ΑργολίδαΝαι μεν αλλά… για την υποχρεωτική “προσχολική αγωγή” στο Ναύπλιο

Ναι μεν αλλά… για την υποχρεωτική “προσχολική αγωγή” στο Ναύπλιο

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών & Βρεφικών Σταθμών Ναυπλίου έπειτα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε στις 19/03/2018 με θέμα τη “θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ύστερα από την ψήφιση του Ν. 4521/18 – Υποχρεωτική φοίτηση νηπίων)”, αποφάσισε τα παρακάτω:

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για υποχρεωτική “προσχολική αγωγή” με μια πρώτη ματιά φαίνεται να εκπληρώνει την ανάγκη για 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή που έτσι και αλλιώς διεκδικούσαμε για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας. Όμως μας «προσγειώνει» στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών μεγεθών όταν αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει σε βάθος τριετίας, για κάποια παιδιά και όχι για όλα. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιονομικά της πολιτείας είναι πολύ φειδωλά για τις ανάγκες των παιδιών μας και όσα προβλέπονται σε αυτό θα γίνουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά όταν δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ολιγομελή τμήματα, για μόνιμους παιδαγωγούς, για μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, για αναγκαίες υποδομές για να σιτίζονται σωστά και για τους αναγκαίους χώρους για να μπορούν να ξεκουράζονται καθώς η ανάπαυση των παιδιών είναι αναγκαία για την ανάπτυξη τους…

Από τότε που η ΚΕΔΕ διεκδίκησε και πήρε την ευθύνη για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών  – παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται από τους Δήμους – τα αποτελέσματα δεν είναι και τα αναμενόμενα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε θέματα στους σταθμούς (προσωπικό που σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζει στη μέση της σχολικής χρονιάς, υλικοτεχνική υποδομή, εγκαταστάσεις που δεν επαρκούν βάση του αριθμου των παιδιών κ.α). Τώρα θέλει να έχει και τα νηπιαγωγεία στην ευθύνη της; Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν πολλά παιδιά που αποκλείονται κάθε χρόνο από τις δομές γιατί δεν επαρκούν. Όταν περιμένουμε, μέχρι το Σεπτέμβριο κάθε χρονιά, τι θα ανακοινωθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και ποια παιδιά θα επιλέξουν για να δούμε τι κενά θα μείνουν για να βρεθεί μία θέση και για τα υπόλοιπα, μόνο για έναν χρόνο και τον επόμενο πάλι τα ίδια, το θεωρούμε μείζον θέμα και πρέπει να βρεθεί λύση.

Οι αναφορές – απαντήσεις που δίνονται δεν επαρκούν για τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, για αναβαθμισμένο επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, για υποδομές που θα καλύψουν όλα τα παιδιά της 2χρονης  προσχολικής  εκπαίδευσης. Οι οικογένειες που έχουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας και αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον τους δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες λύσεις, θέλουμε απαντήσεις-διαβεβαιώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι  γονείς του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Ναυπλίου διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Δημιουργία νέων σύγχρονων δομών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες.
  • Μόνιμο παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Καμία απόλυση εργαζόμενου από τους Σταθμούς, μονιμοποίηση όσων εργάζονται σήμερα σε αυτούς.
  • Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.
  • Κοινοποίηση της παρούσας απόφασης σε Δήμο Ναυπλιέων,  ΔΟΚΟΙΠΑΝ και ΜΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα