ΣυνεντεύξειςΘ. Σπαντιδέας: «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ επιμένει και αντιστέκεται»

Θ. Σπαντιδέας: «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ επιμένει και αντιστέκεται»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Τον συνάντησα για πρώτη φορά σε κάποια από τις αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τιμούν και αναδεικνύουν με τον χαρακτήρα τους την φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου.
Ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος, λόγω μιας εκλεπτυσμένης εκκεντρικότητας που διέπει τόσο την εξωτερική εμφάνισή όσο και την προσωπικότητά του…
Ο λόγος γίνεται για τον Πρόεδρο του εμβληματικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ κ. Θεοδόση Σπαντιδέα, που ευγενώς παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ την ακόλουθη συνέντευξη.

Κ.Π.: Ποια είναι τα κίνητρα για εσάς, ώστε να επωμίζεστε το νευραλγικό ρόλο του προέδρου σε έναν ιστορικό Σύλλογο όπως είναι ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης;
Θεοδόσης Σπαντιδέας: «Το πρώτο σας ερώτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον από την άποψη ότι συνδέετε την λειτουργία και τον ρόλο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, με την παρατεταμένη ύφεση που επικρατεί στην χώρα μας.
Προφανώς αναφέρεσθε στην οικονομική κρίση που εδώ και μερικά χρόνια πλήττει την Ελλάδα (ας μην μιλήσω για άλλα κράτη)… Όμως, έτσι είναι; Η ύφεση είναι μόνον οικονομική; Μήπως σχετίζεται και με άλλου είδους υφέσεις; Ίσως στην σφαίρα της καλλιέργειας (κουλτούρας), της νόησης, της παιδείας ή της γνώσης;
Ε, λοιπόν, ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ επιμένει… και αντιστέκεται σε ό,τι κι αν ονομάζεται «ύφεση».
Και για να σταθώ λίγο στην λέξη… η λέξη «ύφεση» σημαίνει χαλάρωση, ταπείνωση, χαμήλωμα, αδράνεια, νωθρότητα… στοιχεία που ο Σύλλογος απορρίπτει, τουλάχιστον στον τομέα του πολιτισμού (και για να διασκεδάσουμε λίγο, σκεφθείτε πως στην μουσική εκτός από την ύφεση υπάρχει και η δίεση…).
Μπορείτε να φανταστείτε άλλη αντίσταση στην ύφεση»;

Κ.Π.: Θα μπορούσατε να μας απαριθμήσετε τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του εν λόγω Συλλόγου, για τα έτη 2016 – 2017;
Θεοδόσης Σπαντιδέας: «Στο άνωθεν ερώτημά σας θα ήθελα να απαντήσω με ερωτήσεις.
Υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις;
Μπορεί κάποιος να κάνει διακρίσεις αξιολόγησης μεταξύ των επιστημονικών παρουσιάσεων και διαλέξεων, των εικαστικών παρεμβάσεων, των εκθέσεων ζωγραφικής και χειροτεχνίας, της οργάνωσης θεατρικών παραστάσεων…;
Όμως, για να επικεντρωθώ στο συγκεκριμένο ερώτημα για τις εκδηλώσεις της διετίας 2016 και 2017, ας αναφερθώ στην αναβίωση της πάλαι ποτέ «Ναυτικής Εβδομάδας» που έχει μεταλλαχθεί σε ΝΑΥΤΙΚΗ ΝΑΥΠΛΙΑΔΑ, δραστηριότητα που ξεκίνησε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, στις ομιλίες σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος όπως ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο Πέτρος Θέμελης, ο Δημήτρης Δαρλάσης, ο Νίκος Ξανθούλης, η Βάνα Μπεντεβή, ο Αλέξανδρος Μουσούρος…
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολιτισμού του Συλλόγου, στις βραδιές ποίησης, στις παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών, στις εκθέσεις φωτογραφίας, στις μουσικές βραδιές στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα και στην αίθουσα του Βουλευτικού με την Μουσική Οδύσσεια, την Μεσαιωνική και Σκανδιναβική Μουσική, την βραδιά όπερας με την Sabine Meyer… και, βέβαια, ας μην ξεχάσω την σηματοδότηση των κτηρίων με ενημερωτικές μαρμάρινες πινακίδες, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, την οργάνωση εκδρομών, τις εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, κυρίως, τους εορτασμούς του Νοεμβρίου κάθε έτους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (30 Νοεμβρίου 1822) και την βράβευση των συμπολιτών μας που ο Σύλλογος θεωρεί ότι πρέπει να τιμηθούν για την διαχρονική προσφορά τους στον πολιτισμό της πόλης».

Κ.Π.: Ο κόσμος του Ναυπλίου «αγκαλιάζει» στον επιθυμητό βαθμό τις εκδηλώσεις σας;
Θεοδόσης Σπαντιδέας: «θα απαντήσω με λίγες λέξεις. Ο κόσμος του Ναυπλίου «αγκαλιάζει» τις εκδηλώσεις μας. Ξέρετε, οι πολίτες του Ναυπλίου είναι «απαιτητικοί». Ο καθείς έχει τα δικά του ενδιαφέροντα, τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του προτιμήσεις.
Όπως συμβαίνει σε κάθε βιολογικό πληθυσμό, κανένας δεν μπορεί να ικανοποιήσει το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου αγκαλιάζουν πολλά (όχι όλα) τα ενδιαφέροντα. Όμως είμαι υπερήφανος για το επίπεδο των συμπολιτών μου…»

Κ.Π.: Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ είναι «ανοιχτός» για όλους, ή προσπαθείτε διακριτικά να διατηρήσετε μια ομοιογένεια μεταξύ των μελών σας για ευνόητους λόγους;
Θεοδόσης Σπαντιδέας: «θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Σύλλογός μας ΔΕΝ κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ούτε και των ανθρώπων που θα ήθελαν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του).
Πολλές φορές όποιος αισθάνεται ως «ξένο σώμα» αποχωρεί διακριτικά (και ουσιαστικά) από τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ δεν προσφέρεται για οποιουδήποτε άλλου είδους «εκμετάλλευση», κομματική, κοντόφθαλμη, κοινωνική ή προσωπική, «ελιτίστικη» ή των διακρίσεων…»

Κ.Π.: Τι λείπει σήμερα  (από πολιτιστικής απόψεως), από την πρώτη Πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους;
Θεοδόσης Σπαντιδέας: «Ξέρετε, ο πολιτισμός είναι μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης και έτσι πρέπει να την θεωρεί ο ενεργός πολίτης. Υπάρχουν πολλές διαστάσεις στο ζήτημα που δεν είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη.
Θέλω να έχω την αίσθηση της πόλης μας ως πρώτης πρωτεύουσας της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά ο πολιτισμός δεν σταματά στο 1821, στο 1829 ή στο 1862.
Δεν σταματά στο 1212 και στο 1960. Καλές είναι οι αναμνήσεις του παρελθόντος, όμως πρέπει να διαλέγονται με τις προκλήσεις του μέλλοντος και των επόμενων γενεών.
Γι αυτό σκέφτομαι ότι αυτά που λείπουν σε μένα, και ίσως στους Αναπλιώτες, είναι ένα πολιτιστικό και εκθεσιακό κέντρο, ένα συνεδριακό και ερευνητικό κέντρο που θα προσελκύσει και θα ξαναφέρει τόσους πολλούς συμπολίτες μας στις ρίζες τους… ίσως να λείπει ο αρμός της σύνδεσης της ιστορίας με το παρόν.
Σίγουρα, δεν μου λείπουν οι συζητήσεις του καφενείου και του facebook».

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα