Θα ξεκινήσω πως η βία δεν έχει φύλο. Ίσως μεροληπτούμε υπέρ των γυναικών αρκετά συχνά και ίσως και δικαιολογημένα, όμως η αντρική κακοποίηση είναι και αυτή σοβαρό γεγονός. Δεν είνα λίγες οι φορές, που θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι οι άντρες. Σπάνια όμως μιλούν και σπάνε τη σιωπή τους, γιατί αισθάνονται ντροπή, αφού η κοινωνία προσδοκά από αυτούς να είναι πάντα οι “δυνατοί”.
Η ενδοοικογενειακή βία με θύματα άντρες δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη, παρόλα αυτά είναι μια σοβαρή απειλή. Μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, σωματικής, σεξουαλικής κακοποίησης αλλά κυρίως οι άντρες σήμερα υφίσταντο απειλές ότι αν δεν κάνουν αυτό που η γυναίκα ζητά, θα κατηγορηθούν για κακοποίηση σε βάρος της. Τραγικό κι όμως άκρως αληθινό βάσει στατιστικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες εμφανίζουν ελεγκτικές συμπεριφορές και άκρως χειριστικές μέσω αυτού που καλούμε “συναισθηματικό πόλεμο”.
Δυστυχώς η βία κατά των αντρών αποτελεί ακόμα κοινωνικό ταμπού και οι νόμοι δεν είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο θα έπρεπε και για εκείνους. Πολλοί άντρες επιλέγουν να μείνουν στην οικογένεια, φοβούμενοι πως σε περίπτωση διάλυσης του γάμου θα χάσουν και τα παιδιά τους, αφού αυτά θα μείνουν πλειοψηφικά με τη μητέρα τους που εκείνη θα τα χειραγωγεί εναντίον τους. Πόσες άλλωστε φορές το έχουμε δει αυτό….
Τα αποτελέσματα της αντρικής κακοποίησης είναι σοβαρά και μακροπρόθεσμα. Το ότι μια γυναίκα “σηκώνει χέρι” πιο σπάνια, δε σημαίνει πως δε συμβαίνει ή ότι δεν επιδίδεται σε συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση. Άλλωστε πολλές μελέτες δείχνουν πως τα κοριτσάκια έχουμε ταλέντο σε αυτό. Η κατάθλιψη στους άντρες έπειτα από τέτοιες συμπεριφορές είναι έκδηλη. Παρουσιάζουν διαταραγμένη σκέψη, έλλειψη συγκέντρωσης και διακατέχονται από συναισθήματα απελπισίας, αναξιότητας και ματαίωσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μετατραυματικό τους στρες οδηγεί σε σκέψεις αυτοκτονίας, ακόμη και απόπειρες. Δε λείπουν οι εφιάλτες, το άγχος και η υπεραγρύπνηση.
- Και εδώ μου γεννιούνται πολλά καυτά ερωτήματα
- Πού είναι τα καταφύγια προστασίας κακοποιημένων αντρών
- Το κράτος χρηματοδοτεί άραγε μόνο γυναικείες οργανώσεις
- Σε ποια εθνική τηλεφωνική γραμμή απευθύνονται οι άντρες για βοήθεια
- Γιατί η Δικαιοσύνη τους αντιμετωπίζει ως λιγότερο ή καθόλου θύματα
Είναι σαφές θεωρώ πως η βία δεν έχει φύλο, ηλικία, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
Είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει να εξετάζονται τα κίνητρα πίσω από κάθε καταγγελία για άσκηση βίας, πολύ προσεχτικά.
Είναι ακόμα όμως πιο σαφές ότι πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε λιγότερο επικριτικοί απέναντι στους άντρες και περισσότερο δίκαιοι γενικότερα!!!
*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.