ΕλλάδαΓ. Γαβρήλος: Αδικία σε βάρος του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων του...

Γ. Γαβρήλος: Αδικία σε βάρος του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Την αδικία που υφίστανται χιλιάδες αγρότες και ειδικά αγρότισσες αναφορικά με την μη αναγνώριση των παράλληλων χρόνων εργασίας τους στο ΙΚΑ, ανέδειξε σήμερα με Ερώτησή του προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Γαβρήλος.

Όπως σημειώνει ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016, προβλεπόταν ότι τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί καλόπιστα στην ασφάλιση των εντασσόμενων στο ΕΦΚΑ φορέων, αν και δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ, ενώ ο παράλληλος χρόνος για τον οποίο έχουν καταβληθεί αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και όταν υπερβαίνει τον ετήσιο επιτρεπόμενο αριθμό ημερομισθίων ΙΚΑ, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης ΕΦΚΑ και άρα εντάσσεται στον τελικό υπολογισμό της σύνταξής τους.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μια πρόβλεψη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε μια ευκαιρία στους αγρότες και ειδικά στις αγρότισσες, να αυξήσουν, έστω και κατά ένα μικρό ποσό, την πενιχρή σύνταξη που θα έπαιρναν από τον ΟΓΑ, δουλεύοντας παράλληλα σε εποχικά συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, κονσερβοποιητήρια χυμών, κα.

Για άλλη μια φορά, όμως, η ΝΔ απέδειξε την εμπάθεια και την εμμονή που έχει απέναντι τους χαμηλοσυνταξιούχους αυτής της χώρας, στερώντας τους κάθε δυνατότητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Με το άρθρο 54 του Ν. 4921/2022, η δυνατότητα που είχε δοθεί το 2017 ώστε να αναγνωρίζεται αυτός ο χρόνος ασφάλισης, καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να διαγράφονται έτη ασφάλισης αυτών των ανθρώπων, με τη δικαιολογία ότι ξεπέρασαν ακόμη και για λίγα ημερομίσθια ΙΚΑ, τα οριζόμενα 150. Ενώ, εκτός του ότι απώλεσαν αρκετά έτη ασφάλισης, στην πλειοψηφία τους δεν έλαβαν και επιστροφή εισφορών, λόγω παρέλευσης της πενταετίας. Δηλαδή και δούλεψαν παραπάνω, προσπαθώντας να πετύχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, και έχασαν τα χρήματα που έδιναν κατά τη διάρκεια της παράλληλης εργασίας τους!

Επειδή οι περήφανες αγρότισσες της χώρας μας δικαιούνται την αναγνώριση των κόπων τους, υπογραμμίζει ο Γιώργος Γαβρήλος, το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει άμεσα:

1. Για ποιον ή ποιους λόγους επεφύλαξε αυτή την μεταχείριση η Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων, οι οποίοι είναι οι πλέον αδικημένοι και αδύναμοι;

2. Προτίθεται να άρει αυτήν την κατάφωρη αδικία;

3. Σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επαναπροσδιορίσει το χρόνο ασφάλισης ΟΓΑ, που παρατύπως διεγράφη, για τους συνταξιούχους της περιόδου 2017-2022 και να επανυπολογίσει τις συντάξεις τους;

4. Προτίθεται να τροποποιήσει – καταργήσει τη δυσμενή διάταξη του άρθρου 54 του ν. 4921/22 και να επαναφέρει την αρχική ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 34 του ν. 4387/16, ως δικαιότερη για τους αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη και τα γενικότερα προβλήματα και δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα