ΑργολίδαΨηφιοποίηση των σημαντικών βιβλίων της Τοπικής ιστορίας των Δημοτικών Βιβλιοθηκών 

Ψηφιοποίηση των σημαντικών βιβλίων της Τοπικής ιστορίας των Δημοτικών Βιβλιοθηκών 

Κύριε Δήμαρχε 

Πρόσφατα μετά από συνεργασία που είχα με ένα καθηγητή – ερευνητή που έχει αναλάβει επιστημονική έρευνα από τις πηγές για να εξετάσει πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, τα σημαντικά βιβλία τοπικής ιστορίας που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μας δεν μπορούν να δανειστούν, είναι ελάχιστος ο αριθμός των αντιτύπων άρα δεν είναι λειτουργικά για όλους εκείνους που είτε θέλουν να τα διαβάσουν είτε να χρησιμοποιηθούν ως πηγές από σύγχρονους ερευνητές.

Επίσης στα τοπικά μας βιβλιοπωλείο πλέον δεν υπάρχουν, άρα δεν μπορούν να αγοραστούν αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία.

Αυτονόητο είναι σε αυτά τα βιβλία της τοπική μας ιστορίας μπορούν να συμπεριληφθούν όλα εκείνα τα επιστημονικά, ερευνητικά έργα που γράφτηκαν τις προηγούμενα χρόνια από αρκετούς συμπατριώτες μας συγγραφείς με γνωστικά αντικείμενα την οικονομία, την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, την λαογραφία και τον ευρύτερο πολιτισμό της τοπικής μας κοινωνίας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα μία είναι η λύση να ψηφιοποιηθούν με ευθύνη της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στην Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης, άρα σε αυτό το ιστορικό αρχείο με τα σημαντικά βιβλία της τοπικής μας κοινωνίας θα υπάρχει πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ψηφιοποίηση είναι μονόδρομος για να είναι η γνώση της τοπικής κοινωνίας κτήμα τόσο των Δημοτών μας όσο και των φίλων της Ερμιονίδας. Αυτονόητο ότι τα οικονομικά μας δεν είναι αρκετά για να προχωρήσουμε σε επανέκδοση αυτών των βιβλίων.

Η φάση της ψηφιοποίησης είναι μια πολύ σημαντική εργασία αναγκαία για να αφήσουμε τις επόμενες γενιές την παρακαταθήκη της ιστορικής συνέχειας αυτού του τόπου, το κόστος που θα απαιτηθεί μπορεί να καλυφθεί μέσα από τους πόρους του Δήμου, από Ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από χορηγίες εταιρειών η Επωνύμων προσώπων.

Είμαι στην διάθεση σας να συμβάλω με κάθε τρόπο στην υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής ιδέας και πρότασης, αναγκαία για να αποκτήσει ο Δήμος μας ,οι Δημότες μας, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής πρόσβαση στην ιστορία του τόπου μας μέσω της νέας τεχνολογίας.

Αναμένω με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες σας σχετικά με την αναγκαία εργασία της ψηφιοποίησης.

Πάντα συνεπής, σύμφωνα με τις διαχρονικές μας θέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση όλων των Δημοτικών υπηρεσιών.

Πριν από 25 χρόνια όταν ιδρύθηκε η Δημοτική βιβλιοθήκη Κρανιδίου ήταν κύριο μέλημα μας να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα σημαντικά, ιστορικά βιβλία τώρα ας έχουμε ως στόχο να ψηφιοποιηθούν για να είναι εύκολα προσβάσιμα στις επόμενες γενιές.

Με εκτίμηση 

Τάσος Λάμπρου 

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας 

Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. To 1996 προσλήφθηκα ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο REISS ROMOLI, της πόλης μου L’Aquila, μια από τις 5 καλύτερες σχολές παγκοσμίως με φοιτητές από όλον τον κόσμο, όλες τις ηπείρους, που τότε ήταν ακόμα δημόσια ανώτατη σχολή της ITALSTAT, στη συνέχεια TELESTET, ITALTEL και τελικά TELECOM στις διαδοχικές μετοχικές κατανομές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αποφυγής μονοπωλίων στην αγορά εργασίας.

  Αμέσως σχεδίασα την ψηφιοποίηση της ειδικής θεματικής βιβλιοθήκης 27.000 τόμων σε θέματα επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών, θεωρία και πρακτική εφαρμογή τεχνολογιών τη στιγμή μάλιστα που το internet ερχόταν να επαναστατήσει τον χώρο εργασίας με την παγκοσμιοποίηση και της γνώσης. Τα 27.000 βιβλία έπρεπε να γίνουν προσβάσιμα όχι μόνο με δανεισμό στους οικότροφους φοιτητές της εστίας, αλλά και να εμφανιστούν στον παγκόσμιο ιστό. Καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης στην Ε.Ε. που μας εγκρίθηκε από την “Κοινωνία της Επικοινωνίας” με το ποσό των 3.000.000 Ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Το 1999 παρέδωσα το 70% του σχεδιασμένου έργου στην ιδιοκτησία TELECOM Italia, η οποία ως ιδιωτική επιχείρηση πλέον δεν ενδιαφέρθηκε να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελές, χωρίς να αντλήσει το 100% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, παρά μόνο το 70% από τις προηγούμενες διοικήσεις. Το έργο ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια μετά από το τοπικό δημόσιο Πανεπιστήμιο της L’Aquila, που κληρονόμησε το ψηφιακό αυτό αρχείο και υπάρχει σήμερα διαθέσιμο σε παγκόσμια πρόσβαση.

  Ευάγγελος Αλεξανδρής Ανδρούτσος – Fact Checker
  Εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, εκδότης.
  Σύμβουλος οργάνωσης και επικοινωνίας.
  Συντονιστής διεθνών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
  Οικισμός Κόστα – Πόρτο Χέλι 21300 ΚΡΑΝΙΔΙ (ΕΛΛΑΣ)
  0039 3356797917 0030 6973570912

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα