη λογοτεχνία είναι ιδιαίτερα γνωστή, ανθολογεί και διαβάζει αγαπημένα της ποιήματα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία. Μαζί της, θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα η Αιμιλιανή Σταυριανίδου και η Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου, οι ηθοποιοί της παράστασης Θεόφιλος, που παρουσιάζεται στη FOUGARO GALLERY έως τα τέλη Μαρτίου.

Ελεύθερη συμμετοχή πληροφορίες 27520 47300 & info@fougaro.gr

έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2024

Ύστερα από την εξαιρετικά επιτυχημένη ατομική έκθεση homelandlandscapes της Αιμιλίας Τσεκούρα στο BLUE2, το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται μία νέα έκθεση έργων από την ίδια ενότητα δουλειάς, με τίτλο homeland landscapes 2, στο SPACE9. Σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, η πνευματικότητα των έργων αυτών αναμετράται με μία νέα σχέση εντός του χώρου, φωτίζοντας μία καινούρια δυναμική μεταξύ τους.

Τα έργα της ενότητας αυτής χαρακτηρίζονται από την ίδια την εικαστικό ως «ιστορίες απομόνωσης από την εποχή του κορωνοϊού». Πρόκειται για τεκμήρια από την προσωπική της εμπειρία του εγκλεισμού, κατά τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποκοπή από την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα και η ζωή της ανατράπηκαν ξαφνικά και απόλυτα, όπως συνέβη με όλους μας, ενώ αυτή η ανατροπή βιώθηκε σε ένα περιβάλλον φόβου, αβεβαιότητας και ζόφου.

Όπως λέει η Αιμιλία Τσεκούρα, «μένοντας στο σπίτι ταξιδεύω μέσα από αντανακλάσεις, ζωγραφικές φωτεινές ακτίνες, απρόσμενα παιχνίδια του ήλιου. Αυτές οι ιστορίες σαν ένα κινούμενο παιχνίδι, δημιουργούν ένα εναλλακτικό σύμπαν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, με ψηφιακές τεχνικές δημιουργώ συνθέσεις, μοτίβα, avatars, έναν δικό μου νοητό κόσμο».

Ωράριο επίσκεψης

Τετάρτη έως Κυριακή 11:00 – 19:00 κατόπιν συνεννόησης με τη Βιβλιοθήκη. Πληροφορίες 6941 601 388. Πληροφορίες για πωλήσεις έργων art@fougaro.gr | 6951 672 053

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 23 Μαρτίου |  5.30 – 7.30μμ

ζωγραφική + κατασκευές έκθεση έργων Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2024

Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται μία έκθεση αφιερωμένη στο έργο του DavidWebber, αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη και πολιτογραφημένου Έλληνα, που ζει και εργάζεται στις Σπέτσες. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβά και ξύλο, καθώς και αντικείμενα και κατασκευές με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη, όπου έντονο χρώμα, στοιχεία της φύσης και μοτίβα λαϊκά, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με φαντασία και ρυθμό, καθώς συχνά ίπτανται ή χορεύουν σ’ ένα δικό τους σύμπαν.

Γεννημένος στη Βρετανία, ο David Webber ζει στις Σπέτσες από το 1973. Το σπίτι και εργαστήριό του σε ένα παλιό αρχοντικό του νησιού φιλοξενεί τον μοναδικό του κόσμο. Αυτό το πολύβουο και χρωματιστό σύμπαν αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, εργαλεία, κουτιά με χρώματα, πινέλα, φωτογραφίες και φωτοτυπίες, υφάσματα, μικροέπιπλα, έργα λαϊκής τέχνης ανακατεμένα με δικά του έργα και κατασκευές, αλλά κυρίως κάθε είδους αντικείμενα που περιμένουν στωικά την ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή από τα χέρια του Webber. Σε όποιον βλέπει απλώς ένα παλιό χερούλι, ο David χαμογελά αφοπλιστικά και απαντά με το μότο του «μην κοιτάς τι είναι, αλλά τι μπορεί να γίνει», δείχνοντας ένα σκήπτρο, όπου ένα αντίστοιχο χερούλι είναι το κεφάλι του βασιλιά που φοράει στραβά το στέμμα του.

Ο αυτόφωτος κόσμος του αντικατοπτρίζεται και στα ζωηρά του έργα. Εκεί ζουν αρμονικά ρόδια που ακτινοβολούν χρώμα, δραστήρια ψάρια, άγγελοι με ελληνικές φορεσιές, ζωντανεμένα καράβια, ήρωες της ελληνικής επανάστασης, πυκνές φυλλωσιές και βιαστικά πουλιά. Όλα για τον David Webber έχουν το δικό τους συμβολισμό και ένα νόημα που προέρχεται μεν από την ελληνική παράδοση, αλλά συναντά δημιουργικά το λιτό μεγαλείο της βυζαντινής τέχνης, τις αρχές του κινήματος Arts and Crafts της πατρίδας του και μοτίβα της αρχαίας τέχνης.

επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου – Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης

ωράριο επίσκεψης: Τετάρτη έως Κυριακή από τις 12μμ. Είσοδος ελεύθερη

πληροφορίες: 27520 47300 | 210 8070 523

πληροφορίες για πωλήσεις έργων art@fougaro.gr | 6951 672 053

ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου

Μάρτιος 2024

Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται στη FOUGARO GALLERY την πρώτη παρουσίαση της πρωτότυπης παράστασης «Θεόφιλος», σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, τον Μάρτιο του 2024, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η παράσταση, σε συμπαραγωγή της ΑΝΘΟΣ-ΦΟΥΓΑΡΟ ΑΜΚΕ και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου, δανειζόμενη στοιχεία λαϊκού θεάματος, με άρωμα τσίρκου και μουσικές που την κάνουν προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας.

Η ψυχοσύνθεση του Θεόφιλου βρίσκεται πολύ κοντά στην παιδική. Δεν είναι τυχαίο που στη ζωή του οι καλύτεροι φίλοι του ήταν τα παιδιά. Τα οργάνωνε, τα έντυνε και μαζί έφτιαχναν υπαίθριες παραστάσεις με έργα που έκανε ο ίδιος. Το παράδειγμα της ζωής του μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μάθημα για τα σημερινά «διαφορετικά» παιδιά που μπορεί να υποστούν την ενδοσχολική βία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η ζωή του Θεόφιλου είναι ένα παραμύθι. Συναρπαστικό μα και διδακτικό. Σε αυτήν συνυπάρχουν η παιδική αφέλεια και η ειλικρίνεια με τη σοβαρότητα και τη σοφία μεγάλου δασκάλου. Ο Θεόφιλος, ο ταπεινός αυτός περιπλανώμενος ζωγράφος, που έχουν εξυμνήσει ο Ελύτης, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι, στα μάτια  του κόσμου – που τον άκουγε να λέει και να κάνει παράδοξα πράγματα – ήταν ένας σαλός. Τον περιγελούσαν και του έκαναν χοντρά αστεία. Τη χλεύη του κόσμου, τα πειράγματα και τις ειρωνείες για τη διαφορετικότητά του τα αντιμετώπιζε ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα κι αφήνοντας το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν. Δεν απελπίστηκε, δεν δείλιασε, δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική ποτέ! Αυτό ήταν και το μυστικό του όπλο, όπως λέει και στο έργο, κάποια στιγμή. Αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αστείρευτης δημιουργικότητας.

Όλια Λαζαρίδου

Κείμενο: Σαμσών Ρακάς
Σκηνοθεσία:  Όλια Λαζαρίδου
Παίζουν: Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Γιάννακα
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος

Ημερομηνίες παραστάσεων
Παρασκευή 22 Μαρτίου | 8μμ
Κυριακή 24 Μαρτίου | 7μμ
Σάββατο 30 Μαρτίου | 8μμ
Κυριακή 31 Μαρτίου | 7μμ

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία θα δοθούν επίσης στις 20|21|22 και 27|28|29 Μαρτίου στις 11πμ. Η παράσταση διαρκεί 60 λεπτά. Κρατήσεις για σχολεία (Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσια & Λύκεια) 27520 47370 – 6941 601388

δημοσίευσαν για την παράσταση: https://fougaro.gr/el/notebook/to-vima-tis-kiriakis-dimosieuma-gia-tin-parastasi-theofilos

εισιτήρια:

Κανονικό εισιτήριο – 14€
Φοιτητικό εισιτήριο – 12€
Μαθητικό εισιτήριο / έως 18 ετών – 8€

πληροφορίες για την παράσταση: 27520 47300 | 210 8070 523 | art@fougaro.gr

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα