ΣυνεντεύξειςΔημήτρης Κρίγγος: «Ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά»

Δημήτρης Κρίγγος: «Ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

«Φωτεινή» εξαίρεση στον σκληρό και γενικό κανόνα που επεβλήθη – ως απόρροια της βαθιάς ύφεσης ανά την Ελληνική Επικράτεια, αποτελεί η αποτελεσματικότητα των διοικούντων του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Παρά τις «τσεκουρωμένες» χρηματοδοτήσεις (για ευνόητους λόγους) η παράταξη του Δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, αναμφισβήτητα καταφέρνει να κάνει πράξη ό,τι έχει υποσχεθεί, σε μια εποχή που στην ευρύτερη πολιτική σκηνή παρατηρείται μια έντονη αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων…

Για του λόγου το αληθές, συνομιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Έργων και Οικονομικών του ανωτέρω Δήμου Δημήτρη Κρίγγο, ο οποίος μέσα από την ακόλουθη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Άργους – Μυκηνών εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς, κερδίζει το στοίχημα της αειφόρου ανάπτυξης και με νέες Στρατηγικές ανεβάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά…

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Παρά την επιδεινούμενη οικονομική ύφεση, η οποία δημιουργεί ένα τέλμα στην όποια προσπάθεια για ανάπτυξη ιδιαιτέρως στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος Άργους – Μυκηνών, αποτελεί ίσως και πανελλαδικά μια «φωτεινή» εξαίρεση…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Πράγματι, είναι σαν να μην έχει αγγίξει η βαθιά ύφεση τον δικό μας δήμο.
Βέβαια η αλήθεια είναι διαφορετική, διότι και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια οικονομική μοίρα με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Όταν πρωτοαναλάβαμε κάναμε μια καταγραφή, ένα είδος άσκησης αν προτιμάτε. Αρκεί να σας αναφέρω, ότι οι έξι δήμοι και οι δύο Κοινότητες που συναπάρτισαν τον ενιαία Δήμο Άργους – Μυκηνών επιχορηγούνταν με εικοσιοκτώ εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της Τετραετίας.
Εμείς λαμβάνουμε μόλις δυόμιση εκατομμύρια στα τέσσερα χρόνια. Η ανωτέρω σύγκριση ασφαλώς οδηγεί σε κλαυθμούς. Αυτή την κατάσταση διαδεχτήκαμε και δεν μπορώ να μην το πω, ότι αν έχουμε καταφέρει όλα αυτά μέχρι σήμερα με την πενιχρή Κρατική επιχορήγηση που μας διατίθεται, φανταστείτε τι θα είχαμε δημιουργήσει με όλα εκείνα τα τεράστια ποσά των προηγούμενων ετών… Ωστόσο, καταφέραμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε σοβαρά ζητήματα και έργα που «βάλτωναν» επί σειρά ετών…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε (ενδεικτικά) ορισμένα έργα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Καταρχήν η ανάπλαση του Κέντρου της πόλης. Χαρακτηριστικά ένας φίλος, με ένα πολύ εύστοχο σχόλιο του επισήμανε πως είχαμε πλατεία αλλά πλέον έχουμε αποκτήσει Κέντρο σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, με ένα ορθό ρυμοτομικό σχέδιο.
Τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου είχαν εγκριθεί από το 2007 και δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει κανένας.
Επιτύχαμε να λύσουμε και αυτό το «Γόρδιο Δεσμό», εκπονήσαμε τη σχετική μελέτη και φυσικά εκτελέσαμε και το έργο. Σήμερα το χαίρεται όλος ο κόσμος σε καθημερινή βάση νυχθημερόν, με τις οικογένειες να αισθάνονται μια ελευθερία και ασφάλεια για τα παιδιά τους, καθώς βασικό μας μέλημα αποτέλεσε η ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών.
Επίσης, στο ζήτημα των απορριμμάτων, είμαστε ο μοναδικός δήμος στη Πελοπόννησο που αξιοποίησε τα χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και ήδη οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου της ενδιάμεσης διαχείρισης (των απορριμμάτων) έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μέγας Αλέξανδρος», κατασκευάστηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές και αποτελεί ένα «κόσμημα» για όλη την Αργολίδα. Δύναται να υποστηρίξει μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις και υλοποιήθηκε με οικονομικούς πόρους του Δήμου και τις δικές μας προσπάθειες.
Αναλογιστείτε πως η αντίστοιχη αίθουσα, το «Μπουσουλοπούλειο», ανεγέρθη το 1936!
Προ ημερών, ξεκινήσαμε την κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου που υπήρξε ένα όνειρο δεκαετιών.
Αναμένεται να προσφέρει στους νέους στις νέες αλλά και σε όλους του κατοίκους του Δήμου Άργους – Μυκηνών, μια όαση άθλησης και σωστής εκμάθηση της κολύμβησης.»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Είναι αναμφίβολα σημαντικό το γεγονός πως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός σας είναι πολυδιάστατος. Δεν επικεντρώνεστε μόνο σε έναν τομέα, δηλαδή σε μια παγίδα στην οποία πολλοί δήμοι εγκλωβίζονται…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Έτσι είναι και για του λόγου το αληθές θα σας αναφέρω το ξεχασμένο παραλιακό μέτωπο, το οποίο έχει πραγματικά τύχει σοβαρής αναβάθμισης, σε σημείο που οι κάτοικοι δεν αναζητούν αλλού εκτός δήμου παραλίες για τα καλοκαιρινά τους μπάνια.
Τα περασμένα χρόνια συνέβαινε το αντίστροφο. Αρχικώς, εξορμούσαν σε άλλες παραλίες εκτός δήμου, δεδομένου ότι οι δικές μας δεν είχαν να προσφέρουν σχεδόν τίποτα.
Πλέον όλες μας οι παραλίες, Νέα Κίος, Κιβέρι, Τημένιο, Δαλαμανάρα, έχουν αποκτήσει όλον εκείνο το σύγχρονο εξοπλισμό που τις καθιστά φιλικές και θελκτικές στους λουόμενους.
Τοποθετήσαμε, ομπρέλες, αποδυτήρια, συνδέσαμε δωρεάν wifi, χημικές τουαλέτες, ράμπες για τα ΑΜΕΑ και τους ηλικιωμένους».
Με αυτές τις παρεμβάσεις ένα μεγάλο τμήμα της παραλιακής ζώνης του δήμου μας αναδείχτηκε, με απτά αποτελέσματα. Είναι δε σημαντικό πως δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε και ο ιδιωτικός τομέας, αφού ο δήμος συνεργάζεται με εταιρείες που μισθώνουν τις παραλίες και αποδίδουν έσοδα στα ταμεία μας».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Σημαντικές παρεμβάσεις έχετε κάνει και στις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Αναβαθμίσαμε το Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Κίου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως απαρχαιωμένο, τοποθετήσαμε τελευταίας γενιάς παρκέ, ανακαινίσαμε τα αποδυτήρια, το εξοπλίσαμε και με συστήματα ψύξης – θέρμανσης.
Εκτιμώ πως συγκαταλέγεται στα πιο σύγχρονα της Περιφέρειας. Σαφώς ευνοείται και ο «Διομήδης», μια μεγάλη και ιστορική ομάδα της Χειροσφαίρισης σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι αθλητικοί χώροι της περιοχής μας έχουν αναβαθμιστεί.
Επίσης το ΔΑΚ Άργους έχει αλλάξει αισθητική και αυτό το εισπράττει ο κόσμος που το αγκαλιάζει μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότερο».
Τα τελευταία χρόνια, διοργανώνουμε πολλές και σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως τον «Ημιμαραθώνιο» με αφετηρία τις Μυκήνες και τερματισμό στο Άργος.»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ως προς την ανακούφιση της σκληρής καθημερινότητας που βιώνουν και οι κάτοικοι του δήμου Άργους – Μυκηνών για ευνόητους λόγους, τι έχετε πράξει;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο Κοινωνικό τομέα, λόγω της κρίσης, με λίγους πόρους βέβαια και την ελάχιστη Κρατική συνδρομή. Είμαστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες, βιώνουμε τα προβλήματα τους και ασφαλώς δεν θα μπορούσαμε να μένουμε απαθείς.
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε λειτουργία το θεσμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου καθημερινά συμπολίτες μας – ως έχοντες τις προϋποθέσεις εξυπηρετούνται, ενώ παράλληλα μια ανακούφιση αποτελεί και το συσσίτιο, που το παρέχουμε σε άτομα με σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Κινούνται σε υψηλά ποσοστά οι ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο δήμο Άργους – Μυκηνών;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Για μένα είναι πολύ υψηλά τα νούμερα.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τα προηγούμενα χρόνια πως περίπου πεντακόσιοι συμπολίτες μας, θα έχρηζαν σήμερα στο δήμο ‘Αργους – Μυκηνών αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποια είναι η σχέση σας με τις Κοινότητες; Είστε δίπλα τους, ή ακολουθείτε την τακτική των περισσοτέρων Δημοτικών Αρχών που τις θυμούνται λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Κατασκευάσαμε ένα σύγχρονο σχολείο στο «Κουτσοπόδι», το οποίο αποτελεί ένα στολίδι τόσο για την Κοινότητα όσο και για τον θεσμό της εκπαίδευσης.
Το ίδιο και στον Ίναχο, το οποίο λειτουργεί και εξυπηρετεί μαθητές μέχρι και από την Προσύμνη. Ετοιμάζουμε και ένα τρίτο, το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, με όλες τις απαραίτητες και σύγχρονες υποδομές που θα πρέπει να διαθέτει, για το οποίο έχουμε υποβάλλει τις μελέτες και περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης. «Αναπλάσαμε την παραλιακή ζώνη στη Νέα Κίο, διότι με τον παραμικρό αέρα, η σκόνη που σηκωνόταν δυσκόλευε τους πάντες και δημιουργούσε προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία πολλών καταστημάτων, επίσης στη Κίο, κατασκευάσαμε μια παιδική χαρά την οποία θα βελτιώσουμε περαιτέρω, ενώ παράλληλα φτιάξαμε και ένα εξωτερικό γυμναστήριο για μεγάλους.
Οπότε κάποιος μπορεί να αθλείται και το παιδί του να παίζει δίπλα.
Στηρίζουμε και την «Αργώ» την οποία αποδεικνύεται πως ορθά ίδρυσε ο αείμνηστος Κατριλιώτης, η οποία είναι μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον ως προς την ανάπτυξη της περιοχής».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Στο νευραλγικό πεδίο της ύδρευσης και της αποχέτευσης; Έχετε παρέμβει;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Μετά από πολλά χρόνια, δίνουμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης στα χωριά «Μοναστηράκι, Μυκήνες, Φίχτια και Κουτσοπόδι, ευρισκόμενα σε μια μεγάλη περιοχή που δυστυχώς το νερό δεν έχει ούτε επάρκεια, ούτε ποιότητα.
Ήδη αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται ένα τεχνικό έργο που θα καταστήσει εφικτή την υδροδότηση των ανωτέρω Κοινοτήτων από τις πηγές της Λέρνης».
Να συμπληρώσω για το Κουτσοπόδι, πως τον επόμενο μήνα ξεκινάνε οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας του».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Εφαρμόζετε μια αναπτυξιακή Στρατηγική απολύτως αποτελεσματική, δεδομένου ότι αγγίζετε αν μη τι άλλο όλους τους ευαίσθητους τομείς… Που οφείλεται όλη αυτή η αυταπόδειχτη αποτελεσματικότητα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Καταρχάς ο Δημήτρης Καμπόσος είναι ο δήμαρχος που έθεσε όλο αυτό το οργανωμένο Σύστημα σε λειτουργία, με φοβερή επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν παραλάβαμε μια υπάρχουσα κατάσταση την οποία προσπαθήσαμε απλώς να την καλυτερεύσουμε…
Παραλάβαμε έξι πρώην δήμους και δύο Κοινότητες.
Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μείον.
Έπρεπε να συντονίσουμε άπαντες, ώστε να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες και τις απαιτήσεις του «Καλλικράτη», υπό μια ενιαία διοίκηση.
Να συγκροτήσεις από το «μηδέν» τις υπηρεσίες σου. Να μπορέσεις να λειτουργήσεις πλέον ως ένα Σώμα…
Παράλληλα δε, έπρεπε να μπορέσεις άμεσα να εξυπηρετήσεις τις Κοινότητες, τις οποίες δεν μπορούσαμε να τις αφήσουμε στο έλεος του Καλλικράτη και γι αυτό στήσαμε εκεί δομές και τα ΚΕΠ, ώστε να εξυπηρετούνται αλλά διατηρήσαμε και την αμεσότητα, της οποίας την αναγκαιότητα συνέλαβε ο Δημήτρης ο Καμπόσος και διασφάλισε την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των δημοτών.
Ο δήμος με την καθοδήγηση του Δημάρχου και με την πολύ καλή ομάδα που υπάρχει δίπλα του, νοικοκυρεύτηκε γρήγορα και λειτουργεί σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Νομίζω πως όλοι μπορούν να το αντιληφθούν, εκ των πραγμάτων…
Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό για την επιτυχία.
Από τη μια είναι τα οράματα και η αποφασιστικότητα του Δημήτρη Καμπόσου και από την άλλη η σκληρή δουλειά από όλους εμάς κάθε μέρα – σχεδόν όλη μέρα.
Γιατί κακά τα ψέματα. Ένας δήμος δεν πάει μπροστά, αν πρωτίστως οι Κυβερνώντες δεν του αφιερωθούν…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Οι δημότες εν τέλει, οι φυσικοί σας εργοδότες, επικροτούν και αναγνωρίζουν την όλη σας προσπάθεια;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Σαφέστατα. Έχουμε στη διάθεση μας κρυφές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αποδοχή του Δημήτρη Καμπόσου και της Δημοτικής μας Παράταξης ξεπερνάει και τα προηγούμενα εκλογικά ποσοστά ρεκόρ…
Όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν επαναπαυόμαστε, προχωράμε μπροστά και με περισσότερη δουλειά και κέφι, βάζουμε στοίχημα να ξεπεράσουμε τα δικά μας επιτεύγματα.»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Τι άλλο θα απομένει να κάνετε πράξη; Αν οι δημότες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη παράταξη του Δημήτρη Καμπόσου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΓΓΟΣ: «Το μεγάλο στοίχημα για το εγγύς μέλλον το έχει θέσει ο ίδιος ο Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι στην Κεντρική Ασία για να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Αποτελεί μια προσωπική του επιτυχία, αφού μια ομάδα επιχειρηματιών εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της να αγοράσει μια μεγάλη περιοχή στο Άργος και να κατασκευάσουν το Ιστορικό Πάρκο – ένα όραμα του ιδίου του Δημάρχου, που αν γίνει θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ασύλληπτης ανάπτυξης για την περιοχή μας.
Τέλος, βασικό μας μέλημα είναι η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο παραλιακό μας μέτωπο. Είναι ανήκουστο να διανύουμε το μισό του 2018 και να μην έχει γίνει αυτό το έργο. Είναι σημαντική η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί, εμείς πιέζουμε προς όλους του αρμοδίους κρατικούς φορείς για την άμεση διευθέτησή του. Όπως άμεσα, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, το οποίο αν και απεντάχτηκε εμείς το παλεύουμε.
Δεν είναι δυνατόν σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης να μην λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο. Ωστόσο, τίθεται στους άμεσους στόχους μας και τις προτεραιότητες μας και ήδη πιέζουμε για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του.»

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα