Home Άρθρα APEX PREDATOR!

APEX PREDATOR!

0
Του Γιάννη Σαρλά

Την προηγούμενη φορά είδαμε, ότι η ευφυΐα ουδόλως αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση των εμβίων όντων στην Γη, ειδάλλως θα υπήρχε… κάπου, κάπως, κάποτε στο αρχείο των απολιθωμάτων, κατά την διάρκεια της ιστορίας του πλανήτη μας.

Αντιθέτως, η ευφυΐα αποτελεί μάλλον αποτρεπτικό παράγοντα για την επιβίωση του συγκεκριμένου είδους, που την φέρει. Όπως και να χει…

Σήμερα, θα εξετάσουμε τα τρία πρωταρχικά συστατικά, τα οποία μας κάνουν ευφυείς. Πρώτον, είναι το αντιτακτό των χεριών, το να μπορεί δηλαδή ο αντίχειρας μας να αγγίζει το μικρό δάχτυλο του χεριού μας. Αυτή η ικανότητα της Φυσιολογίας του ανθρωπίνου σώματος συντελεί τα μέγιστα, ούτως ώστε ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί και να κατασκευάζει εργαλεία.

Δεύτερον, είναι η αίσθηση του βάθους και της απόστασης, η οποία γίνεται αντιληπτή, μέσω της όρασης. Τούτο είναι πολύ σημαντικό για όλα εν γένει τα αρπακτικά, που σχεδιάζουν τις επιθέσεις τους, πλησιάζοντας αθόρυβα τα θύματα τους γι’ αυτό και πρέπει να τα ξεγελάσουν. Κατά συνέπεια, οι θηρευτές πρέπει να είναι πιο έξυπνοι από τα θηράματα, τα οποία πρέπει απλώς και μόνο να τρέξουν για να ξεφύγουν…

Προς επίρρωσιν τούτου, ο άνθρωπος της παλαιολιθικής και της νεολιθικής εποχής, φαίνεται να ήταν πιο έξυπνος, από τον σημερινό. Αυτό τεκμαίρεται, από το γεγονός, ότι τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχαν… GPS με αποτέλεσμα οι πρωτόγονοι κυνηγοί να έπρεπε να απομνημονεύσουν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ έκταση, από λόφους, πεδιάδες, βουνά, ποτάμια και λίμνες, ούτως ώστε γνωρίζοντας την τοπογεωγραφία του εδάφους να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή την θέση των θηραμάτων τους.

Επιπροσθέτως, θα έπρεπε να μάθουν να επικοινωνούν και να λειτουργούν σε ομάδες, συντονιζόμενοι μεταξύ τους για να ξεγελάσουν και να παγιδεύσουν την λεία τους δεδομένου του γεγονότος, ότι ποσώς είχαν την σύγχρονη τεχνολογία, ως αρωγό τους. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούσαν ένα μεγαλύτερο κομμάτι του φλοιού του εγκεφάλου τους κι ενεργοποιούσαν έναν μεγαλύτερο αριθμό νευρικών συνάψεων, δηλαδή συνδέσεων των νευρικών κυττάρων, μεταξύ τους.

Το τρίτο στοιχείο είναι η γλώσσα. Ένα μωρό μαθαίνει μερικές λέξεις την ημέρα, ενώ φθάνοντας στο Γυμνάσιο γνωρίζει ήδη μερικές χιλιάδες! Από τα υπόλοιπα ζώα, κάποια είδη θεωρούνται τυχερά, εάν μπορούν κι αναγνωρίζουν καμιά πενηνταριά λέξεις! Το λοιπόν, ας αναρωτηθούμε…

Πόσα είδη ζώων φέρουν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ στοιχεία, που προανέφερα;; ΜΟΝΟΝ ο άνθρωπος! Ο άνθρωπος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αποτελεί τον μεγαλύτερο θηρευτή, που έχει βγάλει ο πλανήτης, αντικαθιστώντας σε ΚΑΘΕ οικοσύστημα, οιουδήποτε κλιματικού περιβάλλοντος, ΟΛΟΥΣ τους APEX PREDATORS, τα κυρίαρχα αρπακτικά, τα τρομερότερα σαρκοβόρα θηρία, που γέννησε η φύση σε σημείο, όπου πολλά απ’ αυτά τα είδη να έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης παρουσίας…

Ο πρωτόγονος άνθρωπος πολύ πριν ανακαλύψει την γεωργία, (η οποία προϋπέθετε μόνιμη εγκατάσταση) όταν ήταν ακόμη νομάς επεβίωνε με το κυνήγι, κατά συνέπεια η έννοια του θηρευτή προσδιορίζεται ανάγλυφα και παραστατικότατα μέσα στα γονίδια του! Άρα, ΟΥΔΕΠΟΤΕ βοσκούσαμε χορταράκι σε αντίθεση με το… κουτόχορτο της προπαγάνδας, που μηρυκάζουν αρκετοί χαμηλού νοητικού επιπέδου συμπολίτες μας! Εξάλλου, για 50.000-100.000 χρόνια, την περίοδο δηλαδή των παγετώνων, ο Homo Sapiens κατόρθωνε κι επεβίωνε βασιζόμενος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο σε ζωικές τροφές, όπως για παράδειγμα τα μαμούθ.

Κάποιοι πληθυσμοί, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διατρέφονται τοιουτοτρόπως, όπως είναι οι Εσκιμώοι, οι οποίοι καταναλώνουν κυρίως ψάρια και λίπος φάλαινας. Αυτές οι φυλές εμφανίζουν περίπου τα ίδια ποσοστά σχετιζόμενων ασθενειών με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ κάποιες δικές μας ασθένειες, τους είναι παντελώς άγνωστες! Συνελοντι ειπείν…

Η Βιολογία πρεσβεύει, ότι το ανθρώπινο είδος ΠΑΜΦΑΓΟ ον εστί, ενώ εξ’ αιτίας της ανατομίας, της φυσιολογίας, της μορφολογίας αλλά και της βιοχημείας των βιολογικών του συστημάτων έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο κρεατάκι! Σε όσους δεν αρέσει…ξιδάκι!

*Ο Γιάννης Σαρλάς σπούδασε στο Λονδίνο Βιολογικές Επιστήμες και εξειδικεύτηκε στην Αστροβιολογία. Συνέχισε με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στις Περιβαλλοντικές επιστήμες.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version