Διορίσθηκε με υπόδειξη του δημάρχου Ερμιονίδας, Δημήτρη Σφυρή και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευση Ερμιονίδας. Βεβαίως, το να είναι δεοντολογικά αμόρφωτος, δεν τον εμποδίζει να είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης του δημάρχου (άλλο αν τελικά με τις κινήσεις του τον βλάπτει πολιτικά) και πολύ εργατικός (άλλο αν ασχολούμενος να διορθώνει βλάβες, μένει πίσω στα κύρια καθήκοντα ενός Προέδρου).
Για να μορφώνεται λοιπόν και να μαθαίνει από δεοντολογία, σε θέματα Τύπου, του λέμε τα εξής:
ΠΡΩΤΟΝ: Όταν μια εφημερίδα ασκεί σε ένα δημόσιο πρόσωπο κριτική, αυτό το πρόσωπο οφείλει (προς χάριν των Πολιτών και μόνον) να απαντά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και όχι μετά από 20 ημέρες. Φροντίζει δε, αν αναζητά κάποια στοιχεία, να κάνει άμεσα μια αρχική τυπική απάντηση όπου καταγράφει την πρόθεσή του να επανέλθει με όλα τα δεδομένα που κρίνει ως αναγκαία.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οφείλει αφού αποστείλει την όποια απάντηση να περιμένει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα και αν δεν την δει δημοσιευμένη, τότε δικαιούται να την κοινοποιήσει σε άλλα ΜΜΕ ή ακόμη και να κινηθεί δικαστικά. Αλλιώς επιδεικνύει κακοπιστία και πιθανή πρόθεση δυσφήμισης υπό την έννοια της διασποράς δυσμενών απόψεων ως προς την αξιοπιστία της εφημερίδας.
ΤΡΙΤΟΝ: Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο απαντά σε κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας, κοινοποιώντας την απάντησή του σε πλήθος ΜΜΕ για να πετύχει ευρεία δημοσιότητα, δεν πρέπει να ξεκινά το κείμενό του αποδίδοντας στην εφημερίδα πρόθεση δυσφήμισης του ιδίου και του έργου του, γιατί κινδυνεύει να φάει μια αγωγή για δυσφήμιση λόγω βεβαιωμένης πρόθεσης μείωσης του κύρους της εφημερίδας και …άντε μετά να ξεμπλέξει.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Όταν επικαλείται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρη, θα πρέπει και να την επισυνάπτει, όπως έκανε με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. (Θα το κάνουμε εμείς, παραθέτοντας και τη νεώτερη γνωμάτευσή του, η οποία ακυρώνει την πρώτη).
ΠΕΜΠΤΟΝ: Θα πρέπει, αφού η νομική του κατάρτιση είναι εμφανώς (και δικαιολογημένα) ελλιπής, να δίνει την όποια απάντησή του για έλεγχο, σε κάποιο έμπειρο νομικό. Έτσι θα αποφεύγει να γράφει και να υπογράφει την παραδοχή παραλείψεων από την δική του διοίκηση ή από την διοίκηση φίλων και υποστηρικτών του δημάρχου που τον διόρισε.
ΕΚΤΟΝ: Ένα δημόσιο πρόσωπο θα πρέπει να μάθει να μην παραποιεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται και να απαντά επ’ αυτών, χωρίς να τις κάνει γαργάρα, όπως γαργάρα έκανε και το δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ που του τα χώνει πολύ χοντρά.
ΕΒΔΟΜΟΝ: Όταν θα απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας, δεν χρειάζεται να κάνει επικλήσεις «νομίμων δικαιωμάτων». Εμείς πιστεύουμε και υπηρετούμε τον διάλογο. Δεν ακολουθούμε τακτική της σιωπής, όταν κάτι δεν συμφέρει, όπως π.χ. ο δήμαρχος Ερμιονίδας που συνηθίζει να παρανομεί «ξεχνώντας» να απαντήσει σε επίσημα ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων ή «ξεχνώντας επιλεκτικά να εφαρμόσει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», επιδεικνύοντας περιφρόνηση των επιταγών του νόμου.
Η σημερινή μας απάντηση είναι «πρόχειρη», μόνο και μόνο για την αμεσότητα της αντίδρασης. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου, οπότε και θα διαβάσετε την δημόσια ανταπάντησή μας στην ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των 823 λέξεων που δακτυλογραφήσατε και που, πολλές φορές θα σκεφτείτε ότι καλύτερα να μην το είχατε κάνει. Μέχρι τότε, ας μην παρασύρετε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ σε κάποια βεβιασμένη απόφαση.
Υ.Γ. Αν έχετε ανδρισμό και λεβεντιά, αυτή την απάντηση θα πρέπει να την αναρτήσετε στην Ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΥΑΕΡ και του Δήμου Ερμιονίδας, όπου έχετε αναρτήσει και το πνευματικό σας πόνημα των 823 λέξεων, της 1-7-2016. Και προσέξτε, εμείς δεν κάνουμε επίκληση των νομίμων δικαιωμάτων μας.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ