ΣυνεντεύξειςΑπό τις "Μέλισσες" στην... "Αρετή"

Από τις “Μέλισσες” στην… “Αρετή”

Συνέντευξη στον Μηνά. Π

Να είσαι μέλος και ιδρυτής στο πιο επιτυχημένο ποπ ελληνικό συγκρότημα τα τελευταία δέκα χρόνια και να αποχωρήσεις γιατί νιώθεις ότι δεν σε εκφράζει καλλιτεχνικά, ειδικά εν καιρώ κρίσης, δύσκολα το φανταζόμουν να το επιχειρήσει κάποιος.
Ο σημερινός καλλιτέχνης, (συνθέτης, στιχουργός και βραβευμένος σε διαγωνισμό ποίησης) Παντελής Κυραμαργιός το έπραξε τον Νοέμβριου του ΄17 και η συνεργασία του με την μπάντα «Μέλισσες» έλαβε τέλος.
Συνεχίζει να ασκεί όλα αυτά τα χρόνια στον Πειραιά το επάγγελμα που σπούδασε, οδοντίατρος και έδωσε στίχους και μελωδίες στις «φωνές που είχε μέσα του»…

Μ.Π.: Ποια ήταν η στιγμή που ένιωσες ότι ο κύκλος σου με τις «Μέλισσες» έκλεισε; Έχεις μετανιώσει για την έξοδο σου από συγκρότημα;
Παντελής Κυραμαργιός: Οι «Μέλισσες» ήταν για μένα ένα υπέροχο ταξίδι μακριά όμως από το κέντρο μου. Υπήρχαν πολλές ανέκφραστες πτυχές μου που περίμεναν κι αυτές να βγουν στην επιφάνεια. Έγραφα τραγούδια που έκλεινα στο συρτάρι. Κάποια στιγμή τα τραγούδια αυτά άρχισαν να κάνουν πολύ φασαρία. Το ίδιο και οι μέσα μου φωνές.
Ολοκληρώνοντας την καλοκαιρινή περιοδεία του 2017 με τις «Μέλισσες» κατάλαβα ότι δεν είμαι πια εγώ. Αποφάσισα λοιπόν να είμαι συνεπής απέναντι στον εαυτό μου αλλά και απέναντι στα παιδιά από τη μπάντα. Μου λείπουν τα ταξίδια και οι ώρες που περνούσαμε με τα παιδιά στο στούντιο. Δεν το έχω όμως μετανιώσει.

Μ.Π.: Έχει τύχει κάποιο ακραίο περιστατικό με θαυμάστρια επί σκηνής ή στο οδοντιατρείο σου;
Παντελής Κυραμαργιός: Υπήρξαν στο παρελθόν, όσο ήμουν στις Μέλισσες, κάποια τέτοια περιστατικά με θαυμάστριες που δεν ήξεραν που πρέπει να σταματήσουν αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος – Παντελής Κυραμαργιός

Μ.Π.: «Παντρεύεις» την μουσική σου με το διήγημα. Θέλω να μου το εξηγήσεις πως μπλέκουν μαζί;
Παντελής Κυραμαργιός: Τα δύο άλμπουμ που έχω κυκλοφορήσει με την Καλλιτεχνική Κολεκτίβα «Πλέγμα» αποτελούνται από διήγημα και cd. Είναι το «Ως την άκρη της κλωστής» που κυκλοφόρησε το 2016 και το πολύ πρόσφατο «Αρετή» που κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη. Και στις δύο περιπτώσεις κάθε τραγούδι ενώ στέκεται αυτόνομα νοηματικά, διαβάζοντας την ιστορία αποκτά διαφορετική ερμηνεία. Κάθε τραγούδι είναι κομμάτι της ιστορίας δηλαδή.
Στο «Ως την άκρη της κλωστής» κεντρικός ήρωας είναι ένας ζωγράφος, ο Παύλος, ο οποίος μπλέκεται ανάμεσα στα όνειρα και στην πραγματικότητα και αναζητά την Ελευθερία.
Στην «Αρετή» κεντρικός ήρωας είναι ο Αριστείδης Γιατρουδάκης, γεννημένος το 1948 στην Κρήτη ο οποίος αφιερώνει τη ζωή του στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο και βάζει σε δεύτερη μοίρα την προσωπική ζωή του και τον μεγάλο του έρωτα.
Σε αυτό το άλμπουμ ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι αφηγητής δίνοντας φωνή στον Αριστείδη και στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βιολέτα Ίκαρη, Γεωργία Νταγάκη, Μάγδα Βαρούχα και Δήμητρα Κελεκίδη. Το διήγημα είναι η δράση, οι αφηγήσεις είναι οι σκέψεις του ήρωα και τα τραγούδια αποπειρώνται να αποδώσουν το συναίσθημα. Θεωρώ ότι οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και οφείλουν να συνδιαλέγονται.

Μ.Π.: Στα τραγούδια σου υπάρχει πολιτικός στίχος;
Παντελής Κυραμαργιός: Καταρχάς θεωρώ πως ότι κάνουμε στη ζωή μας επαφίεται στο πολιτικό μας «εγώ». Ο τρόπος που ζούμε, που μιλάμε, που ερωτευόμαστε… Τα πάντα.
Ακόμα και το απολιτίκ είναι βαθιά και ξεκάθαρη πολιτική θέση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραγούδια. Υπάρχουν τραγούδια που θέλουν να αφυπνίσουν, να καλλιεργήσουν, να χειραγωγήσουν ή να αποβλακώσουν.
Άρα όλα είναι πολιτικά άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, άλλα εμφανώς και άλλα με μια κάλυψη. Αυτή είναι ταπεινή μου άποψη. Εμένα λοιπόν μου αρέσει να παίρνω θέση και να την εκφράζω μέσα από τα τραγούδια μου άλλοτε ρητά κι άλλοτε ποιητικά.

Μ.Π.: Η δικιά σου πολιτική ματια ;
Παντελής Κυραμαργιός: Το πολιτικό σκηνικό νομίζω είναι σταθερά χαοτικό σε γενικές γραμμές από τη μεταπολίτευση και μετά με κάποιες εξάρσεις που και που. Έτσι συμβαίνει σε οποιαδήποτε Δημοκρατία σαν τη δική μας. Αυτό όμως που προσωπικά με θλίβει και με προσβάλει αυτή την εποχή είναι η προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας που επιχειρείται συστηματικά από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, μίντια και εκκλησία.

Μ.Π.: Πως αφουγκράζεσαι το καλλιτεχνικό σκηνικό στην χώρα μας;
Παντελής Κυραμαργιός: Καλλιτεχνικά η περίοδος που διανύουμε έχει δύο όψεις. Από τη μία υπάρχει η σαφής επικράτηση του εύκολου, του πρόχειρου, του χυδαίου που σε συνδυασμό με την έλλειψη καλλιέργειας δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο υποκουλτούρας.
Από την άλλη όμως υπάρχουν λαμπρά και εμπνευσμένα πνεύματα που δημιουργούν αριστουργήματα ακόμα κι αν δε χαίρουν της αποδοχής του ευρέως κοινού. Αυτό το δεύτερο σε συνδυασμό με τον ιστορικό πλούτο που διαθέτουμε καλλιτεχνικά με κάνει να αισιοδοξώ για το μέλλον.

Μ.Π.: Οι φήμες λένε ότι έχεις ιδιαίτερο δεσμό με την πόλη του Ναυπλίου…
Παντελής Κυραμαργιός: Το Ναύπλιο είναι πολύ αγαπημένη μου πόλη. Σκέφτομαι συχνά να φύγω από την Αθήνα και να ζήσω μόνιμα κάπου πιο ήσυχα. Το Ναύπλιο αποτελεί πάντα την πρώτη μου επιλογή όταν οι σκέψεις αυτές γίνονται πιο έντονες. Ως τραγουδοποιός δεν έχω πραγματοποιήσει κάποια εμφάνιση αλλά θα το ήθελα πολύ και ελπίζω να το καταφέρω το συντομότερο.

Μ.Π.: Ποια θεωρείς πιο πετυχημένη συνεργασία σου ή θα ήθελες να πραγματοποιήσεις;
Παντελής Κυραμαργιός: Αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποια συνεργασία περισσότερο από τις άλλες. Από τη μία υπάρχουν οι συνεργασίες με σπουδαίους καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Κότσιρας, ο Πασχαλίδης που αποτελούν εκπληρώσεις ονείρων. Από την άλλη όμως υπάρχουν οι συνεργασίες με καλλιτέχνες της νεότερων γενεών όπως ο Κοτονιάς, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Βιολέτα οι οποίες αποτελούν υπόσχεση για όμορφα πράγματα στο μέλλον.

Μ.Π.: Τι μέλλει γενέσθαι καλλιτεχνικά το χειμώνα για τον Παντελή;
Παντελής Κυραμαργιός: Φέτος θα εμφανίζομαι συχνά στο «Μουσικό κουτί» μια όμορφη μουσική σκηνή στο Γκάζι αλλά και σε άλλους χώρους στην Αθήνα και στην επαρχία.
Όλα τα νέα είτε αφορούν δισκογραφία είτε εμφανίσεις θα αναρτώνται στην σελίδα μου στο Facebook.

Μ.Π.: Τι θα ήθελες να θυμούνται μετά από χρόνια για εσένα ;
Παντελής Κυραμαργιός: Το όνομα μου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο επώνυμο και όποιος το ακούει γελάει. Ας προσφέρω λοιπόν το γέλιο και στους επόμενους! Τώρα αν θυμούνται και κάποιο τραγούδι ακόμα καλύτερα!

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα