Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Απριλίου 2024 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος για το Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου, αφού στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης, χωροταξική αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» το ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου είναι στη λίστα των Ειρηνοδικείων για τα οποία η πρόταση είναι η κατάργησή τους.
Τοποθετούμενος, μεταξύ άλλων ανέφερα ότι: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του πρώτου βαθμού πολιτικής δικαιοσύνης και την αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων. Η απονομή της δικαιοσύνης ξέρουμε όλοι ότι είναι καθαρά κρατική υπόθεση και δεν εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε διαφορετική λοιπόν περίπτωση θα μας ενδιέφερε μόνο ακαδημαϊκά να συζητάμε και να βλέπουμε πού πάει ο χώρος της δικαιοσύνης και τι ενοποιήσεις γίνονται και για ποιο λόγο.
Γιατί απασχολεί εμάς σήμερα;
Γιατί για μας είναι ζωτικό, γιατί, ενώ η κατάργηση του Ειρηνοδικείου, όπως είπα, θα μας απασχολούσε μόνο θεωρητικά, στερεί από την Ερμιονίδα και το Κρανίδι ένα ακόμα φορέα του δημοσίου από τους ελάχιστους ή μηδενικούς που έχουν παραμείνει.
Αυτό λοιπόν είναι το θέμα. Γιατί σταματά τη λειτουργία του ένας δημόσιος οργανισμός.
Τι κάνουμε τώρα;
Προφανώς, ως παράταξη θα συμφωνήσουμε στο ψήφισμα και σε ό,τι αποφασιστεί, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι, ενώ είναι ελάχιστα αυτά που μας έχουν απομείνει και πρέπει να τα προσέχουμε υπερβολικά, τρέχουμε πάλι εκ των υστέρων.
Τι εννοώ;
Την προηγούμενη δημοτική περίοδο υπήρξαν τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια. Είχε ψηφιστεί η νομοθεσία για τη χωροταξία, ένα ζωτικό θέμα που αφορά την Ερμιονίδα και ο Δήμος μας ασχολήθηκε με αυτό, ένα χρόνο μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων.
Πέρασαν οι δημοτικές εκλογές και μία εβδομάδα μετά έκλεισαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Ερμόνη.
Μας ζητήσατε στις αρχές Μαρτίου να συναινέσουμε στο ψήφισμα για να παραμείνει το Υποθηκοφυλάκειο Μάσσητος στο Κρανίδι. Προφανώς και συναινέσαμε, με τις όποιες παρατηρήσεις κάναμε στο διάλογο που προηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ψήφισμα αυτό το εισηγηθήκατε κατόπιν εορτής αφού είχε προηγηθεί και πάλι το Φ.Ε.Κ που καταργούσε το Υποθηκοφυλάκειο Μάσσητος.
Το Φ.Ε.Κ κατάργησης είχε ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2024 και σεις το ψήφισμα το φέρατε 1η Μαρτίου 2024, ενώ γνωρίζατε ότι 19 Μαρτίου 2024 γίνεται η οριστική του παύση και είναι γνωστό ότι όλη την προηγούμενη τετραετία γνωρίζατε ότι το Υποθυκοφυλάκειο είναι προς κατάργηση. Και δεν λέμε να μην καταργηθούν τα Υποθυκοφυλάκεια, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό. Θα έπρεπε όμως χρόνια πριν, τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια, να είχαν γίνει οι επαφές της Δημοτικής Αρχής με τη Διοίκηση του Κτηματολογίου, έτσι ώστε το Κτηματολόγιο να είχε ήδη δρομολογήσει την ίδρυση παραρτήματος στην Ερμιονίδα.
Επίσης δεν μπορεί να μην επισημάνουμε ότι οι ενοποιήσεις γενικά είναι κάτι που θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας.
Και πως το αντιμετωπίζουμε αυτό;
Θα πρέπει οι Δήμοι να φροντίσουν να έχουν ή να είχαν φροντίσει από το παρελθόν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο κέντρο.
Εύκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα της Ελλάδος,
Εύκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας,
Εύκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα του Νομού.
Δεν είναι το ίδιο όταν είσαι κοντά στην εθνική οδό και θέλεις 10, 15 ή 20 λεπτά για το κέντρο σε εθνικό δρόμο και όταν έχεις το δικό μας δρόμο.
Όλα αυτά λοιπόν τα αναφέρω, γιατί οι Δήμοι που ασχολούνται συστηματικά με τα θέματα που τους απασχολούν, προλαβαίνουν δυσμενείς για αυτούς εξελίξεις και σας καταθέτω συγκεκριμένο παράδειγμα.
Ο Δήμος Ναυπλιέων τον Ιανουάριο που μας πέρασε, διεκδικώντας την παραμονή του Εφετείου στην πόλη του, ενέταξε τα αίτημά του στην πανελλήνια απεργία των Δικηγόρων.
Το εφετείο διατηρήθηκε. Εμείς ως παράταξη θα συμφωνήσουμε στο ψήφισμα για το Ειρηνοδικείο. Να υπενθυμίσω ωστόσο, ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μας ζητήθηκε από τον Δήμαρχο οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων να πάμε στην Αθήνα για το Υποθηκοφυλάκειο. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε αυτό Ποτέ δεν μας ζητήθηκε να το πράξουμε.
Έχουμε λοιπόν, μέχρι τις 18 του μήνα που λήγει η διαβούλευση, τη διάθεση να αξιοποιηθούμε με όποιον τρόπο νομίζετε, να παλέψουμε γιατί αυτή η κατάργηση, όχι των Ειρηνοδικείων, η κατάργηση της Δημοτικής Υπηρεσίας των Δικαστηρίων δεν πρέπει να γίνει στην Ερμιονίδα.
Επιπροσθέτως συμπλήρωσα:
Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε επιχειρήματα για να ενισχύσουμε το αίτημά μας. Διαβάζω στη διαβούλευση: «σκοπός της ενοποίησης πέρα από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, την ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων είναι και η απαλλαγή των Διευθυνόντων τα Δικαστήρια από τα διαχειριστικά καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.»
Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό, είναι ότι στο Υπουργείο τους απασχολεί πολύ το θέμα το κτιριακό και θέλουν να απαλλάξουν τα Διοικητικά Στελέχη των Δικαστηρίων από τις ασχολίες που απαιτούνται. Προτείνω ο Δήμος μας, για να έχει μια πιο δυναμική θέση στη διαδικασία της διεκδίκησης, αφού δεν έχει δικό του κατάλληλο κτίριο να προτείνει για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου, να καταθέσει την πρόταση ότι απαλλάσσουμε τα Διοικητικά Στελέχη των Δικαστηρίων από τις επισκευές και τις συντηρήσεις του κτιρίου στέγασης που θα επιλεγεί, αφού ο Δήμος έχει Τεχνικές Υπηρεσίες να τα αναλάβουν και να τα διεκπεραιώσουν, με κονδύλια βέβαια που θα μεταφερθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.