ΑργολίδαΝαύπλιο, πρωτεύουσα της μουτζούρας προσεχώς;

Ναύπλιο, πρωτεύουσα της μουτζούρας προσεχώς;

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η πόλη του Ναυπλίου, που κινδυνεύει να γίνει πρωτεύουσα του… τάγκινγκ.

Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αρκεί για να αναδείξει ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Πολλοί τοίχοι παλαιών και νέων κτιρίων, ακόμα και εκείνων που περιλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζουμε νεοκλασικά ή διατηρητέα υποφέρουν από την αμφισβητούμενης αισθητικής πρακτική του τάγκινγκ όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η πρακτική του “σημαδέματος” με σπρέι. Δίπλα του, η κλασική πρακτική των συνθημάτων στους τοίχους, λες και βρισκόμαστε σε κάποια περίοδο λογοκρισίας που η ελεύθερη έκφραση καταπιέζεται και είναι.

Δεν πρόκειται για γκράφιτι, πολλά από τα οποία κοσμούν τοίχους πολλών πόλεων του κόσμου και της Ελλάδας, αλλά κυρίως για μουτζούρες, αφηρημένα σχέδια που υποτίθεται πως δείχνουν κάτι για τον κάτοχό τους. Εκτός του ότι δεν σέβεται τον δημόσιο χώρο ίσως; Υπάρχει κάτι άλλο που θα μας ενδιέφερε για τους δημιουργούς;

Ίσως κάποιες από αυτές τις… μουτζούρες να είναι έργο συμπολιτών μας αλλά όπως λένε πιο παρατηρητικοί κάτοικοι πολλές από αυτές είναι αναμνηστικά που αφήνουν πίσω τους επισκέπτες της πόλης. Λένε, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε, πως για κάποια υπεύθυνοι είναι οι μαθητές κάποιων σχολείων που έρχονται στην πρώτη (ηπειρωτική) πρωτεύουσα της Ελλάδας στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι ίσως ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί να προληφθεί το φαινόμενο ή έστω να περιοριστεί.

Πόσα άραγε συνεργεία να χρειάζονται προκειμένου να καθαριστούν οι τοίχοι του Ναυπλίου και η πόλη να μη δίνει την εικόνα μιας τεράστιας μουτζούρας, παρόμοια με εκείνη που δίνει ήδη η σημερινή πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή η Αθήνα; Θα ήταν ενδιαφέρον αν επρόκειτο για το δημιουργικό γκράφιτι που θα μετέτρεπε ένα μέρος της πόλης μας σε τεράστιο καμβά, αλλά εδώ μιλάμε για σημάδια από μπογιές που αν έχουν κάποια συγγένεια με την Τέχνη είναι σίγουρο πως μιλάμε από πέμπτο βαθμό και πάνω.

Σίγουρα δεν είναι εφικτό να έχεις ένα συνεργείο καθαρισμού σε κάθε γωνία, όπως δεν είναι εφικτό να έχεις από έναν πυροσβέστη δίπλα σε κάθε δέντρο, χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία όλων όσων ζουν και εργάζονται στο Ναύπλιο. Οπωσδήποτε, το ξαναλέμε, είναι μια τεράστια πρόκληση αλλά οπωσδήποτε επίσης αυτή η πρόκληση πρέπει να βρει απάντηση. Αλλιώς το Ναύπλιο που όλοι αγαπάμε θα γίνει μια τεράστια μουτζούρα.
Πριν από μερικά χρόνια κάποιος ασυνείδητος άφησε την υπογραφή – μουτζούρα στην Πύλη του Αδριανού στην Αθήνα, ελπίζουμε να μην δούμε κάτι παρόμοιο στην Πύλη της Ξηράς στην πόλη μας ή, ακόμα χειρότερα, στο Παλαμήδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα