ΕλλάδαΙδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών - εξαίρεση των ασφαλισμένων επιχειρήσεων από κάθε...

Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών – εξαίρεση των ασφαλισμένων επιχειρήσεων από κάθε κρατική αποζημίωση

«Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση δείχνει την αγωνία της να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά»

Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία του Νομοσχεδίου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

 • Μετά από τις ευρωεκλογές που κατέδειξαν μία απογοητευμένη ελληνική κοινωνία, που απέχει ολοένα και περισσότερο από τις εκλογικές διαδικασίες και που εμπιστεύεται ολοένα και λιγότερο την κυβέρνησή σας, φέρνετε προς συζήτηση στη βουλή ένα σχέδιο νόμου που επιβεβαιώνει αυτό το αίσθημα εγκατάλειψης.
 • Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι φωτιές σε περιαστικές περιοχές στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας -και μεταξύ άλλων και στην Αργολίδα, την εκλογική μου περιφέρεια- και ενώ η αγωνία των πολιτών αυξάνει για το τι θα μας προκύψει στην πορεία του καλοκαιριού, εσείς νομοθετείτε για άλλη μια φορά με τρόπο κατώτερο των προσδοκιών, αλλά σε απόλυτη ακολουθία με τις πολιτικές σας στοχεύσεις: όλα στο βωμό της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος της τσέπης των φορολογούμενων.
 • Ποια κοινωνική ανάγκη ήταν εκείνη που επέβαλε τη θέσπιση του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και μάλιστα τώρα;
 • Πραγματικά, είναι υπεράνω της λογικής το ελληνικό κράτος να θεσπίζει παρατηρητήριο για την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιριών και να συστήνει συμβούλιο ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών από υπηρεσιακούς παράγοντες!
 • Στο πλαίσιο της προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης, θεσπίζετε την υποχρεωτικότητα για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
 • Βεβαίως πέρα από την εισαγωγή της υποχρεωτικής ασφάλισης, που προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό υποχρεωτικό χαράτσι στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, (αν δεν έχει ήδη οικειοθελώς ασφαλίσει την επιχείρηση του), είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θεσπίζετε την εξαίρεση των ασφαλισμένων επιχειρήσεων από κάθε κρατική αποζημίωση.
 • Σύντομα αναμένουμε ότι και οι ατομικές ιδιοκτησίες θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό ώστε να ολοκληρωθεί η οικειοθελής απόσυρση της πολιτείας από την συνταγματική και βασική της υποχρέωση να προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών.
 • Άλλωστε το έργο αυτό το έχουμε δει και στον τομέα της υγείας, όπου με αφορμή την πανδημία ξεκίνησε μία κλιμακωτή μετακύλιση δημόσιας εξουσίας (της προστασίας της δημόσιας υγείας) από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με επαχθείς όρους για τους πολίτες.
 • Περαιτέρω και ως προς την κρατική αρωγή, θέτετε ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση των πληττόμενων κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών, την προηγούμενη υποβολή δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης και την εκπλήρωση της υποχρέωσης της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ – περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό, τον αριθμό των δικαιούχων κρατικής αρωγής ενώ γνωρίζετε ότι πολλοί από τους αγρότες είναι ήδη σε δεινή οικονομική θέση.
 • Βάζετε το ΤΑΙΠΕΔ και στην κατασκευή κατοικιών για τους πληγέντες με ανάθεση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.
 • Θεσπίζεται επιστροφή του ποσού της στεγαστικής συνδρομής για τα φυσικά πρόσωπα σε 48 δόσεις, όταν και εφόσον γίνει εκκαθάριση του καταβληθέντος ποσού.
 • Ως προς τους πυροσβέστες, τους ωθείτε σε φυσική και βιολογική εξόντωση θεσπίζοντας την οικειοθελή επέκταση της πρόσθετης υπηρεσίας τους και την τοποθέτηση – μετακίνηση πυροσβεστών σε θέσεις ανώτερες του βαθμού τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δηλαδή με τα ίδια υλικά προσπαθείτε να καλύψετε τα κενά, αντί για προσλήψεις και αντί να προχωρήσετε τάχιστα σε νέο οργανισμό του πυροσβεστικού σώματος που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, που πια δεν περιορίζονται μόνο στους θερινούς μήνες αλλά εκτείνονται σε όλο τον χρόνο.
 • Στο σημείο αυτό πρέπει να σκεφτείτε την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών.
 • Είναι αντιληπτή η αγωνία σας μετά την πανωλεθρία των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού 2023 που κατέκαψαν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα και της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο από τις πλημμύρες, που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις και μάλιστα χωρίς να είναι ορατός ο ορίζοντας ανάκαμψης των περιοχών που επλήγησαν.
 • Εν ολίγοις, από το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει η αγωνία της κυβέρνησης να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που δεν μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει.
 • Είναι μία παραδοχή κυβερνητικής ήττας, μίας κυβέρνησης μεγάλων λόγων, αλλά χαμηλών προσδοκιών.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα