ΆρθραΠαγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2014-2020.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών). Η παραμονή τους έχει προσωρινό/μεταβατικό χαρακτήρα  και η διάρκεια φιλοξενίας είναι 3 μήνες. Το επιστημονικό προσωπικό τους παρέχει δωρεάν:

  • Ασφαλή στέγαση και σίτιση
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Κοινωνική στήριξη
  • Εκπαιδευτική στήριξη και δημιουργική απασχόληση
  • Δικτύωση με άλλες δομές και φορείς
  • Εργασιακή συμβουλευτική-στήριξη (δωρεάν)
  • Παραπομπή για κάλυψη αναγκών τους (π.χ νομική συμβουλευτική, αστυνομία κ.τ.λ)

Ο Ξενώνας λειτουργεί όλο το 24ώρο και παρέχει ασφάλεια στις φιλοξενούμενες από εταιρεία φύλαξης. Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα.

Οι παραπομπές μπορούν να πραγματοποιηθούν από:

  • Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και των Δήμων
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης τηλ:2713600429 και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης τηλ: 2710241814.

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα,  κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά μας αφορά όλους και όλες.

H Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μια ακόμη επέτειο, αλλά ως μια «κραυγή» αναγκαιότητας για την εξάλειψή της.

 Από την αρχή της λειτουργίας της δομής Ιανουάριο 2014 μέχρι και σήμερα έχουμε δεχθεί πάνω από 100 αιτήματα φιλοξενίας και έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 47 άτομα (γυναίκες και παιδιά) 22 γυναίκες και 25 παιδιά. Προέρχονται από όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου και η κάθε μία γυναίκα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η κάθε γυναίκα είναι μοναδική και συνεργαζόμαστε μαζί της ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού το καλύτερο δυνατό πλαίσιο στήριξης και ενδυνάμωσης της. Ο ξενώνας αποτελεί ένα χώρο ηρεμίας, ασφάλειας, όπου η γυναίκα θα μπορέσει να ηρεμήσει , να σκεφτεί τα βήματα που θέλει να κάνει, θα ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της , θα μπορέσει να πιστέψει στις δυνατότητες και ικανότητες που διαθέτει και νομίζει ότι δεν έχει. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να απομακρυνθεί από το οικείο περιβάλλον της(οικογενειακό, φιλικό, κοινωνικό) και να φιλοξενηθεί σε ένα άγνωστο για αυτή χώρο. Είναι όμως αναγκαίο, όταν αποφασίσει να απομακρυνθεί από τον βίαιο περιβάλλον της και δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να την υποστηρίξει το συγγενικό της περιβάλλον να μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιος χώρος που μπορεί να την στηρίξει. Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα αλλά μπορούμε να την στηρίξουμε σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ίδια και τα παιδιά της, να την ενδυναμώσουμε ώστε να απενοχοποιηθεί και να μην θεωρεί ότι φταίει η ίδια για την κάθε μορφή βίας που μπορεί να υφίσταται. Δεν το αξίζει καμία γυναίκα αυτό ανεξάρτητα κοινωνικοικονομικής και πολιτισμικής προέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα