ΑργολίδαΓιώργος Γαβρήλος: Αδιαφορεί η Περιφέρεια για τα πυρηνελαιουργεία

Γιώργος Γαβρήλος: Αδιαφορεί η Περιφέρεια για τα πυρηνελαιουργεία

Ήταν πριν από έναν χρόνο όταν ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, «αδειάζοντας» τη χωρική αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και αγνοώντας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, δήλωνε ότι αναλαμβάνει να χειριστεί ο ίδιος την υπόθεση της προβληματικής λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Από τότε όχι καμία βελτίωση της κατάστασης δεν υπήρξε, αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε και στην Αργολίδα και στην Μεσσηνία.

Θυμίζουμε ότι η «Πελοπόννησος Πρώτα», πέρυσι, είχε στηρίξει τις 13 συγκεκριμένες προτάσεις των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά τον ουσιαστικό διάλογο που είχε γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους, τον οποίο και είχαμε παρακολουθήσει. Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης τότε, με οριακή ψηφοφορία και εν μέσω ύβρεων και εντυπωσιασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε να μεταθέσει το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον. Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή μιλούσε για αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις έρευνες στα πυρηνελαιουργεία και συνάντηση που θα ακολουθούσε με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στηρίξαμε τις 13 προτάσεις γιατί συμβάλαμε στη διαμόρφωσή τους, γιατί έγινε ανοικτός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και γιατί πιστεύουμε ότι γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορούμε να πιέσουμε το Υπουργείο να σκύψει στο πρόβλημα και να βρει οριστικά λύσεις για όλη τη χώρα αξιοποιώντας και κάθε άλλη πρόταση που υπάρχει. Ίσως, στηριζόμενοι πάνω σ’ αυτές τις προτάσεις, να χρειαστεί να συστήσει ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν περαιτέρω τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λειτουργούντων πυρηνελαιουργείων. Να θυμίσουμε ότι με το σοβαρό πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κ.λπ.) αναγκάστηκε η Πολιτεία να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα για τα τζάκια και τα καλοριφέρ που μέχρι τότε δεν υπήρχαν.

Ανάλογα πρέπει να πιέσουμε να εξειδικευτούν μέτρα για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων με καύση βιομάζας και ιδιαίτερα για τα πυρηνελαιουργεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ξήρανσης του ελαιοπυρήνα. Όλες οι άλλες προτάσεις που ακούγονται πρέπει να συνεκτιμηθούν, αλλά δεν είναι τέτοιες που να μας επιτρέπουν ούτε κατά μια μέρα να κωλυσιεργήσουμε και να καθυστερήσουμε τη δράση μας. Τα εύλογα θέματα της χωροταξίας τέτοιων μονάδων αφορούν το μέλλον και πρέπει να συνάδουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Περιφέρεια πρέπει α) άμεσα να προβεί σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας και όποιον άλλον εξειδικευμένο φορέα για την ανίχνευση της επίδρασης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην υγεία των κατοίκων τα τελευταία χρόνια και β) να οργανώσει μια ανοικτή συζήτηση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, για τον καλύτερο συντονισμό και για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, γ) να κάνει τον απαραίτητο διάλογο με τους επιχειρηματίες και να εμπιστευτεί τον «Δημόκριτο» και άλλα διαπιστευμένα ινστιτούτα για την μελέτη και τη λύση του προβλήματος.

Για άλλη μια φορά οι μεγάλες δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη για λύση του προβλήματος αποδείχτηκαν κοροϊδία μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε στο ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα και σοβαρά θέματα.

Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς το αρμόδιο Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη λήψη οποιονδήποτε απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών ακόμη και για αλλαγή του νόμου όπου χρειάζεται.

Κάθε περαιτέρω βελτίωση και στήριξη αυτών των μονάδων πρέπει να γίνεται πλέον με τους νέους όρους και τα νέα εργαλεία που πρέπει να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε  το συντομότερο δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα